defacto_pan2020
Foto: Jamshid Jamshidi

Klart när visselblåsartjänsten införs

I mars planerar kommunen att införa den visselblåsartjänst som upphandlades förra året.

centrum_artikel

Kommunen upphandlade en visselblåsartjänst förra året, nu är det klart med startdatum. 1:a mars går det att anonymt anmäla ev missförhållanden i den kommunala verksamheten.
– Vi tar nu ytterligare ett steg i kampen att motverka korruption och oegentligheter i den kommunala organisationen. Nu kan såväl tjänstemän som kommuninvånare anmäla misstänkta beteenden och händelser helt anonymt och därmed utan risk för negativa efterverkningar. Det är ett mycket viktigt steg mot en öppen och transparent organisation, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

Anmälningarna till visselblåsartjänsten tas emot av en extern mottagare och den som tipsar ska känna sig trygg enligt ett pressmeddelande från kommunen. Företaget Lanterno har fått uppdraget att hantera anmälningarna. Lanterno kommer även att hantera anmälningar av kommuninvånare.
– Vi har tagit fram tydliga rutiner för hur och av vem som ärendet ska hanteras, beroende på vem i organisationen som anmälan rör. Jag kommer att ta hand om invånarnas anmälningar om de avser kommunanställda, men är det exempelvis en gruppledare som anmälts förmedlar jag ärendet vidare till kommunfullmäktiges ordförande som då håller i utredningen, säger Sigtunas kommunjurist Charlotte Heindow.

2020_helsida
centrum_helsida2020

Varning för bedrägeriförsök mot äldre

Nyheter Polisen varnar för att det finns risk för brott mot äldre och personer med funktionshinder: - Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Det kan ske via telefon eller hembesök, skriver Polisen i Sollentuna/Väsby/Sigtuna på Facebook.

connys_helsida

Axelsson orolig för framtidens hemtjänst

Politik I måndags klubbade Kommunstyrelsen igenom beslut om att privatisera hemtjänsten, men oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk till det: - I en tid när media rapporterar att kommuner runt om i landet slänger ut privata hemtjänstföretag på grund av utbrett fusk och misskötsel så väljer Sigtuna kommun att lägga ut all hemtjänst, utom natt och larm, på privata utförare. Det är respektlöst att oroa våra drygt 6600 invånare över 65 år på det sättet, säger hon till märsta.nu

sportlov_sigtuna
happyhomes_2019
speedy_helsida
defacto_helsida

(S)-politiker missade nämndmöte

Politik När Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skulle sammanträda på tisdagen så saknades Socialdemokraternas representanter: - Vi kommer att omgående utreda varför ingen från Socialdemokraterna närvarade vid Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens möte igår, säger gruppledare Marie Axelsson (S).

teatergrillen_helsida
salong_elisabeth_helsida

Klart med vilka som tar över hemtjänsten

Nyheter Kommunstyrelsen fattade på måndag beslut om vilka som får i uppdrag att ta över hemtjänsten i kommunen.

sportlov_sigtuna_outsider
nrh
connys
sigtuna_vatten_outsider
teatergrillen_outsider
speedy_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider