defacto_pan2020

Khalifa: Vi måste lösa kraven

Kommunens köp av en villa genom SigtunaHem har kritiserats av kommuninvånare som anser att nyanlända får bo i en bostad som många får spara till i flera år: - Kommunen har fått ett antal krav på sig, då måste vi lösa det. I det här fallet blev det här en bra helhetslösning, förklarar Ibrahim Khalifa (S), kommunstyrelsens ordförande.

centrum_artikel

”Kommunen köper villa för 4-5 miljoner och folk från Migrationsverket får flytta in, vad tror politiker kommer hända, frågar sig en märstabo via Facebook.

Många är de som riktat kritik mot kommunens indirekta köp av en villa i Märsta för att husera 6-7 nyanlända. Ett köp som SigtunaHem stod för. Enligt Kommunstyrelsens ordförande Ibrahim Khalifa (S) har kommunen ett antal krav på sig som man måste lösa. märsta.nu har tidigare rapporterat om den kvot av nyanlända som Sigtuna måste hantera 2016 och 2017. Khalifa poängterar dock att det inte fanns någon budgivning i detta köp, uppgifter som nått märsta.nu, han tror därför inte att priserna påverkas av att kommunen ger sig in på bostadsmarknaden:
– Det finns inte speciellt många objekt av denna karaktär där det är ekonomiskt fördelaktigt för SH att köpa och omvandla till flera genomgångsbostäder. Värt att påpeka är att de är de boende själva som ska stå för hyran på bostaden, skriver Khalifa i mail till redaktionen.

Tveksamt agerande enligt oppositionsrådet
Oppositionsrådet Olov Holst (M) anser att hela agerandet från kommunledningen är tveksamt då Moderaterna under ett års tid krävt att man ska göra en långsiktig analys av hur mottagandet kommer påverka den kommunala verksamheten. Han säger att man inte var informerade om villaköpet förrän av en slump då SigtunaHems VD Göran fick frågan på Kommunstyrelsens sammanträde. Det finns inget beslutsunderlag enligt Holst och han är frågande till vem som fattat beslut om att ge SigtunaHem i uppdrag att upphandla privata villor.
– Från Alliansgruppen ser vi allvarligt på att en aktör som kommunen, som till 100% är finansierad via skattemedel, ger sig in på en avreglerad marknad. Jämfört med en privatperson har en kommun ju nästan obegränsade resurser att vinna en budgivning. Detta riskerar att kraftigt driva upp priserna och på så sätt utestänga många människor från bostadsmarknaden, menar Holst.

Sigtuna kommun disponerar idag fyra procent av SigtunaHems bestånd för sociala ändamål och flyktingboenden, det är dessa lägenheter som kommunen i så fall ska använda till flyktingmottagande tycker Olov Holst.
– Är det fullt i detta bestånd kanske Sigtuna i likhet med grannkommuner som Järfälla och Stockholms stad måste begära en paus i flyktingmottagandet. Alternativet är då att i väntan på lediga lägenheter låta flyktingarna bo kvar i Migrationsverkets flyktingboenden där de redan har etablerat sig.

Mäklare bekräftar andra bud
märsta.nu har även varit i kontakt med mäklaren Patrik Salmén som förmedlade huset. Salmen skriver i mail till märsta.nu att det fanns bud på huset men att kommunens var högst. Dock anser han inte att det var ett överpris som kommunen betalade  då samma objekt såldes tidigare i år för samma summa.
– Denna villa hade ganska stora renoveringsbehov samt en omodern planlösning, så andra liknande hus med bättre förutsättningar kan förstås ha ett högre värde, uppger Patrik Salmén, mäklare på Länsförsäkringar.

Uppdaterad kl. 14.39

sigtunastad_helsida
speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
2020_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

centrum_helsida2020
dackskiftarna_helsida
connys_helsida
EXTRA

SSHL upphör med högstadieverksamheten

Nyheter SSHL kommer att upphöra med åk 7-9 verksamheten för att istället satsa på att bli en renodlad gymnasieskola: - Samtliga elever som i dagsläget anmält sig till vår kö för grundskolan kommer att bli meddelade om skolans förändrade struktur via brev. Detsamma gäller även nuvarande elever samt alla elever som är antagna inför hösten 2021, skriver SSHL på sin hemsida.

vardcentral_helsida
defacto_helsida

Vill se kvällsöppen vårdcentral i Märsta

Politik I samband med att Riddarens Vårdcentral tvingades lägga ner så försvann även den enda kvällsöppna vårdcentralen i Märsta: - Det är nu viktigt att Region Stockholm kliver fram och tar sitt ansvar för att säkerställa en tillgänglig och god vård för sigtunaborna.

ridskola2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
sigtunastad_outsider
dackskiftarna_outsider
vardcentral_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider