sportfiske_jubileum
Foto: Pressbild/OK/Q8

Kemikalier hamnar i dagvattnet vid biltvätt på gatan

Sedan flera år tillbaka är det förbjudet att tvätta bilen på uppfarten i Sigtuna kommun, ändå är det många som fortsätter med det och bidrar till att farliga kemikalier hamnar i dagvattnet.

rosta_sigtuna2

När man tvättar bilen på uppfarten så hamnar partiklar och kemikalier direkt i dagvattenbrunnar som i sin tur leds vidare till närmaste vattendrag. Många tror att vattnet tas om hand av reningsverk men så är inte fallet, enligt Karin Hellgren, kommunikationschef på OK/Q8.
– Vi lever i en tid där medvetandegraden är hög om vad som är bra och dåligt för miljön, men långt ifrån alla agerar i enlighet med sin kunskap. Det är fortfarande påfallande många som inte tvättar bilen på en station, vilket gör att förorenat dagvatten riskerar att rinna ut i närmaste vattendrag. De negativa följderna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, uppger Karin Hellgren.

Tvätta i automat om du inte har tid
Många är medvetna om de negativa följderna biltvätt på gatan har på miljön istället för att tvätta på en station där vattnet tas om hand av ett reningsverk. Den främsta orsaken till att man ändå väljer att tvätta hemma är att det är enkelt och smidigt enligt en undersökning som OK/Q8 låtit göra. Bara en av tio väljer att tvätta bilen hemma för att det är billigt. Har man inte tid att tvätta själv i tvätthall så rekommenderas att man kör in den i en automattvätt.

Inför den årliga biltvättarhelgen 27-28 april uppmanar OK/Q8 att man avstår från att tvätta bilen på uppfarten eller gatan. I Stockholms län är 6 av 10 medvetna om att vattnet rinner ner till grundvattnet och 7 av 10 är även medvetna om att att det kan vara olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten. 4 av 10 tvättar ändå bilen hemma minst en gång om året.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

mp_eu
oppning_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

varfest_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

nationaldag_helsida
nationaldag_helsida
eu_sap
bonava_maj_helsida
rosta_sigtuna2
happyhomes_2019
rosta_sigtuna
colorama_april
nationaldag_out
moderaterna_maj_outsider
nrh
defacto_outsider
sh_oppet
mp_eu_outsider
fme_outsider
ridskola2019_outsider
sap_outsider_eu
v_eu
bonava_maj_outsider
oppning_outsider
connys
sh_bovard_out