sommar
Foto: Pressbild/OK/Q8

Kemikalier hamnar i dagvattnet vid biltvätt på gatan

Sedan flera år tillbaka är det förbjudet att tvätta bilen på uppfarten i Sigtuna kommun, ändå är det många som fortsätter med det och bidrar till att farliga kemikalier hamnar i dagvattnet.

marstakalaset_artikel

När man tvättar bilen på uppfarten så hamnar partiklar och kemikalier direkt i dagvattenbrunnar som i sin tur leds vidare till närmaste vattendrag. Många tror att vattnet tas om hand av reningsverk men så är inte fallet, enligt Karin Hellgren, kommunikationschef på OK/Q8.
– Vi lever i en tid där medvetandegraden är hög om vad som är bra och dåligt för miljön, men långt ifrån alla agerar i enlighet med sin kunskap. Det är fortfarande påfallande många som inte tvättar bilen på en station, vilket gör att förorenat dagvatten riskerar att rinna ut i närmaste vattendrag. De negativa följderna för miljön är så allvarliga att det i flera kommuner till och med är ett miljöbrott att tvätta bilen på gatan, uppger Karin Hellgren.

Tvätta i automat om du inte har tid
Många är medvetna om de negativa följderna biltvätt på gatan har på miljön istället för att tvätta på en station där vattnet tas om hand av ett reningsverk. Den främsta orsaken till att man ändå väljer att tvätta hemma är att det är enkelt och smidigt enligt en undersökning som OK/Q8 låtit göra. Bara en av tio väljer att tvätta bilen hemma för att det är billigt. Har man inte tid att tvätta själv i tvätthall så rekommenderas att man kör in den i en automattvätt.

Inför den årliga biltvättarhelgen 27-28 april uppmanar OK/Q8 att man avstår från att tvätta bilen på uppfarten eller gatan. I Stockholms län är 6 av 10 medvetna om att vattnet rinner ner till grundvattnet och 7 av 10 är även medvetna om att att det kan vara olagligt att släppa ut orenat avloppsvatten. 4 av 10 tvättar ändå bilen hemma minst en gång om året.

kontor_thaifong

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

sommar
colorama_april2

Polisen satsar på sänkt hastighet denna vecka

Nyheter Denna vecka kommer det att vara nationell trafiksäkerhetsvecka och polisen kommer främst vara utanför skolor: - Vi arbetar för att fler ska följa hastighetsgränserna genom att till exempel genomföra hastighetskontroller, säger Ursula Edström, trafikstrateg på Polisen.

sommar_centrum
ica_valsta_choklad
defacto_helsida
marstakalas_helsida
tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter min son

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade 15-åringen som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan i ett reportage i Dagens Nyheter.

sigtunavatten_standard
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

arlanda_golf_juli
nrh
colorama_april
sportfiske_sommar
connys
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider