julbanner
Några av sakerna som spolas ner i avloppetFoto: Pressbild/Käppalaförbundet

Käppalaförbundet: Toan är ingen papperskorg

17 ton skräp fastnar varje vecka i Käppalaverkets reningsverk från bland annat invånare i Sigtuna kommun.

Käppalaverket som hanterar avlopp från invånare i Sigtuna kommun och ett antal andra kommuner norr om Stockholm vädjar nu till allmänheten att inte spola ner annat än toapapper i avloppet. Varje vecka fastnar 17 ton skräp i filtret. Skräpet måste minska eftersom det orsakar problem både i hemmen och i avloppsnätet.
– Skräpet täpper till ledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader. Har du otur kan det bli stopp redan i avloppet i ditt hem så att du måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bort stoppet, skriver Käppalaförbundet på sin hemsida.

Tops och andra bomullstussar ska heller inte spolas ner eftersom det till slut blir enorma mängder av den sorten eftersom det är över en halv miljon människor som använder avloppen. Våtservetter, näsdukar och hushållspapper ska inte heller ner eftersom det inte löses upp snabbt. Det är bara toapapper som löses upp, poängterar Käppalaförbundet.

Genom att skaffa en papperskorg till toaletten eller badrummet så hoppas man få bort en stor del av skräpet. Bara kiss, bajs och toapapper ska ner i avloppet helt enkelt. I papperskorgen kan man släng tops, bomull, våtservetter, tamponger och annat skräp.

EXTRA

Uppdaterad Ingen brand på krog

Blåljus Brandkår larmades till en krog i Sigtuna där det skulle ha brunnit inne i byggnaden: -Det var ingen brand, uppger Storstockholms räddningscentral.

happy_homes_juli
fme_jul
sigtuna_funkis
lager_bilnet
defacto_host2018
EXTRA

Vinterkräksjukan slår till

Nyheter Det är kräksjuketider och på flera skolor i kommunen har barn insjuknat eller fått skickas hem mitt under pågående skoldag.

icavalsta_julbanner
arlandamordet

Åklagare ville häkta för brott mitt griftefriden

Notiser Mannen som misstänks för mordet på Tess som hittades utanför Arlanda är fortsatt misstänkt men rätten anser inte att han ska häktas för brott mot griftefriden.

julbanner2
sportfiskebanner2
EXTRA

Taxichaufför döms efter tillslag i mellandagarna

Nyheter Mitt i julfirandet slog polisen till mot två bilar, varav en taxi i Valsta. Tillslaget var en del av en spaning som polisen haft mot en knarkliga baserad i Västerort. Nio personer döms nu för inblandning i vad som visat sig vara en överlåtelse i Valsta.

connys
sigtunavatten_standard
funkis_2
outsider
objekt4
objekt2
colorama_vinter
vanster_jul
nrh_lania
objekt3
komvuxq3_4