defacto_pan
Några av sakerna som spolas ner i avloppetFoto: Pressbild/Käppalaförbundet

Käppalaförbundet: Toan är ingen papperskorg

17 ton skräp fastnar varje vecka i Käppalaverkets reningsverk från bland annat invånare i Sigtuna kommun.

Käppalaverket som hanterar avlopp från invånare i Sigtuna kommun och ett antal andra kommuner norr om Stockholm vädjar nu till allmänheten att inte spola ner annat än toapapper i avloppet. Varje vecka fastnar 17 ton skräp i filtret. Skräpet måste minska eftersom det orsakar problem både i hemmen och i avloppsnätet.
– Skräpet täpper till ledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader. Har du otur kan det bli stopp redan i avloppet i ditt hem så att du måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bort stoppet, skriver Käppalaförbundet på sin hemsida.

Tops och andra bomullstussar ska heller inte spolas ner eftersom det till slut blir enorma mängder av den sorten eftersom det är över en halv miljon människor som använder avloppen. Våtservetter, näsdukar och hushållspapper ska inte heller ner eftersom det inte löses upp snabbt. Det är bara toapapper som löses upp, poängterar Käppalaförbundet.

Genom att skaffa en papperskorg till toaletten eller badrummet så hoppas man få bort en stor del av skräpet. Bara kiss, bajs och toapapper ska ner i avloppet helt enkelt. I papperskorgen kan man släng tops, bomull, våtservetter, tamponger och annat skräp.

defacto_host2018
hostfest_centrum

HSB Arlanda övergår till Norra Stor-Stockholm

Bostad HSB Arlanda går ihop med HSB Norra Stor-Stockholm: - Genom att två regionala HSB-föreningar blir en får vi bättre ekonomiska och personalmässiga resurser, säger Bo Albrektsson, tidigare ordförande för HSB Arlanda.

valet2018

Klart med första avhoppet

Politik Mandatperioden startar på torsdag då gamla och nya fullmäktige sammanträder. Men redan nu är det klart att Per-Olov Eurell (KD) hoppar av.

Klart med vårdcentral till Sigtuna

Nyheter Sigtuna får en vårdcentral i nya stadsdelen Sigtuna stadsängar: - Det är otroligt kul att vi får en vårdcentral i Silverskatten, säger Johan Niltén, lokalförvaltare på SigtunaHem.

sportfiske_banner
objekt2
sbrf_sep
objekt3
nrh
objekt4
komvuxq3_4
sigtunavatten_standard
connys
outsider