sportfiske_jubileum
Några av sakerna som spolas ner i avloppetFoto: Pressbild/Käppalaförbundet

Käppalaförbundet: Toan är ingen papperskorg

17 ton skräp fastnar varje vecka i Käppalaverkets reningsverk från bland annat invånare i Sigtuna kommun.

rosta_sigtuna2

Käppalaverket som hanterar avlopp från invånare i Sigtuna kommun och ett antal andra kommuner norr om Stockholm vädjar nu till allmänheten att inte spola ner annat än toapapper i avloppet. Varje vecka fastnar 17 ton skräp i filtret. Skräpet måste minska eftersom det orsakar problem både i hemmen och i avloppsnätet.
– Skräpet täpper till ledningar, fastnar i pumpar och annan mekanisk utrustning och orsakar onödiga kostnader. Har du otur kan det bli stopp redan i avloppet i ditt hem så att du måste tillkalla och betala en rörmokare för att få bort stoppet, skriver Käppalaförbundet på sin hemsida.

Tops och andra bomullstussar ska heller inte spolas ner eftersom det till slut blir enorma mängder av den sorten eftersom det är över en halv miljon människor som använder avloppen. Våtservetter, näsdukar och hushållspapper ska inte heller ner eftersom det inte löses upp snabbt. Det är bara toapapper som löses upp, poängterar Käppalaförbundet.

Genom att skaffa en papperskorg till toaletten eller badrummet så hoppas man få bort en stor del av skräpet. Bara kiss, bajs och toapapper ska ner i avloppet helt enkelt. I papperskorgen kan man släng tops, bomull, våtservetter, tamponger och annat skräp.

eu-valet

Valet är igång

Politik Vallokalerna öppnade upp vid 8-tiden på söndagen: - Det är många poströster som kommit in, säger Torsten Cedervi, vallokalens ordförande i Prästängarna/S:t Per.

moderaternamaj
mp_eu

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

nationaldag_helsida
nationaldag_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

happyhomes_2019
v_eu_helsida
bonava_maj_helsida
oppning_helsida
varfest_helsida
colorama_april
sap_outsider_eu
nationaldag_out
fme_outsider
nrh
v_eu
sh_oppet
bonava_maj_outsider
moderaterna_maj_outsider
sh_bovard_out
defacto_outsider
ridskola2019_outsider
oppning_outsider
mp_eu_outsider
rosta_sigtuna
connys