defacto_pan
Kyligt i lokaler på EddaskolanFoto: Arkivbild

Kallt i skola: Vi extrakläder i köket

Det är så kallt på Eddaskolan i Märsta att personal har extrakläder i skolköket samt att barnen fryser i matsalen: - Det har pågått under två års tid, säger en uppgiftslämnare till märsta.nu

märsta.nu var under torsdagen i kontakt med personal på Eddaskolan i Märsta. Enligt personalen var det så kallt i matsalen att man var tvungen att ha extrakläder i köket. För att råda bot mot det hela skaffade skolan tjockare tröjor kort efter att märsta.nu kontaktat Sigtuna kommun.
– De har kommit och tittat på fönster och beställt tröjor, säger en i personalen till märsta.nu

Rikshem äger fastigheten
Men problemet kommer inte att lösa sig med tröjorna enligt märsta.nu:s källa. Det är generellt kallt i skolan då elementen inte längre fungerar, skolfastigheten ägs inte av Sigtuna kommun utan Rikshem, men det är kommunen som är huvudman för själva skolan och ansvarar för att barnen har en trivsam skolmiljö.
– Vi funderar på att kontakta Arbetsmiljöverket om saken, det kan inte vara ok att vi ska behöva ha extrakläder på oss när vi arbetar, det är så klart mest synd om barnen som får frysa, säger den person som varit i kontakt med märsta.nu

Trots att det är jullov pågår verksamhet med barn i skolan denna vecka.
-Varken rektor eller kommunen vidtar åtgärder, vi har poängterat detta för dem, säger uppgiftslämnaren.

Tillfälliga element
Under en tid har det funnits tillfälliga element som ska värma i köket, men dessa är så pass små att effekten uteblir:
– Det värmer inte ett kök eller en matsal. Det har varit så här i nästan två år, berättar uppgiftslämnaren.

Undersökte saken
Tillförordnade förvaltningschefen Ingemar Johansson skriver i mail till märsta.nu att det stämmer att det är kallt i kök och matsal samt andra ställen i skolan men att kökspersonal inte går med ytterkläder:
– De går med kläder + extra kläder som tvättas i köket som alltså inte lämnar köket, uppger Johansson.

Agerar först efter märsta.nu-kontakt
Johansson bekräftar också att man köper in ett extra lager med kökskläder till personalen. Rikshem som äger fastigheten har kopplats in. Men trots att skolan beställt in element tidigare för att sätta in i köket verkar man omedvetna om situationen med kyliga lokaler:
– De har ju bett om extra element och när cheferna varit i köket så har det påtalats, det är självklart att de säger sig inte känna till problemet, men det har pågått i två år, försäkrar uppgiftslämnaren.

”Åtgärdar aktuella problem”
Ingemar Johansson säger att han lite har kännedom om hur länge det varit kyligt på skolan eftersom han är till förordnad förvaltningschef nu under jul- och nyårsledigheten:
– För att ta reda på detta och om problemen påtalats tidigare, t ex i samband med skyddsronder, behövs lite mer tid, då ansvariga är på ledighet. Det vi gör just nu är att se till att aktuella problem åtgärdas så snart som möjligt.

Fotnot: märsta.nu har tidigare rapporterat om Eddaskolan där föräldrar upplever att kommunen inte prioriterar skolgården som är undermålig vid regnväder.

defacto_host2018

Kommuninvånarna tycker till

Nyheter Under hösten kommer 2200 slumpvis utvalda kommuninvånare att få en enkät hemskickad med frågor om vad man tycker om kommunen: - För att vi ska kunna göra ständiga förbättringar behöver vi veta vad våra invånare tycker, säger Helen Kavanagh Berglund, biträdande kommundirektör.

hostfest_centrum
valet2018

Klart: Alliansgruppens vision för mandatperioden

Politik Det är nu klart med kommunledning för kommande mandatperioden. Enda ändringen som sker är att Anna Malm Kelfve (M) tar över som ordförande i Individ- och familjeomsorgsnämnden efter Karolina Windefalk (MP).

Hemtjänstpersonal oroas över ändrade arbetstider

Nyheter Hemtjänsten avser förändra personalens arbetstider vilket är oroande enligt en anställd som märsta.nu varit i kontakt med: - Helt plötsligt ska man kunna arbeta både dag och kväll oavsett vilket schema man har sen tidigare, berättar den anställde.

HSB Arlanda övergår till Norra Stor-Stockholm

Bostad HSB Arlanda går ihop med HSB Norra Stor-Stockholm: - Genom att två regionala HSB-föreningar blir en får vi bättre ekonomiska och personalmässiga resurser, säger Bo Albrektsson, tidigare ordförande för HSB Arlanda.

valet2018

Klart med första avhoppet

Politik Mandatperioden startar på torsdag då gamla och nya fullmäktige sammanträder. Men redan nu är det klart att Per-Olov Eurell (KD) hoppar av.

sportfiske_banner
nrh
komvuxq3_4
outsider
objekt2
connys
sigtunavatten_standard
sbrf_sep
objekt4
objekt3