defacto_pan2020
Foto: Polisens Förundersökningsmaterial
Belkaids personliga fil hos IS som Sky News kommit över.Foto: Twitter
I april 2014 anslöt Belkaid till IS via Tal Abyad, en gränsstad mellan Turkiet och SyrienFoto: Maps

Jobbade som konditor-Gick med i IS våren 2014

märsta.nu har tagit del av IS-dokumentet som beskriver märstaterroristen Mohammed Belkaid. Det framgår att han gick med i terrorsekten ett halvår efter försvinnandet från Sverige.

centrum_artikel

Senhösten 2013 lämnade Mohammed Belkaid Sverige, ett halvår senare anslöt han till terrorsekten Islamiska staten. Det framgår av det dokument som tv-kanalen Sky News kommit över via avhoppare från IS. Belkaid arbetade som konditor eller på café enligt dokumentet. Han hade bara grundläggande kunskaper i islamiska lagen ”Sharia”. Via Spanien, Tyskland och Frankrike anslöt han till IS genom Tal Abyad, en gränsstad mellan Turkiet och Syrien. Belkaid hade ingen tidigare stridserfarenhet och hans utbildningsnivå beskrivs som medelmåttig. Hans roll var självmordsbombare. Han hade inga specialistkunskaper och överlämnade sitt pass som säkerhet när han anslöt till IS. Hans ursprungliga nationalitet var algerisk. För att gå med i sekten behöver man rekommendationer men i Belkaids fall så är detta hemligstämplat.

Hjälpe Abdeslam
Belkaids öde beseglades i Bryssel, hans uppdrag som självmordsbombare misslyckades då han inte tog med sig någon i döden utan blev föremål för belgiska antiterrorstyrkorna. Men Belkaid ska ha hjälpt Parisdådens hjärna Saleh Abdeslam med finansiering via överföring av 750 euro. Hans uppdrag i Molnebeek var att skydda Abdeslam så att denne kunde fly. Flykten varade i tre dagar, på fredag kväll tillfångatogs Abdesalam. I IS-dokumentet bekräftas även att Belkaid var gift och att han har minst en bror i Algeriet. Hans svenska fru avled våren 2014 av naturliga orsaker. Belkaid dömdes för flera brott i Sverige, bland annat stöld och brott mot knivlagen 2013 på Ikea i Barkarby, några månader innan han lämnade Sverige. Det är oklart hur relationen till bluffbolaget MXB Bygg är. Det bolaget är begärt i konkurs och Belkaid satt i bolagets styrelse.

2020_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

happyhomes_sommar2020
defacto_helsida

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

vardcentral_helsida
dackskiftarna_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
speedy_vinter_helsida
ridskola2020_helsida
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

sigtunastad_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

nrh
speedy_vinter2020_outsider
connys
sigtunastad_outsider
ridskola_2020_outsider
dackskiftarna_outsider
sigtuna_vatten_outsider
vardcentral_outsider