budget_panorama
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Islamiska Kultuföreningen vill ha markanvisning – Kritiseras av kommunalrådet

märsta.nu kunde för några veckor sedan rapportera om att Islamiska Kulturföreningen söker mark för att bygga moské, frågan aktualiseras igen då situationen enligt Radio Stockholm är akut: - Man ska ha klart för sig att den muslimska förening i Märsta som Sveriges radio gjort ett snyftigt reportage om knappast är helt rumsren, säger Dan Rosenholm (L), kommunalråd till märsta.nu

fraga_liberalerna

Radio Stockholm rapporterade på torsdagen om att Islamiska Kulturföreningen nu är i en akut situation då man inte längre kan vara i den lokal man är anvisad. Radio Stockholm har pratat med en person som heter ”Ali”:
– Ja det är klart att medlemmarna inte är nöjda med den här situationen. De är mycket besvikna att så många människor inte har någon ständig lokal, där de ryms att samlas tillsammans, säger Ali enligt Radio Stockholm.

Skriver till Kommunstyrelsen
märsta.nu lyckades 2015 avslöja att föreningen i samarbete med Märstas Unga Muslimer bjudit in kontroversiella talare till Kulturum, ett möte hölls med Dawah-rörelsens grundare Abdulraheem Green medan det andra mötet med Haitam El-Haddad ställdes in sedan kommunen fått nys om planerna. Nu är Islamiska Kulturföreningen kritiska mot att kommunen inte anvisar dem mark, man har även upprepade gånger skrivit brev till Kommunstyrelsen.

Kommunalrådet Dan Rosenholm (L) är dock inte oroad av kritiken:
– Man ska ha klart för sig att den muslimska förening i Märsta som Sveriges radio gjort ett snyftigt reportage om knappast är helt rumsren. Ja, det gäller ledande personer, absolut inte dess medlemmar i allmänhet som vill träffas och be. Vid två tillfällen har de bjudit in de värsta, jag menar värsta, hatpredikanterna. I det ena fallet hann kommunen stoppa arrangemanget. Innan dess var jag i rättvisans namn själv duperad av deras lokalproblem.

”God relation med muslimska föreningar”
Dan Rosenholm poängterar att det finns tre andra muslimska föreningar i kommunen som man har god relation med. Islamiska Kulturföreningen har tidigare hävdat att likabehandlingsprincipen ska gälla eftersom Syrisk-Ortodoxa kyrkan fick köpa mark för en krona:
– Normalt skaffar religiösa föreningar lokaler själva, och betalar för dem. För många år sedan gjordes ett undantag för mark till den syrianska kyrkan i Valsta, som de fick köpa för en krona. Det var inte alls bra, Folkpartiet sa nej då, och det tycker vi i Liberalerna fortfarande, fortsätter Rosenholm.

Erbjöds mark i industriområdet
Rosenholm bekräftar att föreningen tidigare enligt egen utsaga fått erbjudande om mark i industriområdet men att man avböjt på grund av att det fanns kraftledningar i närheten:
– Det valet gjorde de själva, personligen har jag inga problem att vistas i lokaler i närheten av kraftkablar, det är sånt man får stå ut med i Storstockholm. Frågan om markköp hanteras av kommunens förvaltning och kommer inte att specialbehandlas.

defacto_helsida
happyhomes_sommar2020
speedy_vinter_helsida
connys_helsida
kkdk_helsida
centrum_helsida2020
manskold_helsida
2020_helsida
helsida
meko_helsida
manskold_outsider
outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
budget_outsider
nrh
meko_outsider
kkdk_outsider
speedy_vinter2020_outsider