defacto_pan2020
Ira Stomberg visar upp Sigtuna online på ryskaFoto: Insändarbild

Ira startar digital guidning i Sigtuna

Rosersbergaren Ira Stomberg som tillvardags arbetar som guide börjar med digitala guider istället: -Jag arbetar som turistguide och har förstås blivit påverkad av den senaste tidens händelser. Alla kunder har avbokat, helt enkelt, berättar Ira för märsta.nu

centrum_artikel

Sigtuna som normalt sett skjuder av liv längs Stora gatan med turister och guider är nästan helt folktomt. Inga turister kommer längre och alla guider håller sig hemma på grund av arbetsbrist. Men guiden Ira Stomberg från Rosersberg har fått en idé om digitala guidningar via YouTube och Instagram. Det får hon till och med betalt för.

Nästa vecka ska hon filma i Sigtuna:
– Det blir ett bra tillfälle att sprida mer om vår närmiljö och visa upp roliga och intressanta utflyktsmål i kommunen. Det är så trist att se alla gator tomma när många håller sig hemma, men då kan vi åtminstone göra virtuella guidningar, berättar hon.

Ira kommer att fortsätta med de virtuella guidade visningarna i olika former, både live och i inspelade filmer under den tid som vi ska hålla social distans.
– Min kanal är på ryska med rysktalande som målgrupp – vilket lockar ryska turister. I februari har jag även startat en engelskspråkig kanal för att sprida ytterligare.
Jag har även gått ihop med andra guidar från andra länder och börjat samarbeta kring virtuella guidningar. Och det har blivit väldigt uppskattad hos våra tittare. Nu vill jag visa upp min hemkommun på samma sätt.

defacto_helsida
centrum_helsida2020
studeravidare_helsida

Märsta på Minecraft

Nöjesnyheter Delar av Märsta finns nu tillgängligt på Minecraft: - Anledningen till att vi har valt att lägga tid på det här är att visa vad vi på geodataenheten kan göra med tillgängligt kartmaterial och att väcka en nyfikenhet för vad geodata är och vad det kan användas till, säger Sigtuna kommuns Geodatachef Sonja Tegeback-Hjort.

sigtunahem_sokbostad
2020_helsida

Späckat program för Valsta Café

Kulturnyheter Skyddsvärnet har startat upp sin kaféverksamhet i Valsta Centrum: - Det vore fantastiskt om Valsta café kan bli ytterligare en mötesplats för boende i Valsta. En plats att umgås på, ta del av upplevelser och lära känna nya människor som man annars inte skulle umgås med, säger Sandra Tillbom, projektledare.

brobygget_midgard_helsida
helsida_sommarlov
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
brobygget_helsida_valsta
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta
ridskola_2020_outsider
outsider_sommarlov
centrum_sommar_out
nrh
brobygget_midgard_outsider