defacto_pan2020
Ira Stomberg visar upp Sigtuna online på ryskaFoto: Insändarbild

Ira startar digital guidning i Sigtuna

Rosersbergaren Ira Stomberg som tillvardags arbetar som guide börjar med digitala guider istället: -Jag arbetar som turistguide och har förstås blivit påverkad av den senaste tidens händelser. Alla kunder har avbokat, helt enkelt, berättar Ira för märsta.nu

fraga_liberalerna

Sigtuna som normalt sett skjuder av liv längs Stora gatan med turister och guider är nästan helt folktomt. Inga turister kommer längre och alla guider håller sig hemma på grund av arbetsbrist. Men guiden Ira Stomberg från Rosersberg har fått en idé om digitala guidningar via YouTube och Instagram. Det får hon till och med betalt för.

Nästa vecka ska hon filma i Sigtuna:
– Det blir ett bra tillfälle att sprida mer om vår närmiljö och visa upp roliga och intressanta utflyktsmål i kommunen. Det är så trist att se alla gator tomma när många håller sig hemma, men då kan vi åtminstone göra virtuella guidningar, berättar hon.

Ira kommer att fortsätta med de virtuella guidade visningarna i olika former, både live och i inspelade filmer under den tid som vi ska hålla social distans.
– Min kanal är på ryska med rysktalande som målgrupp – vilket lockar ryska turister. I februari har jag även startat en engelskspråkig kanal för att sprida ytterligare.
Jag har även gått ihop med andra guidar från andra länder och börjat samarbeta kring virtuella guidningar. Och det har blivit väldigt uppskattad hos våra tittare. Nu vill jag visa upp min hemkommun på samma sätt.

kkdk_helsida
speedy_vinter_helsida
coronapandemin

Flytt av Sigtuna World Voice

Kulturnyheter Sigtuna Scen och Teater flyttar Sigtuna World Voice till 2021 på grund av beslut från regeringen och Folkhälsomyndigheten att förbjuda allmänna sammankomster med fler än åtta personer.

defacto_helsida
manskold_helsida

Nu kan alla ta del av svinnrecepten

Nöjesnyheter Under november kommer hotellnätverken i kommunen att skapa mat av svinn:- Trots att våra medlemmar är mycket hårt drabbade av pandemin fortsätter de att med fullt fokus driva hållbarhetsfrågor för att minska det gemensamma klimatavtrycket, säger Anna Lakmaker, VD på Destination Sigtuna.

2020_helsida

Mirjam bjöd hem världsartisten

Märstafolket Världsartisten Eak-a-Mouse har varit i Sigtuna på besök: - Han är strandsatt i Sverige pga covid-19 och han brukar ha över 200 spelningar per år, berättar Mirjam Fogelin som bjöd hem honom på middag.

meko_helsida

Nu kan du utse Årets eldsjäl i Valsta

Märstafolket För första gången kan allmänheten vara med och nominera till årets Eldsjäl i Valsta: - Vi vill lyfta fram människor som jobbar ideellt för stadsdelens utveckling, säger Lola Svensson, projektledare för Vi är Valsta.

helsida
happyhomes_sommar2020
connys_helsida
centrum_helsida2020
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
kkdk_outsider
speedy_vinter2020_outsider
centrum_sommar_out
manskold_outsider
budget_outsider
meko_outsider
nrh
outsider