moderaterna_panorama
Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämndenFoto: Pressbild

Insatser för att öka lärarbehörighet

I kommunens samtliga skolor är strax över 61 procent av alla lärare behöriga, Sigtuna kommun som huvdudman för sina skolor satsar på att få fler behöriga lärare.

Skolan i kommunen är uppdelad i fristående och kommunala huvudmän, när samtliga skolor slås ihop i samband med en ranking så visar det sig att drygt 6 av 10 lärare har behörighet. Em siffra som är missvisande för Sigtuna kommuns del som huvudman då man i kommunens skolor har 75 procent legitimerade och behöriga i minst ett ämne.
– Vad som är viktigt att komma ihåg är att vi jämfört med andra kommuner har många modersmålslärare. Vi är stolta över att vi kan erbjuda lärare i vår kommun som kan undervisa på 63 olika språk. Men en faktor som spelar in här, kopplat till antalet behöriga lärare, är att Skolverket inte kräver att just modersmålslärare ska vara legitimerade, något som det är extra stor brist på i Sverige, förklarat Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Strävar efter fler behöriga
Målet är dock att alla lärare ska vara behöriga, något som de flesta kommuner i länet strävar efter, men konkurrensen att anställa lärare är stor och det råder en brist på legitimerade lärare i många ämnen. Sigtuna kommun vill vara en attraktiv arbetsgivare och höga löner kombineras tillsammans med andra insatser för förbättrad arbetsmiljö, som införandet av Sociala team som enligt Bergqvist avlastar lärare samt att man erbjuder kompetensutveckling och karriärmöjligheter.
– i har även startat upp ett partnerskap med Uppsala Universitet när det gäller lärarstudenter och samverkan med forskare. Just nu pågår det även en kampanj som berättar hur det är att arbeta som lärare i Sigtuna kommun, säger Bergqvist.

marinan_helsida
2020_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

liber_helsida
connys_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
mp_helsida_april
defacto_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
ewas_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh
marina_outsider
mp_outsider2022
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider