defacto_pan2020
Niklas Andersson (V)Foto: Pressbild/Erik Nordblad

Inget bibliotek utan böcker

Tillgången till böcker är oerhört viktig. Därför kämpar Vänsterpartiet för att så många som möjligt ska ha lätt att nå böckerna. Därför behövs det bibliotek i Valsta där högerstyret nu beslutat att ta bort böckerna.

centrum_artikel

I sitt svar om Valsta bibliotek hävdar högermajoriteten genom Lars Björling, Olov Holst och Karolina Holst att jag kommer med ”min” fakta. Men all den fakta jag presenterat kommer från förvaltningen – det vill säga samma källor som styret själv hänvisar till. Alla som känner mig vet att jag alltid önskar att det blir rätt när det kommer till siffror. Det hör nämligen till när man är statistiker.

Enligt de siffror som jag frågade efter så hade biblioteket i Valsta ungefär lika många utlån under hela 2019 som under hela 2020. Därför reagerade jag när högermajoriteten skrev: ”Det senaste året har det lånats ut ca tre till sex böcker i veckan.” vilket inte stämmer. I nästa debattinlägg skriver man att: ”Under 2020 sjönk antalet till bottennivån tre till sex böcker i veckan.”. Om Björling, Holst och Holst menar att det har funnits veckor som kommit ner i de siffrorna så vore det korrekta att skriva ut just det. Så nej, jag lever inte i en drömvärld när jag presenterar siffrorna för Valsta bibliotek. Men några som garanterat får svårare att nå sin drömvärld är de barn och unga i Valsta som växer upp under dagens borgerliga styre.

Siffrorna visar oavsett hur vi räknar att det finns mycket som behöver göras för att försöka öka utlåningen. Men att då ta bort böckerna är fel väg att gå. Att hänvisa till att det är färre som har klagat efter att man behövde stänga biblioteket i Valsta nu än i Sigtuna och Märsta tycker jag är konstigt. Är det så man ska avgöra vilket beslut man ska ta? Vi ska avgöra hur kommunens resurser ska fördelas till det bästa för kommunens alla invånare – oavsett hur röststarka de är. Samtidigt är det inte lätt för valstaborna att klaga på att ett bibliotek som många av dem inte ens har vetat om var öppet sedan stänger.

Det är tråkigt att ni gör det svårare för barnen och alla andra som bor i Valsta att nå sina litterära och verkliga drömvärldar. Själv så lovar jag att jag kommer göra allt jag kan för att få tillbaka böckerna och biblioteket till Valsta igen.

  • Niklas Andersson (V), gruppledare fullmäktige och ledamot Kultur- och fritidsnämnden
defacto_helsida

Kommunal hemtjänst ska vara ett alternativ!

Insändare Från och med idag, den 1:a april, införs valfrihet i hemtjänsten i Sigtuna kommun. Denna valfrihet består endast av två privata aktörer, där det ena företaget inte får ha mer än 60% av brukarna, sen är valfriheten slut. Känns det som ett aprilskämt? Tyvärr så är det inte det. 

Repliken: Privata intressen styr äldreomsorgen

Insändare Vi Socialdemokrater finner det smickrande att moderaterna ägnar en hel debattartikel åt att kritisera Socialdemokraterna när oroade invånare ställer högst relevanta frågor om äldreomsorgen samt efterfrågar bättre kvalitet. Därför tar vi initiativet att ta replik på Olov Holst och Josefin Brodds svar på Ann-Britt Unnerståles insändare.

Moderaterna_helsida2021

Med stabil ekonomi kan vi öka kvaliteten

Insändare Vi har sagt det förr och säger det igen – för att kunna tillhandahålla de välfärdstjänster vi måste till kommuninvånarna krävs en stabil ekonomi som grund. När vi samtidigt måste arbeta med att öka kvaliteten från de bottennivåer som vi tog över efter tidigare socialdemokratiska kommunledningar, krävs det kraftfulla åtgärder och strama tyglar. Annars kommer vi aldrig nå vårt mål att tillhöra de 50 bästa kommunerna i landet att bo, leva och verka i.

Drömvärld eller fakta?

Insändare I sin insändare skriver Niklas Andersson (V) att man absolut ska hålla sig till fakta och fyller på med ”sin” fakta. Vi som känner Niklas som en noggrann och seriös politiker, konstaterar dessvärre att han borde ha läst på lite bättre den här gången.

speedy_vinter_helsida

Varför höjde man inte kvaliteten i äldreomsorgen 2017-2020

Insändare I annonser i märsta.nu skriver Moderaterna att de inte är nöjda med kvaliteten i äldreomsorgen i kommunen. Därför jobbar de hårt på att höja den. De vill satsa på bla ”aktiviter som höjer livskvaliteten” och ”delaktighet och trygghet”. Jag antar att de menar på SÄBO. Det låter väldigt bra. Varför ville de inte det 2017-2020?

Högerstyret har fel på varje punkt

Insändare Politisk debatt är intressant. Ofta kan man förstå motpartens position utifrån ideologi eller prioriteringar. Men ibland händer det att någon försöker försvara det oförsvarbara och på punkt efter punkt målar in sig i ett hörn. Det såg vi i Högerstyrets text om nedläggningen av biblioteket i Valsta.

dackskiftarna_helsida
internationella kvinnodagen

Systerskap i Sverige och i världen

Insändare Idag är det den internationella kvinnodagen, och i år är det hundra år sedan Sveriges kvinnor röstade för första gången. Men trots att kvinnodagen har firats i Sverige sedan 1912, och Sverige ofta toppar listor om jämställdhet, så är kvinnor och män fortfarande inte jämställda.

valsta bibliotek

Repliken: Uppskattar engagemanget i frågan

Insändare Reaktionen lät inte vänta på sig från högerstyret (M, C, L, Kd och SfS) och vi uppskattar att det finns ett engagemang i frågan.

sigtunastad_helsida

Tre till sex böcker – i veckan

Insändare Genom ett antal utspel hävdar Sigtunavänstern (S och V) att kommunledningen lägger ner Valsta bibliotek. Vänstern häver till och med ur sig att ”Biblioteksdöden kommer till Valsta”. Det är fel, det är faktaresistenta uttalanden och visar på ett häpnadsväckande försök att dölja sina egna tillkortakommanden.

Rädda biblioteket i Valsta

Insändare Den moderatledda kommunledningen har tagit ett beslut om att slänga ut böckerna från biblioteket i Valsta. Detta är något vi vill protestera starkt mot. Ett bibliotek utan böcker är inget bibliotek. Med många vackra ord beskrivs hur man vill utveckla biblioteket men i själva verket handlar det om en nedläggning.

2020_helsida
rentawreck_helsida

Låt kärnkraften vara med och rädda klimatet

Insändare Den senaste tidens viktiga debatt om el - dess produktion, pålitlighet och pris är en värdefull påminnelse om att vi står inför ett vägval i Sverige. Om vi menar allvar med att möta hotet om klimatförändringarna har vi en chans att inleda en utveckling där vårt land visar att det går att samtidigt utvecklas som industrination och ta miljöansvar.

ridskola2020_helsida
connys_helsida

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

centrum_helsida2020
vardcentral_helsida
happyhomes_sommar2020

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

vardcentral_outsider
speedy_vinter2020_outsider
sigtunastad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
rentawreck_outsider
dackskiftarna_outsider
moderaterna_sigtuna
ridskola_2020_outsider
nrh