sommar
Foto: Genrebild/Daniel Iskander

Inga mikroplaster i dricksvattnet

Mälaren som utgör dricksvattentäkt för det kommunala vattnet innehåller mycket liten del mikroplaster visar en undersökning.

Örebro Universitet har undersökt förekomsten av mikroplaster i bland annat Mälaren där Norrvatten tar råvatten till dricksvatten som levereras till Sigtuna kommun och andra kommuner i norra Stockholm.

Resultatet visar att det är ytterst liten del mikroplaster i Mälaren. Mikroplaster är små partiklar i storleksordningen 0,1 mikrometer till 5 mm, de kan komma från olika källor som bildäck, konstgräsplaner, båtskorv nedskräpning med mera. Den kan även innehålla farliga ämnen som riskerar att tas upp av levande organismer.

Det finns mikroplaster i Mälaren men endast mycket små mängder enligt Norrvatten. Vid Görvälnverket togs prover på 22 meters djup och det visade att det fanns 2 mikroplastartiklar som är större än 300 mikrometer per 20 kubik vatten. Det motsvarar 2 mikroplaster volymen 100 fyllda badkar.

Risken för att mikroplasterna skulle hamna i dricksvattnet är i princip obefintlig. Verket renar från partiklar genom en sil där allt som är större än 250 mikrometer fastnar, mikroplaster som är större än 300 mikrometer fastnar därmed. Efteråt går vattnet igenom fyra reningar; kemisk fällning, segmentering, saltfiltrering och kolfiltrering. 99-99,9 procent av alla partiklar tas därmed bort enligt Norrvatten. Norrvatten skriver att vattnet uppfyller alla kvalitetskrav med god marginal.

sigtunavatten_standard
bonava_juli_hel
happyhomes_2019
arlanda_golf_juli
colorama_april2

uppdaterad Kraftig röklukt över Märsta

Blåljus Kraftig röklukt spred sig över centrala Märsta under förmiddagen: - Det var lite panik för oss boende då det ruktade rök från ventilation i både bostäder och butiker, säger en läsare till märsta.nu

sommar_centrum
sommar
defacto_helsida
ica_valsta_choklad
sommarlov

Rävsta Sommarfritids fortsatt populärt

Ung & Student Rävsta sommarfritids har avslutats och barn från olika orter och skolor har mötts i Rävsta friluftsområde för en mängs aktiviteter: - Helt fantastiskt! Tack Sigtuna och fortsätt med Rävsta sommarfritids för våra fritidsavdelningar och barn i våran kommun, berättar fritidsledaren Bob van den Eijkhof.

defacto_outsider
sportfiske_sommar
arlanda_golf_juli2_outsider
connys
nrh
colorama_april
bonava_juli_outsider