defacto_pan2020
Lorenzo GarciaFoto: Privat

Hur kan vi minska självmorden

Självmord bland äldre verkar vara ett tabuämne för många. Vi har ett eget ansvar för att göra en egen riskkalkyl.

centrum_artikel

I Sverige är en ungdom i veckan som tar sitt liv. Det är inte bra. Alla märkta resurser går till ungdoms psykiatrin. Vilket har sina fördelar för ungdomarna. Men det är fyra äldre om dagen som tar sitt liv. Men inga märkta pengar går till äldres psykiska ohälsa vad jag känner till. Och självmordstalen har inte sänkts nämnvärt. Har äldre inget värde? En förbrukad äldre människa utan värde är som en modern ättestupa.

Här i Sigtuna skyler vi allt ansvar för självmord till Region Stockholm som ansvarar för vården. Under tiden ligger vi bland de kommuner med högsta antal självmord. Det förekommer en fullständig passivitet i denna fråga. Kommunens riskkalkyl för att förhindra självmord har resulterat i en bortprioritering. Självmord är ingen viktig fråga. Psykiatrivården i kommunen fungerar inte tillräckligt bra för att hindra eller lindra självmord.

Med de miljoner överskott som finns i kommunens kassa, kan man inte tänka utanför boxen och ordna resurser till de som lider av psykisk ohälsa? Kommunen har tidigare visat att kunna tänka utanför boxen när det gällde brottsbekämpning. I princip är brottsbekämpning, en fråga för Polisen och staten. Men det fanns en politisk vilja i kommunen och då avsattes resurser till det. Varför vänta på att någon annan ska lindra det enorma självmordsproblemet i Sigtuna?

Tror inte att det handlar eller kostar mycket för att göra en insats i frågan. Ibland leder den psykiska ohälsan till misslyckade självmordsförsök eller en gammal väns erfarenhet nyligen. Andra gånger slutar med ett självmord och anhöriga som frågar sig, varför?

  • Lorenzo Garcia, debattör

Varför dröjde lunchlådorna?

Insändare När gymnasieskolan i mars månad 2020 gick över till distansundervisning på grund av coronapandemin föreslog vi Socialdemokrater att eleverna skulle kunna erbjudas att hämta ut take-away lunch på lokala restauranger i kommunen, där kommunen då skulle stå för merparten av kostnaden (upp till 75 kronor).

meko_helsida

Bostadsprogrammet skapar ökad segregation

Insändare Kommunledningen har nyligen klubbat ”Mål och budget 2021-2023” och där finns två bilagor, nr 4 och 5, som i hög grad kommer att påverka oss då det gäller boendet och vilka som är välkomna att bo i vår kommun.

prima_helsida
centrum_helsida2020
januari_helsida
ridskola2020_helsida
speedy_vinter_helsida

Var är Kristdemokraternas tidigare kommunala satsningar på de äldre?

Insändare Kristdemokraterna (KD) har tydligen ändrat politisk inriktning eftersom de nu säger att de ska satsa på både personlig omvårdnad och medicinsk kompetens genom att höja kompetens hos medarbetarna. 2020 har verkligen varit ett år som påvisat de brister som finns inom äldreomsorgen. Därför tycker vi socialdemokrater att de satsningar som nu presenterats är bra, men vi anser att det är för lite och vi vill mer.

2020_helsida
budget 2021

Stärkt ekonomi rustar Sigtuna kommun inför kommande utmaniningar

Insändare I den numera välanvända arbetsformen, det vill säga på distans, ägde i måndags årets budgetfullmäktigesammanträde rum och budgeten för Sigtuna kommun 2021-2023 fastställdes. Sammanträdet genomfördes utan större komplikationer och vi vill passa på att tacka alla inblandade – framförallt presidiet – för stort tålamod och starkt engagemang!

defacto_helsida

Slutreplik: Moderaternas segregationspolitik måste granskas

Insändare Den här debatten handlar om att den moderatledda kommunledningen ägnar sig åt olaglig social dumpning.

connys_helsida

Menar Axelsson (S) allvar när hon vill ge nyanlända förtur i bostadskön?

Insändare Vi tror att alla som läser Marie Axelssons något märkliga inlägg upptäcker en tydlig sak – hon undviker att svara på huvudfrågan. Tänker Socialdemokraterna i Sigtuna alltså ge nyanlända en gräddfil och låta dem gå före tusentals människor som stått många år i bostadskön?

happyhomes_sommar2020

Nyanlända ska inte ha förtur i bostadskön

Insändare För ganska exakt ett år sedan skrev vi en insändare på samma tema, under våren 2020 var frågan aktuell i samband med ändringar i EBO-lagen och nu är det alltså dags för en tredje gång.

nrh
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
moderat_outsider_jan
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
meko_outsider
speedy_vinter2020_outsider
prima_outsider
connys