arlandagk_panorama
Foto: Riksbanken

Höga kostnader och dyra placeringar drog ner individ- och familjeomsorgen

Individ- och familjeomsorgsnämnden backade med nästan 25 miljoner kronor. Anledningen var höga kostnader för ensamkommande flyktingbarn och placeringar av barn- och unga bland annat. Samtidigt fick kommunen mindre ersättning från Migrationsverket för ensamkommande flyktingbarn.

centrum_pask

En verksamhetsberättelse för Individ- och familjeomsorgsnämnden hanterades och visade varför nämnden backa med 24,7 miljoner kronor. Nyligen hanterades underskottet på sammanträde för nämnden där den dåvarande majoriteten valde att godkänna förvaltningsberättelsen medan Moderaterna inte deltog i beslutet.

MP och S antog berättelsen
Det innebär att Socialdemokraterna och Miljöpartiet var överens. Men någon risk för spricka i kommunledningen är det ändå inte. Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) uppger för märsta.nu att hans parti inte låg bakom den budget som låg till grund 2017. Även Kristdemokraterna valde att inte medverka i beslutet. I den gemensamma protokollsanteckningen skriver man att man ”ser allvarligt på det ekonomiska underskott som uppdagats och att det upptäcktes först i början av 2018 trots att det gjorts en genomlysning av ekonomin under 2017”.

Migrationsverket sänkte ersättning
Underskottet orsakades av ökade kostnader för placering av ensamkommande barn. Det blev färre anvisade barn till kommunen samtidigt som Migrationsverket sänkte sin ersättning, kommunen hade även beredskap för både externa och interna platser som inte nyttjades. Underskottet för ensamkommande flyktingbarn 11,5 miljoner kronor.

Kostsamma placeringar
Den andra posten som backade var individ- och familjeomsorg med 17,4 miljoner. Här fick kommunen även hantera flytten av Våld i nära relationer med 3,6 miljoner, pengar som budgeterats i Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden medan posten gick till IFO.

Placeringar av barn och unga blev kostsamma enligt underlaget, det hyrdes också in konsulter för att hantera uppdraget samtidigt som det varit höga kostnader för företagshälsovård och skyddsboende för personal. Under 2017 minskade kostnaderna för dyra boenden. Det kvarstår dock kostsamma placeringar. Under 2018 kommer IFO också att ställa om för att hantera färre ensamkommande flyktingbar.

centrum_pask_helsida
ica_pask

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

valsta_utveckling
logistik_utbildning

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

happyhomes_2019

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

colorama_april2
defacto_helsida

Risk för blodbrist i påsk

Notiser Blodcentralen i Stockholms län uppmanar blodgivare och personer som inte donerat tidigare att lämna blod inför påsken då blodlagren börjar sina.

bonava_helsida

MAX plockar bort plastsugrören

Nyheter De orangea plaströren på MAX kommer att försvinna under året och ersättas med vita av förnybart papper: - Med vårt hållbarhetsarbete har MAX en ledande position och vi vill vara en förebild i branschen, säger Christoffer Bergfors, vice koncernchef på MAX Burgers.

fme_helsida

Nu råder dubbdäcksförbud

Nyheter Igår måndag var sista dagen att byta till sommardäck, från och med idag 16:e april är det förbud att köra med vinterdäck om det inte förväntas vinterväglag.

ridskola2019_outsider
defacto_outsider
sh_oppet
colorama_april
fme_outsider
sigtunavatten_outsider
bonava_outsider
valsta_utveckling_2