defacto_pan
Oxundasjön i Rosersberg är en av de utpekade vattendragenFoto: Pressbild/Upplands-Väsby Kommun

Höga halter av PFOS på tre platser i kommunen

Länsstyrelsen har pekat ut två platser i Mälaren i kommunen med för höga halter av det giftiga ämnet PFOS: - Huvuddelen av de vattenförekomster som nu undersökts används inte till och är inte tänkta till att användas för produktion av dricksvatten så vi ser inga direkta risker på det sättet, säger Håkan Johansson, miljöutredare på Länsstyrelsen i Stockholm.

marstakalaset_artikel

Länsstyrelsen i Stockholm har kartlagt vilka platser där det förekommer halter av giftiga ämnen i ytvattnet. I Sigtuna kommun rör det sig om inloppet till Garnsviken och Rosersbergsviken. Ämnena har samlingsnamnet PFAS vilket är en stor grupp av högflourerde kemikalier som är toxiska och lagras i kroppen, det tror även vara cancerogena.

Ämnena har använts i brandskum och rengöringsprodukter bland annat sedan 50-talet.
– PFAS utgör ett av de största kemiska hoten mot den svenska dricksvattenförsörjningen. På grund av ämnenas höga toxicitet räcker det med att en väldigt liten mängd av ett PFAS-ämne läcker ut till vattenmiljön för att tillåtna halter ska överskridas när det gäller bedömningen av god dricksvattenkvalitet eller för att en vattenmiljö ska ha god kemisk status inom vattenförvaltningsarbetet, berättar Håkan Johansson, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Uppmätta halter finns även i Oxundasjön, där har både Sigtuna och Upplands-Väsby kommuner tidigare avrått från att man äter fisk som fångas där. Över gränsvärdet ligger inloppet till Garnsviken, Oxundasjöns västra del och Rosesbergsviken.

Länsstyrelsen kan besluta om att man ska vidta åtgärder för att minska förekomsten. Men man kommer att genomföra en andra provtaningsomgång under våren innan man fattar beslut om det:
– Första steget vid upptäckt av förhöjda halter av PFAS är att försöka källspåra fram varifrån belastningen kommer i landskapet och därefter försöka identifiera vilka verksamheter vid den platsen som skulle kunna orsaka belastningen, säger Håkan Johansson.

tonårsmordet

Pappan: Ingen letade efter Asad

Nyheter Polisen kritiseras av föräldrarna till den mördade Asad Ali som hittades i Valstas elljusspår i vintras: - Varför letade ingen efter min son, frågar sig pappan Arsad Khan i ett reportage i Dagens Nyheter.

marstakalas_helsida
EXTRA

Pojke rånades i Valsta

Blåljus En pojke rånades under kvällen i Valsta av flera personer: - Han blev av med klocka, halskedja och mobiltelefon, säger Anna Westberg, presstalesperson vid Polisens ledningscentral.

sommar
sigtunavatten_standard
kontor_thaifong
ica_valsta_choklad
defacto_helsida

Kommunen avser upphandla särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun avser att teckna platser för särskilt boende i Sigtuna stadsängar där Vardaga etablerar: - Bedömningen är att kommunen kommer att behöva utnyttja ett 10-tal platser initialt med möjlighet att utöka med ytterligare 5-10 platser, kanske redan nästa år. Med detta känner vi i förvaltning och nämnd oss väldiga nöjda och trygga med situationen just nu, säger äldre- och omsorgsnämndens ordförande Karsten Bjärbo (KD)

arlanda_golf_juli
happyhomes_2019
colorama_april2
defacto_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider
sportfiske_sommar
nrh
colorama_april
connys