sportfiske_jubileum
Oxundasjön i Rosersberg är en av de utpekade vattendragenFoto: Pressbild/Upplands-Väsby Kommun

Höga halter av PFOS på tre platser i kommunen

Länsstyrelsen har pekat ut två platser i Mälaren i kommunen med för höga halter av det giftiga ämnet PFOS: - Huvuddelen av de vattenförekomster som nu undersökts används inte till och är inte tänkta till att användas för produktion av dricksvatten så vi ser inga direkta risker på det sättet, säger Håkan Johansson, miljöutredare på Länsstyrelsen i Stockholm.

rosta_sigtuna2

Länsstyrelsen i Stockholm har kartlagt vilka platser där det förekommer halter av giftiga ämnen i ytvattnet. I Sigtuna kommun rör det sig om inloppet till Garnsviken och Rosersbergsviken. Ämnena har samlingsnamnet PFAS vilket är en stor grupp av högflourerde kemikalier som är toxiska och lagras i kroppen, det tror även vara cancerogena.

Ämnena har använts i brandskum och rengöringsprodukter bland annat sedan 50-talet.
– PFAS utgör ett av de största kemiska hoten mot den svenska dricksvattenförsörjningen. På grund av ämnenas höga toxicitet räcker det med att en väldigt liten mängd av ett PFAS-ämne läcker ut till vattenmiljön för att tillåtna halter ska överskridas när det gäller bedömningen av god dricksvattenkvalitet eller för att en vattenmiljö ska ha god kemisk status inom vattenförvaltningsarbetet, berättar Håkan Johansson, miljöutredare på Länsstyrelsen.

Uppmätta halter finns även i Oxundasjön, där har både Sigtuna och Upplands-Väsby kommuner tidigare avrått från att man äter fisk som fångas där. Över gränsvärdet ligger inloppet till Garnsviken, Oxundasjöns västra del och Rosesbergsviken.

Länsstyrelsen kan besluta om att man ska vidta åtgärder för att minska förekomsten. Men man kommer att genomföra en andra provtaningsomgång under våren innan man fattar beslut om det:
– Första steget vid upptäckt av förhöjda halter av PFAS är att försöka källspåra fram varifrån belastningen kommer i landskapet och därefter försöka identifiera vilka verksamheter vid den platsen som skulle kunna orsaka belastningen, säger Håkan Johansson.

Märstabo lurade bilägare

Notiser En märstabo döms för grovt bedrägeri sedan han lurat 18 målsäganden att sälja sina bilar via honom men betalade inte ut ersättningen till dem.

rosta_sigtuna2
oppning_helsida
EXTRA

Misshandel på skola

Blåljus Polis har upprättat en anmälan om misshandel och ofredande efter ett bråk på en skola i kommunen: - Det är minderåriga som är inblandade så jag kan inte uttala mig om vad som har hänt, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral.

v_eu_helsida

Kvotflyktingar riskerar vräkning

Nyheter Kvotflyktingar som kommit till kommunen kommer nu att vräkas: - Kommunen har i grunden en skyldighet mot kvotflyktingar på samma sätt som alla andra invånare i form av stöd från socialtjänst, barnomsorg, skola, osv, uppger Anna Jernberg Carlsson, pressansvarig i kommunen.

happyhomes_2019
varfest_helsida
mp_eu
nationaldag_helsida
nationaldag_helsida
moderaternamaj
connys
ridskola2019_outsider
sh_oppet
oppning_outsider
mp_eu_outsider
moderaterna_maj_outsider
fme_outsider
defacto_outsider
rosta_sigtuna
bonava_maj_outsider
nrh
colorama_april
sh_bovard_out
nationaldag_out
sap_outsider_eu
v_eu