defacto_pan2020
Boliden som en del av meteorfalletFoto: Naturhistoriska Riksmuseet

Himlen lystes upp – Var meteorfall

Nu förklaras det varför himlen lystes upp i början av november i bland annat kommunen, det var ett meteorfall.

centrum_artikel
7:e november lystes himlen upp i bland annat Sigtuna kommun, kväll blev som ljusaste dag i någon sekund. Nu har fragmenten som hittades undersökts. En stor rymdsten föll mot jorden enligt Eric Stempels, astronom och meteorforskare vid Uppsala universitet:
– Rymdstenar faller mot jorden med väldigt stor hastighet, flera tiotals kilometer per sekund. När en sten sedan möter jordens atmosfär bromsas stenen upp och luften kring stenen börjar glöda, vilket ger upphov till ljusfenomenet. Hettan som uppstår smälter ytan och det vanliga är att rymdstenen smälter bort helt. Ifall stenen är tillräckligt stor kan delar överleva den våldsamma färden genom atmosfären. Resterna kan sedan hittas på marken i form av meteoriter. Det åskliknande ljudet och bullret orsakas av att rymdstenen har överljudsfart, förklarar Eric Stempels.
Fenomenet har man kunnat slå fast var ett sannolikt meteorfall. Den observerades på ovanligt låga höjden 17 kilometer. Fragment från fallet hittades vid Fjärdhundra utanför Enköping. Stenen som den träffade hade ett stort märke som att den hade blivit träffad av en slägga.
defacto_helsida
2020_helsida
connys_helsida

Våren är här

Notiser Våren är nu officiellt här: - Nu kan vi konstatera att våren kom för sju dagar sedan, säger meteorolog Lisa Frost, till P4 Stockholm.

ridskola2020_helsida
speedy_vinter_helsida
meko_helsida
happyhomes_sommar2020
centrum_helsida2020

Därför var vattnet brunt i centrala Märsta

Nyheter Boende i centrala Märsta fick i morse brunt vatten ur kranarna: - Det missfärgade vattnet beror på att vi har underhållsspolat vattenledningarna i gatan, säger Håkan Stallman, chef för drift rörnät på Sigtuna Vatten och renhållning.

coronapandemin

Vädjar till stockholmare att stanna hemma

Politik Liberalerna i Region Stockholm uppmanar stockholmare att stanna hemma över sportlovet: - Vi längtar alla efter en normal vardag – och ett normalt sportlov. Men pandemin är ett överhängande hot, en tredje våg riskerar att drabba oss om vi inte håller ut och håller avstånd ett tag till. Därför är det viktigt att följa både tidigare och nya rekommendationer, säger Anna Starbrink (L), sjukvårdsregionrådet.

coronapandemin

Låg vaccinationstakt i Sigtuna

Nyheter I ett länsperspektiv hör Sigtuna kommun till en av de sämre kommunerna när det gäller vaccinationsgrad.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

speedy_vinter2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
meko_outsider
nrh
connys
centrum_sommar_out