moderater_pan_sommar
Erik GlansFoto: NewFace/Jeanette Sundin

Hemtjänsten inte fossilfri

Hemtjänstens bilar rullar i hela kommunen alla dagar under året. De utgör en betydande andel av kommunens fordonsflotta. För Miljöpartiet är det självklart att dessa bilar ska uppfylla kommunens miljöstandard.

Ett av miljömålen i Sigtuna kommun är en fossilfri fordonsflotta till år 2025. Men när det gäller upphandling av hemtjänsten anser kommunledningen att kommunens egna miljömål inte gäller.

Vid upphandling av tjänster kan kommunen ställa krav på miljöanpassning, till exempel fordonsbränsle. Det är något som entreprenörer och konsulter har beredskap för och räknar in i anbuden.

När kravspecifikationen för upphandling av privat hemtjänst avhandlades i äldre- och omsorgsnämnden hade den politiska majoriteten möjlighet att ställa krav på hemtjänstföretagens miljöarbete. Trots kommunens höga miljöambition så ställdes som enda konkreta miljökrav på fordonen att de uppfyller utsläppsstandarden EURO VI från 2014. Det är en gammal standard som i första hand är framtagen för att reglera partikel- och kväveoxidutsläpp från tunga dieselmotorer, och där inga krav på koldioxidutsläpp ställs.

Miljöpartiets förslag att kräva fossilfria fordon i hemtjänsten röstades ned utan motivering. I stället för att följa miljömålen angavs luddiga formuleringar om ’systematiskt miljöarbete’, ISO-certifieringar och andra papperstigrar.

Om drygt två år ska kommunens fordonsflotta vara fossilfri. När kommunledningen säljer ut verksamheter borde det vara självklart att entreprenörer ska följa samma standard som kommunen har i den egna verksamheten.

  • Erik Glans
    Ledamot i äldre- och omsorgsnämnden för Miljöpartiet
connys_helsida
valet2022

slutreplik M och KD vill ha valfrihet till varje pris

Insändare Att våra kommuninvånare vill ha bättre kvalitet på äldreomsorgen är förståeligt men lösningen är inte fler privata utövare. Vi vill istället möta behoven genom ökad kontroll av verksamheten, förbättra personalens arbetssituation och ta brukarnas kritik på allvar. Kommunal hemtjänst ska var ett valbart alternativ och kommunens egna boenden ska inte privatiseras.

centrum_sommar2022_helsida
valet2022

Vi ska införa sommarjobbsgaranti!

Insändare Sommarlovet för kommunens ungdomar börjar närma sig sitt slut. Att moderatstyrda Sigtuna kommun endast erbjudit sommarjobb till 115 ungdomar när det finns nästan 2 000 ungdomar i gymnasieåldern är inte något att vara stolt över. Tvärtom, det är ett svek.

mp_helsida_april
pantamera_avc_helsida

Borgerlig politik – dåligt val för äldre!

Insändare Än en gång pekas Sigtuna kommun ut som en av de sämre kommunerna för äldre att bo i. Det är Länsförsäkringars Fastighetsförmedling som i en ny rapport jämfört 253 av Sveriges kommuner och konstaterar att Sigtuna kommun kommer på femte plats – från botten. Resultatet är en sammanvägning av upplevd trygghet med hemtjänst, tillgång på särskilt boende per äldre invånare (+65 år), hur stor boyta i en hyresrätt som pensionen räcker till och genomsnittlig flyttskatt.

kso_helsida
defacto_helsida

repliken: Hyresgästföreningen – ett socialdemokratiskt kampanjverktyg

Insändare I en insändare den 14 juni tillåter sig Hyresgästföreningens ordförande Hans Törnqvist att dra långtgående slutsatser om ett bygglovsärende. Vi kan konstatera att han gör det utan att ha bemödat sig om att kontrollera bakomliggande fakta och historik i ärendet. Det är tyvärr inte heller första gången det händer.

helsida_sfs
valet2022

Pengarna ska stanna i klassrummet!

Insändare Nu är snart vårterminen avklarad och elever och skolpersonal får sommarledigt och kan njuta av samvaro, bad och sol. Skolpersonalen har som vanligt gett allt och lite till och eleverna har fått en undervisning som håller hög kvalitet och ger bildning och framtidshopp.

valet2022

Reformera flerbarnstillägget för kvinnors frihet

Valet 2022 Liberaler gick för hundra år sen i bräschen för liberalare regler för preventivmedel. Vi var med och tog fram den svenska aborträtten 1974, som fortfarande gäller idag. Svensk jämställdhet har formats av liberaler. Vi är liberala feminister och det har vi varit i över hundra år. Det är vi stolta över.

valet2022

Miljöpartiet vill se politiker som tar ansvar

Insändare Precis som Olov Holst (M) vill Miljöpartiet uppmana dig som invånare och väljare att tänka på ärlighet och seriositet när du går till valurnan den 11 september. Miljöpartiet har tydliga ståndpunkter, Holst kallar det aggressivt och oärligt. Vi kallar det demokrati och skilda åsikter.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

pantamera_out
swedol_outsider
sfs_out
kso-duell_out
mp_outsider2022
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_outsider2022
nrh
connys
moderat_outsider