arlandagk_panorama

Helgens värmebölja pressade Norrvatten

Norrvatten som förser bland annat Sigtuna med vatten var pressat av värmeböljan den gångna veckan då vattenförbrukningen låg på 20 procent över det normala.

banner_juni_artikel

Görvälnverket som tillverkar dricksvatten och skickar ut det till kommunerna i Norrort, däribland Sigtuna, låg på max av sin kapacitet den gångna veckan. Vattenförbrukningen låg på 20 procent över det normala rapporterar Mitt i Stockholm. Dricksvatten renas från dygn till dygn, det som går åt under dagen måste ersättas under natten.
– Om vi inte hinner fylla på systemet så måste vi ta till reservverken och de vill vi gärna ha i just reserv, om det skulle hända någonting. Om vi till exempel skulle få en läcka eller ett oljespill i Mälaren. Då behöver vi ju stänga vattenverket ett tag. Vi vill inte knapra på reserverna för att bara hålla en normal produktion, berättar Johanna Lindgren, VD på Norrvatten, för Mitt i.

Totalt gick det åt 171 000 kubik vatten i lördags, i samband med värmeböljan förra året gick det åt 190 000 per dag flera dygn i sträck. En utbyggnad av kapaciteten är nödvändigt men samtidigt måste stockholmarna minska förbrukningen och använda vattnet till just dricksvatten och inte till att vattna exempelvis gräsmattor. Fram till midsommar ser det ut att bli svalare, därefter åker många bort och då är den värsta perioden över hoppas Johanna Lindgren.

happyhomes_2019
ica_valsta_choklad

Elevresultat kvar på förra årets nivåer

Nyheter Sigtuna kommun uppger att gymnasiebehörighet och måluppfyllelse ser ut att ligga kvar på samma nivå som förra året: - Vår resa att bli en av de bästa skolkommunerna fortsätter och det är väldigt glädjande att våra goda resultat kvarstår, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden.

Hemtjänsten privatiseras efter nyår

Notiser Kommunfullmäktige har klubbat igenom LOV i hemtjänsten, Lagen om valfrihetssystem. Efter nyår sker den första förändringen: - Målet är att skapa valfrihet för våra invånare och det här är ett första led i det. Hur många olika aktörer som kommer att upphandlas och i vilken omfattning det blir till en början, är sådant som vi kommer att arbeta fram under hösten, säger Karsten Bjärbo (KD), ordförande i äldre- och omsorgsnämnden.

sbrf_helsida
defacto_helsida

Kommunen topprankas i kvinnofridsarbete

Nyheter Sigtuna kommun är bäst i länet på att skydda kvinnor mot mäns våld enligt den senaste Kvinnofridsbarometern: - Sigtuna kommun har i flera år stöttat kvinnojouren som gör ett fantastiskt jobb, kommenterar kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

banner_juni_helsida

Nya bussar rullade ut i kommunen

Notiser De nya bussarna har rullat ut från depån i Märsta i samband med att Transdev tar över efter Arriva: - När ett trafikområde byter trafikoperatör så görs det från ena dagen till den andra och förberedelserna inför trafikstarten har pågått i flera månader, säger Fredrik Beckius, affärschef för Stockholm Nord på Transdev Sverige AB.

colorama_april2

Många väntar på särskilt boende

Nyheter Sigtuna kommun har en kö på 32 personer till särskilda boenden: - Jag får intrycket av att man försöker minska kön med mer hemtjänst, säger sigtunabon Sverker Johansson som är engagerad i äldrefrågor.

sigtunavatten_standard
sommar
fme_helsida

Alliansens budget för 2020 klubbad

Politik Under onsdagen antogs budgeten för 2020: - Alliansmajoritetens budget - en långsiktig, ansvarsfull budget som nu stabiliserat en mycket bräcklig ekonomi och samtidigt förmår skjuta till 120 miljoner kronor till skola, förskola, äldreomsorg, trygghetsarbetet och våra andra kärnverksamheter, skriver Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook.

sportfiske_sommar
connys
nrh
defacto_outsider
fme_outsider
colorama_april
sbrf_outsider