center_pan21
Foto: Pressbild/Cambio Vaccin
Vaccinationsgraden i SigtunaFoto: Newsworthy
Vaccinationsgrad i Märsta Foto: Newsworthy

Så många är vaccinerade i din stadsdel

Vaccinationsläget i kommunen skiljer sig kraftigt åt som märsta.nu rapporterat om. I delar av Sigtuna är det nästan 90 procent, i Valsta bara 50 procent.

centrum_artikel

Newsworthy har sammanställt siffror från FHM som visar vaccinationsläget i kommunen baserat på stadsdel. Där framgår att över 80 procent i alla av Sigtunas stadsdelar tagit minst en dos. I Märsta varierar det stort. I Odensala har 84 procent tagit en dos, i Valsta bara 50 procent.
– Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan att spridas, säger Tom Britton, professor i matematisk statistik vid Stockholms universitet.

Nästa vecka hävs stora delar av restriktionerna som legat över vårt samhälle i över 15 månader.
– Finns det områden med mindre vaccintäckning kan smittan fortsätta att spridas där. Är vaccinationsgraden jämnt fördelad blir det svårare för smittan, säger Tom Britton.

Region Stockholm satsar på att öka vaccineringen i områden med låg andel vaccinerade. I helgen var en vaccinbuss i Valsta i samband med Skördedagen.
– Om vi har två områden, ett med 70 procents vaccinationstäckning och ett med 90 procents, är det en större vinst att öka andelen vaccinerade i området med lägre täckning. Du tjänar mer på varje vaccindos för att pressa ner smittspridningen kan man säga, fortsätter Britton.

Brittom poängterar att vaccinen inte är helt perfekta, det innebär att om man ska ha en immunitet på 80 procent så måste man vaccinera fler än 80 procent, närmare 90 procent. Befolkningen under 18 år är inte medräknad i siffrorna.

centrum_helsida2020

Askerson kritiseras för brev till migrationsministern

Politik Socialdemokraterna riktar ny kritik mot Mattias Askerson (M), denna gång för att han skickat brev till migrationsminister Morgan Johansson.

bostad_helsida
helsida_var2021

Så vill Bergqvist (L) vända trenden i Valsta

Politik Liberalerna har suttit i kommunledningen i olika konstellationer sedan 2014. Under 2021 klassades Valsta som utsatt område men till 2030 ska alla utsatta områden vara borta enligt förslag från partiet.

Märstabo döms i blocketbedrägeri

Notiser En man från Märsta döms för grovt penningtvättsbrott sedan han lurat andra att betala in pengar för varor, pengarna skickades sedan vidare till andra konton.

happyhomes_sommar2020
dack-helsida
connys_helsida
2020_helsida
defacto_helsida

Askerson bemöter kritiken: (S) far med osanning

Politik Efter kritiken som Socialdemokraterna riktat mot Mattias Askerson för att på "eget bevåg" JO-anmält Migrationsverket talar han nu ut: - Socialdemokraterna far med osanning när de påstår att jag i samband med ärenden på föregående nämndsammanträde brutit mot kommunens regler eller att jag vid sammanträdet fick kritik för att ha gjort så. Det är ett mycket anmärkningsvärt agerande från Socialdemokraterna.

mp_host_helsida
EXTRA

Hård kritik mot Askerson för JO-anmälan

Politik Sigtuna kommun JO-anmälde Migrationsverket för hanteringen kring nyanlända som slussas till kommunen, dock hävdar Socialdemokraterna att nämndordförande Mattias Askerson (M) inte kan agera själv i en anmälan.

coronapandemin

Sju områden med lägre vaccinationstäckning

Notiser Vaccinationen mot covid-19 går vidare i kommunen och en vaccinbuss har satts in i veckan i Märsta där det är lägre andel vaccinerade.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

dack-outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
nrh
connys
swedol_outsider
bostad_outsider
mp-outsider