center_pan21
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Handelskammaren: Flygskatten hindrar Arlanda

Stockholms handelskammare anser att den föreslagna flygskatten som ska införas av regeringen hindrar Arlandas tillväxt: - Regeringens politik går inte ihop. Några ministrar driver på för internationalisering och handel, men finansministern sätter upp nya hinder med flygskatten. Statsministern har sagt att Arlanda ska bli Nordens största flygplats - det är dags att visa det i handling, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

centrum_artikel

Flera ministrar, särskilt näringsminister Mikael Damberg, har uttalat sig varm om att Arlanda ska utvecklas och bli Nordens största flygplats. Men nu anser Stockholms Handelskammare att den föreslagna flygskatten är ett hinder för det.
– En bra flygtillgänglighet är avgörande för att kunna stärka Stockholms och Sveriges ekonomi på sikt. Kunskapsintensiva teknik- och tjänsteföretag har ett stort behov av fler direktflyglinjer och en nationell flygskatt riskerar därför att strypa företagens möjligheter att växa, menar Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Kritikerna för flygskatten menar att det krävs en internationell skatt istället för en nationell.
– Att skapa nationella flygskatteregler i en globaliserad värld är feltänkt. Det vore klokare att understödja de miljöregler som FN:s organisation för civilflyg, ICAO, nyligen har sjösatt, fortsätter Fredrik Sand.

Satsa på fossilfritt bränsle
Flygplatsbolaget Swedavia twittrade om skatten under onsdagen och skrev att det är mer fördelaktigt att Sverige satsar mer på utveckling av hållbart flygbränsle. Något som även Stockholms Handelskammare är inne på, Fredrik Sand säger att det behövs en storskalig tillverkning av bioflygbränsle så att Sverige 2030 kan skapa ett fossilbränslefritt inrikesflyg.

2020_helsida
oppethus_helsida
flygskola_helsida
helsida_var2021
julmarknad_helsida
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
centrum_helsida2020
dack-helsida
EXTRA

video Här invigs Elgiganten

Näringsliv Elgianten invigdes på onsdag förmiddag: - Det är alltid roligt att vara med på invigningar och se nyetableringar i kommunen, sa Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) som klippte bandet.

mp_host_helsida
connys_helsida

Arlanda fick hållbarhetspris

Näringsliv Arlanda prisades för sitt klimatomställningsarbete med ECO-Innovation Airport of the Year: - Jag är givetvis mycket stolt över det målriktade klimatarbete som bedrivits under många år för att Swedavia skulle nå vårt mål om noll fossila koldioxidutsläpp i egen flygplatsverksamhet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

dack-outsider
swedol_outsider
oppethus_outsider
julmarknad_outsider
centrum_sommar_out
flygskolan_outsider
ridskola_2020_outsider
mp-outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
nrh