moderaterna_panorama
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Handelskammaren: Flygskatten hindrar Arlanda

Stockholms handelskammare anser att den föreslagna flygskatten som ska införas av regeringen hindrar Arlandas tillväxt: - Regeringens politik går inte ihop. Några ministrar driver på för internationalisering och handel, men finansministern sätter upp nya hinder med flygskatten. Statsministern har sagt att Arlanda ska bli Nordens största flygplats - det är dags att visa det i handling, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Flera ministrar, särskilt näringsminister Mikael Damberg, har uttalat sig varm om att Arlanda ska utvecklas och bli Nordens största flygplats. Men nu anser Stockholms Handelskammare att den föreslagna flygskatten är ett hinder för det.
– En bra flygtillgänglighet är avgörande för att kunna stärka Stockholms och Sveriges ekonomi på sikt. Kunskapsintensiva teknik- och tjänsteföretag har ett stort behov av fler direktflyglinjer och en nationell flygskatt riskerar därför att strypa företagens möjligheter att växa, menar Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Kritikerna för flygskatten menar att det krävs en internationell skatt istället för en nationell.
– Att skapa nationella flygskatteregler i en globaliserad värld är feltänkt. Det vore klokare att understödja de miljöregler som FN:s organisation för civilflyg, ICAO, nyligen har sjösatt, fortsätter Fredrik Sand.

Satsa på fossilfritt bränsle
Flygplatsbolaget Swedavia twittrade om skatten under onsdagen och skrev att det är mer fördelaktigt att Sverige satsar mer på utveckling av hållbart flygbränsle. Något som även Stockholms Handelskammare är inne på, Fredrik Sand säger att det behövs en storskalig tillverkning av bioflygbränsle så att Sverige 2030 kan skapa ett fossilbränslefritt inrikesflyg.

ewas_helsida

Eltransporter igång till och från Rosersberg

Näringsliv Apoteas eltransporter är igång mellan Rosersberg och Morgongåva utanför Uppsala: -Apoteas fokus har alltid varit snabba leveranser, men vi har även utforskat olika möjligheter för mer hållbara fraktalternativ, Pär Svärdson, vd Apotea.

connys_helsida

Arlanda i fokus under Sigtunas dag i Almedalen

Näringsliv Sigtuna kommun kommer att finnas i Almedalen och ha en egen dag med fokus på Arlanda: - Arlanda flygplats är extremt viktig för Sigtuna kommun och påverkar det mesta vi gör. Därför är det viktigt att vi på olika sätt tar initiativ till att lyfta alla de möjligheter och utmaningar som kommer med rollen som värdkommun för Sveriges största flygplats, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande.

mp_helsida_april
2020_helsida
defacto_helsida
marinan_helsida
liber_helsida
centrum_sommar2022_helsida

Stjärnkrögarens attack på säkerhetskaoset

Näringsliv Pontus Frithiof som driver Pontus By the air på Terminal 5 riktar en kraftig känga mot Swedavia för deras sätt att hantera kökaoset i säkerhetskontrollerna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
swedol_outsider
centrum_sommar_outsider2022
mp_outsider2022
connys
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
nrh
marina_outsider