defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Daniel Asplund

Handelskammaren: Flygskatten hindrar Arlanda

Stockholms handelskammare anser att den föreslagna flygskatten som ska införas av regeringen hindrar Arlandas tillväxt: - Regeringens politik går inte ihop. Några ministrar driver på för internationalisering och handel, men finansministern sätter upp nya hinder med flygskatten. Statsministern har sagt att Arlanda ska bli Nordens största flygplats - det är dags att visa det i handling, säger Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

centrum_artikel

Flera ministrar, särskilt näringsminister Mikael Damberg, har uttalat sig varm om att Arlanda ska utvecklas och bli Nordens största flygplats. Men nu anser Stockholms Handelskammare att den föreslagna flygskatten är ett hinder för det.
– En bra flygtillgänglighet är avgörande för att kunna stärka Stockholms och Sveriges ekonomi på sikt. Kunskapsintensiva teknik- och tjänsteföretag har ett stort behov av fler direktflyglinjer och en nationell flygskatt riskerar därför att strypa företagens möjligheter att växa, menar Fredrik Sand, näringspolitisk expert på Stockholms Handelskammare.

Kritikerna för flygskatten menar att det krävs en internationell skatt istället för en nationell.
– Att skapa nationella flygskatteregler i en globaliserad värld är feltänkt. Det vore klokare att understödja de miljöregler som FN:s organisation för civilflyg, ICAO, nyligen har sjösatt, fortsätter Fredrik Sand.

Satsa på fossilfritt bränsle
Flygplatsbolaget Swedavia twittrade om skatten under onsdagen och skrev att det är mer fördelaktigt att Sverige satsar mer på utveckling av hållbart flygbränsle. Något som även Stockholms Handelskammare är inne på, Fredrik Sand säger att det behövs en storskalig tillverkning av bioflygbränsle så att Sverige 2030 kan skapa ett fossilbränslefritt inrikesflyg.

centrum_helsida2020
speedy_vinter_helsida
vardcentral_helsida
sigtunastad_helsida

Nordic Wellnes till Märsta Centrum

Näringsliv Nordic Wellness har tecknat avtal med FastPartner om att etablera i Märsta Centrum: - För oss är det viktigt att finnas i levande miljöer, innebärande många besökare till centrumet, boende och mängder av företag, vilket vi får här i Märsta Centrum, kommenterar Magnus Wilhelmsson, VD på Nordic Wellness.

defacto_helsida
dackskiftarna_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
coronakrisen

Därför är Sigtuna hårdast drabbat av pandemin

Näringsliv märsta.nu rapporterade i helgen om att Sigtuna är den kommun i länet som drabbats hårdast pandemin: – Det är väldigt, väldigt allvarligt för oss. Under 2020 hade vi den snabbast växande arbetslösheten i landet, säger Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M).

ridskola2020_helsida

Näringslivet har tappat mer än var femte krona

Näringsliv Sigtuna kommuns näringsliv har tappat mer än var femte krona i omsättning under pandemin: - Sigtunas negativa utveckling är starkt kopplat till dess närhet till Arlanda och att vi har haft en stor nedgång i det internationella resandet, säger Stefan Westerberg på Stockholms Handelskammare.

2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtuna_vatten_outsider
speedy_vinter2020_outsider
vardcentral_outsider
sigtunastad_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
connys
dackskiftarna_outsider