panorama_centrum
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Gurgeltester inför på skolorna efter höstlovet

Nu ska skolor kunna testa symtomfria elever och personal genom gurgeltester istället för svabba i näsa och svalg.

Liberalerna i Region Stockholm uppger i ett pressmeddelande att alla skolor i länets 26 kommuner ska införa gurgeltester, både för grundskola och gymnasieskola. Testerna införs vecka 45, alltså direkt efter höstlovet.
– Gurgeltester är ett snabbt sätt att upptäcka och spåra smitta. Därmed kan gurgeltester hjälpa till att stoppa smittoutbrott. Vi fortsätter givetvis vår vaccinationskampanj i både gymnasieskolor och grundskolor för 12-åringar och äldre, säger hälso- och sjukvårdsregionrådet Anna Starbrink (L).

Gurgesltester ska användas på personal och elever som inte har symtom men varit i närheten av någon som är smittad av covid. Enligt ett pilotprojekt som genomförts har 246 prover analyserats där fem procent visade positivt resultat vid test. Skolor kommer att kunna beställa in testkit. Man gurglar en koksaltlösning i några sekunder sen skickas vätskan på analys. Det är en mindre obehaglig med är att svabba i näsa och svalg.

centrum_sommar2022_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

marinan_helsida
2020_helsida
liber_helsida
ewas_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

defacto_helsida
mp_helsida_april

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

connys_helsida

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

marina_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
nrh
connys
centrum_sommar_outsider2022
mp_outsider2022