panorama_centrum
Foto: Sigtuna kommun

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

Flickan är gravt funktionshindrad efter misstag i vården i samband med födseln, under hela hennes liv har familjen skött all assistans, med viss ersättning från kommunen, förutom under skoltid där skolan står för assistansen. Men flickan är nu tonåring och vill kunna umgås med sina kompisar utan att föräldrarna ska behöva vara närvarande.

Vill ha mer tid för fritid
Familjen ansökte om mer assistans i årets ansökan för att få mer tid till fritidsaktiviteter som exempelvis träningar och socialt umgänge men även tid för att ha rätt till en assistent vid alla lov där hon idag bara har rätt till assistent två timmar per dag. Men man har nekats av kommunen som bland annat motiverar beslutet med att det är ett föräldraansvar att lösa umgänge och fritidsaktiviteter. Familjen menar på att de aktiviteter som finns för henne att göra samt att det också är ett stort föräldraansvar att skjutsa flickan till ett 30-tal habiliterings- och sjukhusbesök om året.

Föräldern: Svårt att sköta jobbet
Sigtuna kommun har beviljat sex timmar i veckan för fritidsaktiviteter under vanliga skolveckor och åtta timmar per vecka när det är lov. Tid som inte räcker särskilt långt om man ska träna och umgås med vänner. Två timmar extra per dag vid lov är vad flickan fått beviljat. Familjen har under alla år bara löst assistanssituationen, men man anser nu att det är nog.
– Hur ska man kunna sköta sitt jobb samtidigt som man har en funktionshindrad 15-åring att ta hand om, frågar sig en av vårdnadshavarna.

Flickan vill heller inte sitta med sina föräldrar på deras jobb eftersom hon hellre vill vara med sina kompisar.
– Hur ska vi lösa den ekvationen? Vi måste jobba, vi har inte 16 veckors semester som kommunen verkar tro, fortsätter vårdnadshavaren.

Blir kvar hemma istället
Det största problemet anses alltså vara den sociala aspekten där flickan vill göra som hennes kompisar utan att ha en förälder i släptåg; umgås, fika, gå på bio, hänga på byn. Hon blir istället kvar hemma med sina jobbande föräldrar eftersom hon inte klarar sig på egen hand.
– Genom åren så har vi bara löst det genom att tex jobba hemifrån, men nu har vi fått nog, vår dotter måste få leva ett liv som andra tonåringar!

Vädjar till kommunen
Efter beslutet skrev flickan själv ett brev till kommunens handläggare. Hon vädjar till kommunen att låta henne få samma möjligheter som alla andra kompisar har.
– Jag är snart 15 år, vilken 15-åring vill vara med sin mamma och pappa istället för med sina kompisar? Ingen! I hela mitt liv har jag försökt vara så normal som möjligt, det är svårt så det skulle hjälpa mig mycket om jag kan få fler timmar så jag kan ha möjligheterna att göra saker men enligt er ska jag inte få vara normal. Tekniskt sett förhindrar ni mig från att leva ett så normalt liv som möjligt och från att vara med mina kompisar och ha kul.

Kommunen: Gör en sammantagen bedömning
I ett svar till märsta.nu säger Susanne Persson, verksamhetschef på Myndighetsenheten, Sigtuna kommun:
– Vi kan inte kommentera enskilda ärenden, men när vi fattar beslut om personlig assistans så väger vi in den enskildes hela livssituation och gör sedan en sammantagen bedömning.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

marinan_helsida
ewas_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

centrum_sommar2022_helsida
2020_helsida
liber_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

defacto_helsida
mp_helsida_april
connys_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

swedol_outsider
mp_outsider2022
ewas_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
moderat_outsider
nrh
centrum_sommar_outsider2022
marina_outsider