center_pan21
Foto: Street view/Google

Gravfyndet kommer till Sigtuna Museum

Det gravfynd som gjordes i Sigtuna i slutet av våren ställs ut på Sigtuna Museum i framtiden.

märsta.nu har tidigare rapporterat om gravfyndet som gjordes i Sigtuna i samband med en utgrävning för ett hus. Det var en kristen grav från den tid då kristendomen var ny i landet då den hade inslag från både kristendomen och hedniska traditioner. I våras gjordes utgrävningen och Sigtuna Museum följde på nära håll:
– Det som är så intressant är att vi har fått en liten inblick vid en tidpunkt av ett religionsskifte i Sverige. Alltså när de som bodde här blev kristna. Det är även spännande att vi inte vet exakt hur stor gravplatsen är. Förmodligen finns det mycket mer. Sen är det väldigt fint och rörande att det var skelett från en mamma med två små, tätt omslutna spädbarn som hittades i samma grav, säger Ted Hesselbom, chef för Sigtuna Museum, till kommunens hemsida.

Fyndet kommer att komma till Sigtuna Museum vid ett senare tillfälle. Detta efter ett beslut från Riksantikvarieämbetet om att alla arkeologiska fynd som grävs upp i kommunen ska bevaras och tas hand av Sigtuna Museum.
– Det är jätteroligt att vi får chansen att ha kvar allt som grävs upp från Sigtuna här på museet. Nu förbereder vi för att dessa kvarlevor ska få flytta in i våra magasin där vi har mycket noggranna metoder för att ta hand om våra föremål och kvarlevor från människor och djur, uppger Ted Hesselbom.

Sigtunabandet går på turné

Kultur & Nöje Sigtunabandet Nocean går på turné med sin musikalisk föreställning: - Innan Covid-19 ens fanns så började vi fundera på hur vi kunde tänka utanför boxen med vilka scener vi skulle spela på. Samt vilken riktning vi ville åt - så då landade vi i att vi ville göra filmisk metal med livekonserter på teaterscener, berättar sångerskan Hanna Olsson.

centrum_helsida2020
bildextra

Så var Märstakalaset

Nöjesnyheter Märstakalaset arrangerades på lördagen med bland annat Stage Academy som letade musiktalanger: - Det var en hektisk dag, men det är det värt när man får se så mycket ung talang. Artisttävlingen gick super och slutade i allsång och Klara Hammarström var också grym. Det var längesen jag hade en sån här dag, det var efterlängtat, säger Adam Jönssön, projektledare på Stage Academy

2020_helsida
Klickextra!

Mest klickat i augusti

Nöjesnyheter Har du missat någon stor nyhet på märsta.nu i augusti? Nu får du ny chans att läsa de viktigaste nyheterna den gånga månaden.

mp_host_helsida
andersojag
eldsjal-helsida
helsida_var2021
defacto_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
bostad_helsida
coronakrisen

Höjda avgifter kan leda til dyrare flyg- och godspriser

Kultur & Nöje Allt fler bolag återstartar på Arlanda och det kommer även in nya aktörer, men Transportstyrelsen tror att det kan bli högre biljettpriser i framtiden.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

ridskola_2020_outsider
andersojag_outsider
connys
bostad_outsider
mp-outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
eldsjal-outsider
centrum_sommar_out
nrh