moderaterna_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi

Gemensam skogsstrategi i länet

Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Länets skogar har stor betydelse för invånarnas rekreation, hälsa och sysselsättning samt att de bidrar till samhällsviktig klimatnytta, ren luft och mångfald. Nu lanseras en gemensam strategi för skogarna från Länsstyrelsens sida som ska arbeta tillsammans med de 26 kommunerna.
– Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus. Vi eftersträvar skogar som är tillgängliga för alla. Hur viktig närheten till skog och natur är blev tydligt inte minst under pandemin, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Genom att anta en gemensam strategi kan skogarnas resurser nyttas mer effektivt.
– Där ser vi att kommunerna har en nyckelroll. De kan främja skogens värden i samhällsplaneringen och stimulera till ett aktivt brukande av skogen genom att exempelvis fråga efter skogsråvara vid byggnationer. De kan även samverka med markägare inom besöksnäringen. Genom att arbeta aktivt med skogens värden och friluftslivsåtgärder kan de bidra till ökad folkhälsa hos länets invånare, fortsätter Sven-Erik Östberg.

Innovationer från skogen kan även ersätta produkter som plast och betong. Som regional resurs har Länsstyrelsen identifierat fyra insatsområden för hur den ska nyttjas på bästa sätt. Dels skogen i samhällsplaneringen, ett hållbart skogsbruk, Stockholm som marknad och värdeskapande besök i skogen.
– Dialog och samverkan med aktörer från länet har varit en förutsättning för framtagandet av strategin. Den är även en förutsättning för genomförandet av de handlingsplaner som nu ska tas fram utifrån strategins inriktning och utpekade insatsområden, säger Sven-Erik Östberg

Extra

Vapenlarm i Sigtuna

Blåljus Polis larmades till Sigtuna under tisdagseftermiddagen med anledning av att man sett en personer med vapenliknande föremål i en bil.

ewas_helsida
mp_helsida_april
liber_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

marinan_helsida
connys_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

defacto_helsida
2020_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

moderat_outsider
mp_outsider2022
nrh
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys
ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
marina_outsider