defacto_panorama_mustasch
Foto: Insändarbild

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

centrum_farsdag_artikel

Några vittnen som fanns i närheten konfronterade honom och fällde ner honom på marken tills polisen kom. Enligt händelsebeskrivningen fattade fasaden lite eld men det rykte mest. En väktare som befann sig i närheten tömde sin pulversläckare på fasaden innan brandkår kom. Brandkår sprutade sedan vatten på fasaden och säkerställde att det inte började brinna bakom fasaden.

Tingsrätten ser allvarligt på händelsen då det fanns risk att skolan skulle fattat eld och man konstaterar att det förelåg spridningsrisk om inte branden hade släckts.

23-åringen uppgav i rätten att han haft problem med depression och han hade fått antidepressivt läkemedel utskrivet till sig. Läkemedlet hade medfört att han fått konstiga tankar. Den här gången fick han fantasier om brott, ångesten skulle försvinna om om han gjorde något brottsligt. Några dagar innan den aktuella händelsen hade han även dränkt handdukar med linolja och lämnat i skogen för självantändning. Syftet med att tända eld på Väringaskolan var för att ”brännmärka något”.

Anledningen till att Attunda tingsrätt dömer till så långt straff för mordbrand var att det förelåg risk för att skolan skulle brinna ner och att mannen valde en tidpunkt för att tända eld då den inte skulle upptäckas i tid. Han genomgick även en rättspsykiatrisk undersökning men enligt utlåtandet var han inte allvarligt psykiskt sjuk vid tidpunkten för brottet. Rätten tar dock hänsyn till att han lider av vissa psykiska besvär och har tagit hänsyn till det i domen.

Utöver mordbrand döms han även för olaga hot då han hotade flera ungdomare med att ”hugga dem”. Han ska betala skadestånd på 10 000 kronor till två personer vardera.

happyhomes_2019
fme_oktober
centrum_farsdag
ica_oktober
greeknighthelsida

Så lyftes Sigtuna Museum

Nyheter Sigtuna Musems verksamhet hade en undanskymd roll för några år sedan men under Ted Hesselboms tid har museet dubblerat antal besökare och anställda: - Det är viktigt att synas. Att pratas om, säger Ted i ett reportage i Norrtälje tidning.

sigtunavatten_standard
defacto_mustach_helsida
colorama_april2
greeknight_outsider
nrh
connys