defacto_pan2020
Foto: Insändarbild

Fyra års fängelse för att ha försökt tända på skola

En 23-årig man döms för grov mordbrand sedan han försökt sätta eld på Väringaskolan i Sigtuna. Mannen som var påverkad av både alkohol och läkemedel hade köpt bensin på den närliggande macken och kastade över skolfasaden innan tände eld.

centrum_artikel

Några vittnen som fanns i närheten konfronterade honom och fällde ner honom på marken tills polisen kom. Enligt händelsebeskrivningen fattade fasaden lite eld men det rykte mest. En väktare som befann sig i närheten tömde sin pulversläckare på fasaden innan brandkår kom. Brandkår sprutade sedan vatten på fasaden och säkerställde att det inte började brinna bakom fasaden.

Tingsrätten ser allvarligt på händelsen då det fanns risk att skolan skulle fattat eld och man konstaterar att det förelåg spridningsrisk om inte branden hade släckts.

23-åringen uppgav i rätten att han haft problem med depression och han hade fått antidepressivt läkemedel utskrivet till sig. Läkemedlet hade medfört att han fått konstiga tankar. Den här gången fick han fantasier om brott, ångesten skulle försvinna om om han gjorde något brottsligt. Några dagar innan den aktuella händelsen hade han även dränkt handdukar med linolja och lämnat i skogen för självantändning. Syftet med att tända eld på Väringaskolan var för att ”brännmärka något”.

Anledningen till att Attunda tingsrätt dömer till så långt straff för mordbrand var att det förelåg risk för att skolan skulle brinna ner och att mannen valde en tidpunkt för att tända eld då den inte skulle upptäckas i tid. Han genomgick även en rättspsykiatrisk undersökning men enligt utlåtandet var han inte allvarligt psykiskt sjuk vid tidpunkten för brottet. Rätten tar dock hänsyn till att han lider av vissa psykiska besvär och har tagit hänsyn till det i domen.

Utöver mordbrand döms han även för olaga hot då han hotade flera ungdomare med att ”hugga dem”. Han ska betala skadestånd på 10 000 kronor till två personer vardera.

happyhomes_2019
speedy_helsida
salong_elisabeth_helsida
connys_helsida

Varning för bedrägeriförsök mot äldre

Nyheter Polisen varnar för att det finns risk för brott mot äldre och personer med funktionshinder: - Den senaste tiden har äldre personer utsatts för bedrägerier av falska poliser. Det kan ske via telefon eller hembesök, skriver Polisen i Sollentuna/Väsby/Sigtuna på Facebook.

defacto_helsida
centrum_helsida2020

Axelsson orolig för framtidens hemtjänst

Politik I måndags klubbade Kommunstyrelsen igenom beslut om att privatisera hemtjänsten, men oppositionsrådet Marie Axelsson (S) är kritisk till det: - I en tid när media rapporterar att kommuner runt om i landet slänger ut privata hemtjänstföretag på grund av utbrett fusk och misskötsel så väljer Sigtuna kommun att lägga ut all hemtjänst, utom natt och larm, på privata utförare. Det är respektlöst att oroa våra drygt 6600 invånare över 65 år på det sättet, säger hon till märsta.nu

sportlov_sigtuna
2020_helsida
teatergrillen_helsida

(S)-politiker missade nämndmöte

Politik När Utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden skulle sammanträda på tisdagen så saknades Socialdemokraternas representanter: - Vi kommer att omgående utreda varför ingen från Socialdemokraterna närvarade vid Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens möte igår, säger gruppledare Marie Axelsson (S).

speedy_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
teatergrillen_outsider
connys
sportlov_sigtuna_outsider