moderat_sommar
Grannsamverkarna i Sigtuna kommun söker finansiering för en bil.Foto: Pressbild

Frivilliga kan patrullera nattetid

I Emmaboda patrullerar 200 personer i ett brottsförebyggande nätverk, något som lett till minskad brottslighet: - Om frivilliga vill ordna något i stil med Emmaboda-upplägget och polisen säger OK till det, så hjälper vi förstås gärna till, säger David Lundqvist, ordförande för Grannsamverkan i Sigtuna kommun.

centrum_artikel

Emmaboda i Småland har 9000 invånare, 200 av dessa är aktiva i en idéell förening Nattvakten som patrullerar orterna Emmaboda och Lindås samt kringliggande mindre samhällen rapporterar Dagens Nyheter. Målet är att förhindra brott och är en sorts utökad version av Grannsamverkan.

Ordförande i Grannsamverkarna i Sigtuna kommun, David Lundqvist, berättade tidigare i år att de hoppas få stöd från kommunen för att att leasa en bil som de sedan ska köra runt i på kvällar och nätter. Lundqvist är inte främmande för Emmabodaupplägget om polisen tycker det är ok och om frivilliga vill engagera sig.

Men just nu är fokus på att etablera nya grannsamverkansgwrupper, sedan starten 2016 har fler tillkommit och ännu är man inte klara.
– Nu har vi dessutom bett om polisens och kommunens stöd för att få i gång grannstöd – rondering dagtid med en ”grannsamverkansbil” från januari 2020. Det är vad föreningen orkar med just nu, säger Lundqvist.

spedition_sigtuna
happyhomes_sommar2020
speedy_helsida
kaa_sigtuna_helsida
brobygget_midgard_helsida
brobygget_helsida_valsta
centrum_helsida2020
sommar_sigtuna2020
landsbygd_sigtuna_helsida
marina_helsida
2020_helsida
studeravidare_helsida
sigtuna_natur_sommar_outsider
ridskola_2020_outsider
brobygget_midgard_outsider
nrh
kaa_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_outsider_valsta
centrum_sommar_out
landsbygd_sigtuna_outsider
speedy_outsider
swedol_outsider
marina_outsider