defacto_pan2020
Foto: Arkivbild/Daniel Iskander

Fristen: Fyra månader att ordna bostad åt nyanlända

Regeringen höll på onsdagen en presskonferens med anledning av kommunernas mottagande av nyanlända. Nu får kommunerna fyra månader på sig att ordna bostad åt nyanlända som anvisats.

centrum_artikel

märsta.nu har under några veckor rapporterat om de nyanlända som kommunen anvisats. En del kommuner har öppet deklarerat att de inte kan ordna bostäder åt sin kvot. Sigtuna kommun har sagt att man ska ta sin del. Med anledning av kritiken som regeringen har fått kring bosättningslagen höll Ylva Johansson (S), arbetsmarknads- och etableringsminister, en presskonferens. Budskapet från henne var att bosättningslagen gäller, men kommunerna får fyra månader på sig istället för två att ordna bostad åt de anvisade nyanlända.
– Det är oacceptabelt om några kommuner väljer att överlåta sin del av ansvaret på andra kommuner, sa Johansson.

Ylva Johansson poängterade att lagen ska tillämpas på alla kommuner utan undantag.
– Regeringen är beredd att vidta de åtgärder som krävs för att lagen ska följas, till exempel sanktioner. Regeringen kommer ha en fortsatt nära dialog med kommunsektorn för att underlätta bostadsförsörjningen, fortsätter Johansson.

Dock kommer prognosen för 2017 att sänkas och det pågår en omräkning av talen för mottagningsbehovet 2017. Samtidigt ska Migrationsverket avveckla en del asylboenden. Kommuner som fått nyanlända som bosatt sig på egen hand i kommunen ska avlastas.

ridskola2020_helsida
defacto_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
meko_helsida
mordet i rävsta

Tredje mordet på ett halvår

Nyheter Lokalpolisområdeschef Christoffer Bohman kommenterade på måndagskvällen det tredje mordet i kommunen inom loppet av ett halvår: - Jag har full förståelse för att händelserna i natt och under den senaste tiden skakar om samhället, sa han till SVT Stockholm.

centrum_helsida2020
branden på SSHL

Sista delarna av aulan rivs

Nyheter Under eftermiddagen pågick eftersläckning och rivning av aulan i SSHL: - Vi är många som sörjer den vackra byggnaden, som varit en symbol och viktig samlingslokal för skolan i alla år. Tack för allt stöd som har flödat in under dagen, skriver SSHL i ett uttalande.

kaosnatten!

Oklart samband mellan mord och brand

Nyheter Polisen uppger att den som hotade SSHL förra veckan inte är misstänkt för branden då denne sitter frihetsberövad. Men man vill gärna ha in tips om både mordet och branden som inträffade under natten till måndag.

2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

connys
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
sigtuna_vatten_outsider
centrum_sommar_out
meko_outsider
nrh