defacto_panorama_mustasch
Foto: Arkiv/Jamshid Jamshidi

Fristadsförfattare och resultat i fokus

Torsdagens fullmäktige bjöd på het debatt kring Sigtuna kommuns engagemang för fristadsförfattare samt det ekonomiska resultatet. Flera ärenden fick bordläggas till slut.

centrum_farsdag_artikel

Kommunfullmäktiges hetaste fråga handlade om årsredovisningen för 2015 som just passerat revisionen och kan läggas till handlingarna. Olov Holst ställde även frågor till Pernilla Bergqvist (L) om att kommunen engagerar sig för fristadsförfattare i ett läge när man måste spara pengar samt varför hon åkte till Paris för att delta i fristadskonferensen. Holst menade att de 300 000 som kommunen årligen ska lägga på fristadsförfattare kan användas i verksamheten på vilken skola som helst i kommunen. Pernilla Bergqvist svarade att man kan göra stor skillnad för yttrandefrihet med en förhållandevis liten summa. Mats Weibull (M) frågade Ibrahim Khalifa (S) om exploatering av Kanonkullen där det enligt Weibull kommit till has kännedom att det ska byggas bostäder. Khalifa ville inte svara på detta, Weibull ansåg dock att det var en olämplig plats i parkmark och nära förskola att bygga bostäder på, särskilt ungdomsbostäder som förslaget sa ha avsett.

Oväntat agerande från Wings
Wings ekonomiska situation diskuterades mellan Holst och Marie Axelsson (S), ordförande i Kultur- och fritidsnämnden. Helst undrade varför situationen med Wings har gått så långt trots att det finns direktiv för hur kommunen ska agera med skuldsatta föreningar:
– Vi är förvånade över att Wings anlitat advokater och begärt rekonstruktion, vi tyckte att man kunde kommit till förvaltningen först. Det fanns inget som tydde på att de hade problem, de följde avbetalningsplanen som kommunen upprättade. Vi har haft koll och förvaltningen har skött uppföljningen bra, försäkrade Axelsson.

Holst: Saknar 137 miljoner
Många ärenden bordlades, bland annat Per Lundströms (S) motion om handlingsplan mot extremism. Det som tog upp resterande del av sammanträdet var bokslutet som nu är klart. Revisorers riktade kritik mot kommunledningen för att driften tillåts gå back. Olov Holst (M) var uppe och poängterade att 137 miljoner saknades i kommunen för att nå det finansiella målet på 2 procents överskott.

happyhomes_2019
ica_oktober
centrum_farsdag
defacto_mustach_helsida
fme_oktober

Så lyftes Sigtuna Museum

Nyheter Sigtuna Musems verksamhet hade en undanskymd roll för några år sedan men under Ted Hesselboms tid har museet dubblerat antal besökare och anställda: - Det är viktigt att synas. Att pratas om, säger Ted i ett reportage i Norrtälje tidning.

sigtunavatten_standard
greeknighthelsida
greeknight_outsider
nrh
connys
colorama_april2