arlandagk_panorama
Fotboll på ArlandagymnasietFoto: Pressbild

Fotboll blir NIU på Arlandagymnasiet

Arlandagymnasiet kan nu klassa sig Nationell idrottsutbildning inom fotboll: - Det är fantastiskt för oss att få möjligheten till att bedriva NIU-verksamhet för fotbollen, säger instruktören Martin Möller.

centrum_tvaar

Gymnasier med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta utvecklas på bästa sätt och samtidigt kan kombinera sin sport med studier. Sedan tidigare har Arlandagymnasiet profilerat sig inom bland annat handboll som NIU. Från och med hösten 2019 blir även fotbollen NIU-klassad.

Martin Möller har arbetat med fotbollsträningarna på Arlandagymnasiet i flera års tid. Svenska Fotbollförbundet och Skolverket anser nu att Arlandagymnasiet når upp till de krav som ställs på att få kalla sig NIU inom fotboll. Det handlar om att anläggningar ska hålla hög klass året om och att det erbjuds en bra träningsmiljö. Skolan ska också erbjud bra programutbud, studiehjälp och ett idrottsvänligt schema.

Möller kallar NIU-klassningen som en fantastisk möjlighet, tidigare har man varit ett fungerande LIU (Lokal idrottsutbildning). Det blir ingen stor omställning men stödet från Svenska fotbollförbundet ökar, menar Martin. Det kommer in utbildningsmaterial, studieplaner, elektronisk dagbok för eleverna och annat.

Ansökningarna för NIU fotboll startar redan 1:a sepetember. Efter att ansökningstiden gått ut kommer eleverna att kallas till provträning och även intervjuas som en del av den nationella sökprocessen som finns för NIU. Möller har själv arbetat på NIU inom fotbollen i Uppsala:
– Det är viktigt att inte bara bedöma individen innanför linjerna utan också om eleven kommer klara av kombinationen studier och en satsning på idrotten.

Några av eleverna som Möller haft genom åren spelar i Allsvenskan idag, andra i USA och spelar universitetsfotboll med full stipendium. Möjligheterna är fantastiska om man tar chansen, menar Martin.

lärarupproret

Trots lärarprotesterna: Vi har inte råd att satsa mer

Nyheter Responsen efter torsdagens lärarprotester lät inte vänta på sig, Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L) säger till Skolvärlden kommunen inte har råd att satsa mer.

sigtunavatten_standard
ridskola_2019_helsida
karby_varme1
arlandagolf
defacto_helsida
sangensemble

Här är Årets pedagoger

Nyheter Sigtuna kommun har utsetts sex pedagoger till Årets pedagoger 2018: - Vi har många skickliga lärare och pedagoger i Sigtuna kommun som spelar en viktig roll för lärande, trygghet och utveckling i förskola och skola. Det är med stor glädje som vi lyfter fram dessa personer som verkligen gör skillnad för våra barn och unga i kommunen, säger Barn- och ungdomsnämndens ordförande Pernilla Bergqvist (L).

connys
icavalsta_semlor
banner_trerosor

Ekillaelever missnöjda med maten

Nyheter Elever på Ekillaskolan klagar över att maten inte är vällagad och att muslimer inte får halalkost: - Alla skolor har samma matsedel och därmed serveras samma rätter varje dag på skolorna, säger Camilla Lindström, områdeschef och leg. dietist på MatEnheten.

ridskola2019_outsider
sh_oppet
karby2
extravaganza_outsider