defacto_pan2020
Fotboll på ArlandagymnasietFoto: Pressbild

Fotboll blir NIU på Arlandagymnasiet

Arlandagymnasiet kan nu klassa sig Nationell idrottsutbildning inom fotboll: - Det är fantastiskt för oss att få möjligheten till att bedriva NIU-verksamhet för fotbollen, säger instruktören Martin Möller.

Gymnasier med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta utvecklas på bästa sätt och samtidigt kan kombinera sin sport med studier. Sedan tidigare har Arlandagymnasiet profilerat sig inom bland annat handboll som NIU. Från och med hösten 2019 blir även fotbollen NIU-klassad.

Martin Möller har arbetat med fotbollsträningarna på Arlandagymnasiet i flera års tid. Svenska Fotbollförbundet och Skolverket anser nu att Arlandagymnasiet når upp till de krav som ställs på att få kalla sig NIU inom fotboll. Det handlar om att anläggningar ska hålla hög klass året om och att det erbjuds en bra träningsmiljö. Skolan ska också erbjud bra programutbud, studiehjälp och ett idrottsvänligt schema.

Möller kallar NIU-klassningen som en fantastisk möjlighet, tidigare har man varit ett fungerande LIU (Lokal idrottsutbildning). Det blir ingen stor omställning men stödet från Svenska fotbollförbundet ökar, menar Martin. Det kommer in utbildningsmaterial, studieplaner, elektronisk dagbok för eleverna och annat.

Ansökningarna för NIU fotboll startar redan 1:a sepetember. Efter att ansökningstiden gått ut kommer eleverna att kallas till provträning och även intervjuas som en del av den nationella sökprocessen som finns för NIU. Möller har själv arbetat på NIU inom fotbollen i Uppsala:
– Det är viktigt att inte bara bedöma individen innanför linjerna utan också om eleven kommer klara av kombinationen studier och en satsning på idrotten.

Några av eleverna som Möller haft genom åren spelar i Allsvenskan idag, andra i USA och spelar universitetsfotboll med full stipendium. Möjligheterna är fantastiska om man tar chansen, menar Martin.

defacto_helsida
centrum_helsida2020
teatergrillen_helsida
connys_helsida
happyhomes_2019

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

Domen: Blöjor ska ingå i maxtaxan

Nyheter Efter en dom som ger föräldrar rätt att kräva förskolor på blöjor så uppmanar Sveriges kommuner och regioner sina medlemmar, alltså kommunerna, att fortsätta be föräldrar att ta med sig blöjor.

connys
nrh
teatergrillen_outsider