sommar
Fotboll på ArlandagymnasietFoto: Pressbild

Fotboll blir NIU på Arlandagymnasiet

Arlandagymnasiet kan nu klassa sig Nationell idrottsutbildning inom fotboll: - Det är fantastiskt för oss att få möjligheten till att bedriva NIU-verksamhet för fotbollen, säger instruktören Martin Möller.

marstakalaset_artikel

Gymnasier med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta utvecklas på bästa sätt och samtidigt kan kombinera sin sport med studier. Sedan tidigare har Arlandagymnasiet profilerat sig inom bland annat handboll som NIU. Från och med hösten 2019 blir även fotbollen NIU-klassad.

Martin Möller har arbetat med fotbollsträningarna på Arlandagymnasiet i flera års tid. Svenska Fotbollförbundet och Skolverket anser nu att Arlandagymnasiet når upp till de krav som ställs på att få kalla sig NIU inom fotboll. Det handlar om att anläggningar ska hålla hög klass året om och att det erbjuds en bra träningsmiljö. Skolan ska också erbjud bra programutbud, studiehjälp och ett idrottsvänligt schema.

Möller kallar NIU-klassningen som en fantastisk möjlighet, tidigare har man varit ett fungerande LIU (Lokal idrottsutbildning). Det blir ingen stor omställning men stödet från Svenska fotbollförbundet ökar, menar Martin. Det kommer in utbildningsmaterial, studieplaner, elektronisk dagbok för eleverna och annat.

Ansökningarna för NIU fotboll startar redan 1:a sepetember. Efter att ansökningstiden gått ut kommer eleverna att kallas till provträning och även intervjuas som en del av den nationella sökprocessen som finns för NIU. Möller har själv arbetat på NIU inom fotbollen i Uppsala:
– Det är viktigt att inte bara bedöma individen innanför linjerna utan också om eleven kommer klara av kombinationen studier och en satsning på idrotten.

Några av eleverna som Möller haft genom åren spelar i Allsvenskan idag, andra i USA och spelar universitetsfotboll med full stipendium. Möjligheterna är fantastiska om man tar chansen, menar Martin.

Dags att tycka till om kommunen

Notiser Statistiska Centralbyrån vill veta vad kommuninvånarna tycker om att bo i kommunen. 2200 invånare kommer under de närmaste veckorna att få brev om att delta i en medborgarskapsundersökning.

colorama_april2
arlanda_golf_juli
defacto_helsida
marstakalas_helsida
sigtunavatten_standard

Uppdaterad Tåg brann på Arlanda

Blåljus En stor räddningsinsats mobiliserades till Arlanda sedan ett tåg börjat brinna: - Det var en fläkt som gått varm och en vagn rökfylldes, säger Anders Bryngelsson vid Polisens ledningscentral.

18-åring i swish-bedrägeri

Nyheter En 18-årig tjej från Märsta medverkade i höstas till ett sk swish-bedrägeri och fälls av tingsrätten i Malmö för penningtvättsförseelse.

sommar

Nye kommundirektören ska göra Sigtuna till bäst i Sverige

Nyheter 2030 ska Sigtuna kommun vara den mest attraktiva kommunen att bo, leva och verka i. Den som ska uppfylla det högst ställda målet är den nye kommundirektören Birgitta Pettersson: - Jag gillar högt satta mål, det ska kännas kittlande, säger Birgitta i ett pressmeddelande

Färre sökte skuldsanering i kommunen

Nyheter Antalet personer som sökte skuldsanering i kommunen det första halvåret minskade något enligt Kronofogden: - Vi ser inga jättestora förändringar i det totala antalet som sökt skuldsanering hos kronofogden de senaste åren, säger Kjell-Åke Arvidsson, Budget- och skuldrådgivare i Sigtuna kommun

ica_valsta_choklad
miljopris_helsida

Anställda vittnar om uteblivna löner

Nyheter märsta.nu har den senaste tiden fått många samtal från personal inom äldreomsorgen som vittnar om att deras timmar inte registreras som de ska och att löner uteblir: - Vi tar på oss extra arbetspass men får inte betalt för det, säger en av personerna.

happyhomes_2019

Många gick på lovskola

Nyheter Sigtuna kommuns sommarskola för nior utan behörighet till gymnasiet har varit lyckad och de flesta har nu nått gymnasiebehörighet.

connys
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider
sportfiske_sommar
colorama_april
miljopris_outsider
nrh