bovard_sh
Fotboll på ArlandagymnasietFoto: Pressbild

Fotboll blir NIU på Arlandagymnasiet

Arlandagymnasiet kan nu klassa sig Nationell idrottsutbildning inom fotboll: - Det är fantastiskt för oss att få möjligheten till att bedriva NIU-verksamhet för fotbollen, säger instruktören Martin Möller.

rosta_sigtuna2

Gymnasier med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta utvecklas på bästa sätt och samtidigt kan kombinera sin sport med studier. Sedan tidigare har Arlandagymnasiet profilerat sig inom bland annat handboll som NIU. Från och med hösten 2019 blir även fotbollen NIU-klassad.

Martin Möller har arbetat med fotbollsträningarna på Arlandagymnasiet i flera års tid. Svenska Fotbollförbundet och Skolverket anser nu att Arlandagymnasiet når upp till de krav som ställs på att få kalla sig NIU inom fotboll. Det handlar om att anläggningar ska hålla hög klass året om och att det erbjuds en bra träningsmiljö. Skolan ska också erbjud bra programutbud, studiehjälp och ett idrottsvänligt schema.

Möller kallar NIU-klassningen som en fantastisk möjlighet, tidigare har man varit ett fungerande LIU (Lokal idrottsutbildning). Det blir ingen stor omställning men stödet från Svenska fotbollförbundet ökar, menar Martin. Det kommer in utbildningsmaterial, studieplaner, elektronisk dagbok för eleverna och annat.

Ansökningarna för NIU fotboll startar redan 1:a sepetember. Efter att ansökningstiden gått ut kommer eleverna att kallas till provträning och även intervjuas som en del av den nationella sökprocessen som finns för NIU. Möller har själv arbetat på NIU inom fotbollen i Uppsala:
– Det är viktigt att inte bara bedöma individen innanför linjerna utan också om eleven kommer klara av kombinationen studier och en satsning på idrotten.

Några av eleverna som Möller haft genom åren spelar i Allsvenskan idag, andra i USA och spelar universitetsfotboll med full stipendium. Möjligheterna är fantastiska om man tar chansen, menar Martin.

rosta_sigtuna2
oppning_helsida
moderaternamaj
bonava_maj_helsida
nationaldag_helsida
mp_eu
happyhomes_2019
varfest_helsida
nationaldag_helsida

Olympiska spel på Midgårdsvallen

Ung & Student Josefinaskolan i Rävsta har arrangerat Olympiska spel för Waldorfskolor i Sverige: - 300 elever och deras lärare har varit på Midgårdsvallen, berättar Ann-Charlotte Nyberg, skolbibliotekarie på Josefinaskolan.

EXTRA

Chelsea nekas skolskjuts

Nyheter Madeleine som kämpade förra året för att dottern Chelsea skulle få gå på skola i Sollentuna tvingas nu kämpa mot kommunen igen för att få förlängd skolskjuts: - Chelsea har skolskjuts idag och har haft det ifrån oktober 2018! Det beslutet är fram till sista juni. Så deras framförhållning är verkligen fruktansvärt dålig med att en månad innan avslå min ansökan, säger Madelaine till märsta.nu

sh_oppet
nationaldag_out
bonava_maj_outsider
v_eu
defacto_outsider
oppning_outsider
fme_outsider
moderaterna_maj_outsider
nrh
connys
ridskola2019_outsider
mp_eu_outsider
sh_bovard_out
sap_outsider_eu
colorama_april
rosta_sigtuna