defacto_pan
Fotboll på ArlandagymnasietFoto: Pressbild

Fotboll blir NIU på Arlandagymnasiet

Arlandagymnasiet kan nu klassa sig Nationell idrottsutbildning inom fotboll: - Det är fantastiskt för oss att få möjligheten till att bedriva NIU-verksamhet för fotbollen, säger instruktören Martin Möller.

Gymnasier med nationell idrottsutbildning (NIU) ska vara en sådan utvecklingsmiljö att de ger elitsatsande ungdomar möjlighet att ta utvecklas på bästa sätt och samtidigt kan kombinera sin sport med studier. Sedan tidigare har Arlandagymnasiet profilerat sig inom bland annat handboll som NIU. Från och med hösten 2019 blir även fotbollen NIU-klassad.

Martin Möller har arbetat med fotbollsträningarna på Arlandagymnasiet i flera års tid. Svenska Fotbollförbundet och Skolverket anser nu att Arlandagymnasiet når upp till de krav som ställs på att få kalla sig NIU inom fotboll. Det handlar om att anläggningar ska hålla hög klass året om och att det erbjuds en bra träningsmiljö. Skolan ska också erbjud bra programutbud, studiehjälp och ett idrottsvänligt schema.

Möller kallar NIU-klassningen som en fantastisk möjlighet, tidigare har man varit ett fungerande LIU (Lokal idrottsutbildning). Det blir ingen stor omställning men stödet från Svenska fotbollförbundet ökar, menar Martin. Det kommer in utbildningsmaterial, studieplaner, elektronisk dagbok för eleverna och annat.

Ansökningarna för NIU fotboll startar redan 1:a sepetember. Efter att ansökningstiden gått ut kommer eleverna att kallas till provträning och även intervjuas som en del av den nationella sökprocessen som finns för NIU. Möller har själv arbetat på NIU inom fotbollen i Uppsala:
– Det är viktigt att inte bara bedöma individen innanför linjerna utan också om eleven kommer klara av kombinationen studier och en satsning på idrotten.

Några av eleverna som Möller haft genom åren spelar i Allsvenskan idag, andra i USA och spelar universitetsfotboll med full stipendium. Möjligheterna är fantastiska om man tar chansen, menar Martin.

sigtuna_funkis
frisyr_december

Nu invigs Trygghetscentret

Nyheter Idag onsdag invigs Trygghetscentret i Märsta Centrum som kommer husera polis, brandkår och delar av kommunens verksamhet.

outsider
korpen_jan-feb

Kraftig nedgång av bostadsinbrott: Grannsamverkan bidragande orsak

Nyheter Antalet bostadsinbrott i Sigtuna kommun minskade kraftigt det gångna året enligt siffror från Grannsamverkarna i Sigtuna kommun: -Som ordförande i Grannsamverkarna vill jag gärna påstå att just den utökade organiserade grannsamverkan bidragit till att minska antalet bostadsinbrott 2018. Men det finns förstås andra bidragande förklaringar också, säger David Lundqvist, ordförande för Grannsamverkarna.

sigtunavatten_standard
icavalsta_julbanner
banner_trerosor
funkis_2
nrh
connys