sommar
Foto: Pressbild/Swedavia

Fossilfritt i tanken på Arlanda

Under några dagar med start idag onsdag kommer plan som tankas på bland annat Arlanda att få en dos biobränsle i tanken.

marstakalaset_artikel

Swedavia har köpt in 450 ton biobränsle som ska in i flygplanstankarna i samband med tankning på bland annat Arlanda, Bromma och Landvetter. Det motsvarar den mängd flygbränsle som Swedavia använder i samband med tjänsteresor.
– Det gör Swedavias flygplatser till några av få i världen där det tankas en andel biobränsle i de flygplan som trafikerar flygplatserna. Vi vill därmed visa att det är möjligt. Men volymerna är samtidigt väldigt blygsamma och vi har tvingats importera bränslet som gjorts av använd frityrolja, ända från Kalifornien”, säger Jonas Abrahamsson, koncernchef och VD på Swedavia, till Dagens industri.

Swedavia efterlyser samtidigt en storskalig omställning mot biobränslen, fem procent av alt bränsle som tankas på svenska flygplatser 2025 ska komma från fossilfritt enligt Swedavias mål. Man ställer sig samtidigt bakom flygbranschens mål att det svenska inrikesflyget ska vara fossilfritt 2030 och att svenskt flyg ska vara det 2014.

arlanda_golf_juli
defacto_helsida
sigtunavatten_standard
sommar_centrum
ica_valsta_choklad
colorama_april2
happyhomes_2019

Bravida köper upp Karby VVS

Näringsliv Bravida köper upp lokala Karby VVS i Rävsta som grundades av Johan Lundgren: - Vi har många uppdrag inom energi- och klimatsmarta installationer. Det blir lättare att leverera med en bred organisation i ryggen, där vi enkelt kan samarbeta med fler teknikområden. Vi får mer kraft i alla led i projekten. Förvärvet blir också bra för vår personal, som får stora möjligheter att utvecklas vidare i Bravida, säger Johan Lundgren.

sommar
miljopris_helsida

Arbetet är färdigt på Praktiska Gymnasiet Märsta

Annons Syftet med projektet var att entreprenören Fors Måleri & Entreprenad (FME) skulle utföra arbeten i Praktiska Gymnasiets lokaler i samverkan med skolans elever. Där produktion och teori varvades för att få maximalt utbyte. Eleverna har utfört allt arbete under handledning av FME.

Arlanda erbjuder biobränsle

Näringsliv Arlanda kommer under några dagar i juni att erbjuda biobränsle till planen: - Att kunna flyga miljömässigt hållbart är en förutsättning för att flyget som transportslag även i framtiden ska kunna knyta ihop Sverige och Sverige med världen. Bioflygbränsle är ett av verktygen som kommer att ta oss dit, säger Jonas Abrahamsson, vd och koncernchef på Swedavia.

nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
colorama_april
connys
defacto_outsider
miljopris_outsider
sportfiske_sommar