moderat_jul_nyar

Fortsatt minskning av antibiotikaanvändning

Uthämtning av antibiotika fortsätter minska i länet enligt Stockholms läns landsting.

För att minska risken med antibiotikaresistens är läkare allt restriktivare med att skriva ut antibiotika för behandling. Invånarna i Sigtuna kommun hör till de som plockar ut flest recept i länet men sett över hela länet så var länssnittet på utplockade recept 318/1000 invånare, en minskning från 334. Jämfört med fem år tillbaka är minskningen hela 15 procent.

Stockholms län är inte heller i topp gällande föreskrivna recept utan trea efter Gotland och Skåne.
– Utvecklingen är väldigt glädjande. Stockholm är ett stort län och en minskning här får särskilt stor effekt. Fler stockholmare slipper nu onödig antibiotikabehandling med risk för påverkan av kroppens naturliga bakterieflora och biverkningar, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Husläkarmottagningar, slutenvård, närakut, tandvård och allmänhet har under en tid fått information om att vara återhållsamma med antibiotika vilket gett effekt. Minskningen är som störst bland barn och unga vilket har att göra med ändrade rekommendationer gällande lindrig öroninflammation där det inte längre rekommenderas antibiotika.
– Antibiotika ska inte användas i onödan och hjälper heller inte mot vanliga förkylningar eller andra virusinfektioner, säger Hälso- och sjukvårdsförvaltningens chefläkare Elda Sparrelid.

defacto_helsida

Allt fler besöker fritidsgårdarna

Ung & Student Kommunens fritidsgårdar besöks av allt fler ungdomar: - En vanlig fredagseftermiddag på Ungdomens Hus har vi mellan 50-100 ungdomar och övriga dagar brukar det variera mellan 40 till 70 besökare, säger Jens Storm, chef för Ung i Sigtuna.

centrum_helsida2020
connys_helsida
happyhomes_50
oppethus_helsida
teatergrillen_helsida

Ny närakut invigd i Sollentuna

Nyheter Närakuten i Sollentuna som vänder sig till kommuninvånare i Sigtuna ligger nära pendeltågsstationen och håller öppet fram till 22 varje dag.

oppethus_outsider
nrh
teatergrillen_outsider
connys