mote_sommar

Fortsatt minskning av antibiotikaanvändning

Uthämtning av antibiotika fortsätter minska i länet enligt Stockholms läns landsting.

centrum_artikel

För att minska risken med antibiotikaresistens är läkare allt restriktivare med att skriva ut antibiotika för behandling. Invånarna i Sigtuna kommun hör till de som plockar ut flest recept i länet men sett över hela länet så var länssnittet på utplockade recept 318/1000 invånare, en minskning från 334. Jämfört med fem år tillbaka är minskningen hela 15 procent.

Stockholms län är inte heller i topp gällande föreskrivna recept utan trea efter Gotland och Skåne.
– Utvecklingen är väldigt glädjande. Stockholm är ett stort län och en minskning här får särskilt stor effekt. Fler stockholmare slipper nu onödig antibiotikabehandling med risk för påverkan av kroppens naturliga bakterieflora och biverkningar, säger Elda Sparrelid, chefläkare för Hälso- och sjukvårdsförvaltningen.

Husläkarmottagningar, slutenvård, närakut, tandvård och allmänhet har under en tid fått information om att vara återhållsamma med antibiotika vilket gett effekt. Minskningen är som störst bland barn och unga vilket har att göra med ändrade rekommendationer gällande lindrig öroninflammation där det inte längre rekommenderas antibiotika.
– Antibiotika ska inte användas i onödan och hjälper heller inte mot vanliga förkylningar eller andra virusinfektioner, säger Hälso- och sjukvårdsförvaltningens chefläkare Elda Sparrelid.

brobygget_helsida_valsta
2020_helsida
brobygget_midgard_helsida
connys_helsida
happyhomes_sommar2020
studeravidare_helsida
marina_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
kaa_sigtuna_helsida
spedition_sigtuna
sommar_sigtuna2020

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

defacto_helsida
landsbygd_sigtuna_outsider
brobygget_midgard_outsider
kaa_outsider
studeravidare_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
marina_outsider
swedol_outsider
brobygget_outsider_valsta
speedy_outsider
ridskola_2020_outsider
centrum_sommar_out
sigtuna_natur_sommar_outsider