defacto_pan2020
Foto: Karolinska sjukhuset/Carin Tellström

Första Coronafallet i regionen-”Stoppa plan från Iran”

Coronaviruset har kommit till Stockholm och nu höjs röster för att stoppa flyg från Iran till Arlanda.

Iran Air trafikerar Arlanda-Teheran och på lördag ankommer ännu ett plan från Teheran till Arlanda. Men nu höjs röster för att Transportstyrelsen ska dra in flygbolagets trafiktillstånd rapporterar Aftonbladet. Situationen med Coronaviruset i Iran uppges vara ”katastrofal”.

På Arlanda har företag och även polisen gjort anmälningar om arbetsmiljöproblem till Arbetsmiljöverket för att de tvingas utsätta sig för eventuell risk för smitta. Under dagen kommer socialminister Lena Hallengren att besöka Arlanda som är en landets fem karantänflygplatser. Hon kommer att få en redovisning av flygplatsens arbete och beredskap med anledning av viruset.

I Region Stockholm bekräftades ett fall av smitta för en person som varit i Iran. Region Stockholm arbetar med smittspårning för att eventuellt hitta personer som den smittade varit i kontakt med. Ett 90-tal personer har testats i regionen, detta är dock det första bekräftade fallet skriver Region Stockholm på sin hemsida.
– Vi har varit beredda på att få ett bekräftat fall av det nya coronaviruset även i vår region. Fokus för oss just nu är att fortsätta arbeta enligt våra rutiner och därmed minska risken för att vi får fler fall, säger Per Follin, Smittskyddsläkare vid Smittskydd Stockholm.

Karolinska Universitetssjukhusets infektionsavdelning har beredskap för att hantera smittade personer och behandla dessa. Vården har en viktig funktion för att fånga upp smittade:
– Vi är förberedda på den här situationen. Inom sjukvården är vi vana att hantera smittsamma sjukdomar. Den patient som nu vårdas upptäcktes via vården och det visar att våra mekanismer för att fånga upp smittade personer har fungerat, säger Elda Sparrelid, chefläkare i Region Stockholm.

Hosta, svårt att andas eler hög feber är symptom för smittan. Då ska man kontakta 1177 Vårdguiden.

Uppdaterad kl. 10.11

defacto_helsida
happy_homes_mars
coronakrisen

Biljettkontrollerna pausas

Nyheter SL pausar sina biljettkontrollanters arbete från och med denna vecka: - På grund av smittspridningen behöver vi alla hjälpas åt att hålla avstånd i kollektivtrafiken, säger Suss Forssman Thullberg, kommunikationschef på trafikförvaltningen.

2020_helsida
coronakrisen

Valstadagen ställs in

Nyheter Valstadagen ställs in, det beskedet gav SigtunaHem under förmiddagen: - På grund av den rådande situationen med coronaviruset så måste vi dock tyvärr – å föreningen Valsta utvecklings vägnar – meddela att evenemangen ställs in, säger projektledare Lola Svensson.

centrum_helsida2020
ridskola2020_helsida
marina_helsida
festspec_corona_helsida
speedy_helsida
coronakrisen

Nytt initiativ i Sigtuna

Nyheter Ett nytt initiativ startas upp i Sigtuna stad där personer i riskgruppen kan få hjälp med mat till dörren.

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

festspec_corona_outsider
nrh
swedol_outsider
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider
ridskola_2020_outsider
speedy_outsider