mote_sommar
Elias Sauk, tidigare märstabo och fullmäktigeledamot, hejar på Donald Trump.Foto: Privat

Förre märstapolitikern hejar på Trump

Idag är det Election day i USA, det vill säga en president ska väljas efter Barack Obama. Förra märstapolitikern Elias Sauk har följt debatten på nära håll senaste månaderna och hoppas på Trump: - Valet betyder mycket för Sverige, säger Sauk till märsta.nu

centrum_artikel

Förre KF-ledamoten Elias Sauk (M) lämnade lokalpolitiken i och med att han flyttade till Solna för några år sedan. Men han har inte slutat engagera sig politiskt. Under de senaste månaderna har han kommenterat och analyserat olika utspel i amerikansk media kring kandidaterna Donald Trump och Hillary Clinton. När amerikanerna går till valurnorna kommer Sauk att sitta klistrad framför datorn:
– Jag kommer följa en amerikansk blogg som bevakar valet, så det blir ingen sömn för mig på tisdag tills det är avgjort, säger Sauk.

Han har sin favorit i Donald Trump. En kandidat som i svensk media fått mycket kritik för sin politik. För Elias är valet självklart:
– Den flyktingkris som vi tar hand om i Sverige är indirekt USA:s fel. Obama har ingått ett avtal med Muslimska brödraskapet i Syrien, Irak, Libyen och andra länder vilket inneburit mer islamism, folkmord och slavhandel med människor när man ingått allianser med islamister.

För de kristna i mellanöstern är Trump det enda alternativet just nu, menar Sauk:
– Jag och två miljoner andra kristna har stora förväntningar på Trumå då han tänker verka för ett kristet självstyre i Irak.

Hur ser du på den ”Anti-Trump”-bild som spridits i Sverige, knappt någon politiker hoppas på Trumpvinst
– Det är förargligt att svenska politiker är mer oroade av att Trump vinner. Det har också bedrivits en stark opinionsbildning för Clinton som avskräckt många. Men jag har pratat med en del, de stödjer Trump men vågar inte säga det rakt ut.

Varför har du engagerat dig så starkt i det amerikanska valet?
– Därför att det finns en koppling mellan amerikansk utrikespolitik och dagens situation. Jag kommer också ingå i en koalition för en opinion om mellanösternfrågor i USA.

Är Trump en fara för den globala handeln?
– Trump har en annan syn på frihandel. Han tycker inte att vi ska handla mot Kina lika mycket som idag. Svenska folket är irriterade när kinesiska företag anställer barn men vill samtidigt ha billiga saker. Det är vad Trump säger till det amerikanska folket: ”vi använder billiga produkter och bakom det finns misär”.

Han anklagas för rasism…
– Vem anklagas inte för rasism i Sverige? Den som anklagar någon för rasism måste gå till botten av detta. Det finns svarta och liberala muslimer som kommer rösta på Trump.

Finns det något som tilltalar dig med Clinton?
– Hon är väldigt återhållsam politiker, hon vet vad media vill höra. Bakom fasad tycker jag att det är glest.

Men det här med att Trump vill plocka bort Obamacare som svenska politiker kritiserat?
– Den största frågan för svenskar tycker jag är amerikansk utrikespolitik och finanspolitik. Varken du eller jag kan tycka nått om Obamacare. Jag tycker att svenska politiker ska satsa på den svenska sjukvården istället för att gnälla på andras.

Slutligen, hur går det?
– Brexit tyder på att det fanns ett mörkertal i opinion som man inte räknade med. Trump har visat bra siffror de senaste dagarna och det finns en stor chans att han vänder det.

happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
studeravidare_helsida
landsbygd_sigtuna_helsida
kaa_sigtuna_helsida
2020_helsida
centrum_helsida2020
brobygget_helsida_valsta
marina_helsida
connys_helsida
spedition_sigtuna

Biljakt förbi Märsta

Blåljus En förare som vägrade stanna i samband med poliskontroll på E4:an satte fart från Knivsta mot Stockholm förbi Märsta.

brobygget_midgard_helsida
studeravidare_outsider
centrum_sommar_out
landsbygd_sigtuna_outsider
speedy_outsider
marina_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
brobygget_midgard_outsider
nrh
kaa_outsider
sigtuna_vatten_outsider
swedol_outsider
brobygget_outsider_valsta
ridskola_2020_outsider