moderaterna_tack
Det spolas ner för mycket skräp i avloppetFoto: Käppalaförbundet

För mycket skräp till reningsverket

Reningsverket Käppala får in 900 000 kilo skräp i sitt filter varje år från bland annat boende i Sigtuna kommun: - Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Käppalaverket renar vatten åt bland annat boende i Sigtuna kommun. Det består av totalt elva medlemskommuner. Varje år fastnar dock 900 000 kilo skräp i rensfiltret hos verket, skräp som orsakar onödiga problem både lokalt och i kommunernas avloppsledningsnät. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekaniskt utrustning vilket leder till onödiga ekonomiska kostnader som i slutändan medlemskommunerna får hantera.

Bara kiss, bajs och toapapper
Det som spolas ned felaktigt är bland annat bommulstussar, tamponger, våtservetter, snus och cigaretter samt tops och bomullspinnar. För att minska skräpet i reningsverket startar Käppalaförbundet en informationskampanj om att inte skräpa ner i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i de elva kommunerna. – Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Och att skaffa en papperskorg till badrummet och alltid slänga skräp i den i stället för i toaletten. Då kan skräpet brännas och bli till fjärrvärme i stället för att orsaka problem och onödiga kostnader, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

hostfest_centrum
defacto_host2018
defacto_banner_sep
Extra

Ungdomsbråk i Valsta

Blåljus Två ungdomsgängs slogs i Valsta under eftermiddagen: - En person blödde näsblod mem behövde inte sjukvård, säger Eva Nilsson vid Polisens ledningscentral

happy_homes_juli

Olycka vid Haga

Blåljus Flera bilar krockade vid Haga och framkomligheten till och från Sigtuna är begränsad.

Extra

Biljakt på E4:an slutade vid Eurostop – en man gripen

Blåljus En bil vägrade stanna på E4:an vid Uppsala och en polisjakt inleddes. Färden tog slut på Eurostops parkering där föraren greps misstänkt för en rad olika brott. – Vi har även tagit bilen i beslag eftersom att personen är misstänk för liknande brottslighet i närtid, säger Johan Sohlberg vid Uppsalapolisen.

outsider
objekt4
objekt3
skanela_matcher18-19
objekt2
Norra Redovisningshuset
sportfiske_banner
sigtunavatten_standard
connys
nfc_vinter
komvuxq3_4
sbrf_sep