midsommar
Det spolas ner för mycket skräp i avloppetFoto: Käppalaförbundet

För mycket skräp till reningsverket

Reningsverket Käppala får in 900 000 kilo skräp i sitt filter varje år från bland annat boende i Sigtuna kommun: - Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Käppalaverket renar vatten åt bland annat boende i Sigtuna kommun. Det består av totalt elva medlemskommuner. Varje år fastnar dock 900 000 kilo skräp i rensfiltret hos verket, skräp som orsakar onödiga problem både lokalt och i kommunernas avloppsledningsnät. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekaniskt utrustning vilket leder till onödiga ekonomiska kostnader som i slutändan medlemskommunerna får hantera.

Bara kiss, bajs och toapapper
Det som spolas ned felaktigt är bland annat bommulstussar, tamponger, våtservetter, snus och cigaretter samt tops och bomullspinnar. För att minska skräpet i reningsverket startar Käppalaförbundet en informationskampanj om att inte skräpa ner i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i de elva kommunerna. – Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Och att skaffa en papperskorg till badrummet och alltid slänga skräp i den i stället för i toaletten. Då kan skräpet brännas och bli till fjärrvärme i stället för att orsaka problem och onödiga kostnader, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Bilbrand i Valsta

Blåljus Två bilar brann under natten i Valstavägen: - De har inte börjat brinna av sig själva, så mycket vet vi i alla fall, säger Mats Almquist, vakthavande befäl på regionledningscentralen i Stockholm, till Aftonbladet.

sportfiskebanner2
varen2018
EXTRA

Khalifa beviljas inte ansvarsfrihet

Politik Kommunfullmäktige ger inte förre kommunstyrelseordföranden Ibrahim Khalifa (S) ansvarsfrihet för sin tid som ordförande i Kommunstyrelsen för tiden 1 januari-21 september 2017: - Det hela är enkelt – har man brutit mot kommunallagen, då SKA man inte beviljas ansvarsfrihet, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande, i ett pressmeddelande.

sap_valet2018
vuxenutbildning2
brf_englamarken

Barnrum för 9-12-åringar på bibliotek

Ung & Student Ett rum för 9-12-åringar har invigts på Märsta bibliotek: - Hela idén till rummet är från barnen själva och de har också varit delaktiga i att skapa det, säger barnbibliotekarien Hedda Svenblad.

Trafikstrategin får vänta

Nyheter Kommunen avbryter arbetet med att ta fram en trafikstrategi, detta för att en ny översiktsplan kommer att tas fram under kommande mandatperiod.

Norra Redovisningshuset
sap_outsider
connys
outsider_defacto
veterankraft_standard
standard_ridskola
outsider_moderat
objekt3
objekt2
objekt4
vuxentutbildning
sigtunavatten_standard
val2018
nfc_vinter
forskontor