julbanner
Det spolas ner för mycket skräp i avloppetFoto: Käppalaförbundet

För mycket skräp till reningsverket

Reningsverket Käppala får in 900 000 kilo skräp i sitt filter varje år från bland annat boende i Sigtuna kommun: - Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

Käppalaverket renar vatten åt bland annat boende i Sigtuna kommun. Det består av totalt elva medlemskommuner. Varje år fastnar dock 900 000 kilo skräp i rensfiltret hos verket, skräp som orsakar onödiga problem både lokalt och i kommunernas avloppsledningsnät. Skräpet täpper till avloppsledningar, fastnar i pumpar och annan mekaniskt utrustning vilket leder till onödiga ekonomiska kostnader som i slutändan medlemskommunerna får hantera.

Bara kiss, bajs och toapapper
Det som spolas ned felaktigt är bland annat bommulstussar, tamponger, våtservetter, snus och cigaretter samt tops och bomullspinnar. För att minska skräpet i reningsverket startar Käppalaförbundet en informationskampanj om att inte skräpa ner i toaletten. Kampanjen riktar sig till invånarna i de elva kommunerna. – Vi uppmanar alla att bara spola ner kiss, bajs och toalettpapper i toaletten. Och att skaffa en papperskorg till badrummet och alltid slänga skräp i den i stället för i toaletten. Då kan skräpet brännas och bli till fjärrvärme i stället för att orsaka problem och onödiga kostnader, säger Susanne Carlberg, kommunikationschef på Käppalaförbundet.

sigtuna_funkis
EXTRA

Uppdaterad Ingen brand på krog

Blåljus Brandkår larmades till en krog i Sigtuna där det skulle ha brunnit inne i byggnaden: -Det var ingen brand, uppger Storstockholms räddningscentral.

sportfiskebanner2
happy_homes_juli
julbanner2
icavalsta_julbanner
EXTRA

Vinterkräksjukan slår till

Nyheter Det är kräksjuketider och på flera skolor i kommunen har barn insjuknat eller fått skickas hem mitt under pågående skoldag.

fme_jul
lager_bilnet
arlandamordet

Åklagare ville häkta för brott mitt griftefriden

Notiser Mannen som misstänks för mordet på Tess som hittades utanför Arlanda är fortsatt misstänkt men rätten anser inte att han ska häktas för brott mot griftefriden.

defacto_host2018
connys
objekt4
sigtunavatten_standard
vanster_jul
outsider
objekt2
objekt3
nrh_lania
colorama_vinter
komvuxq3_4
funkis_2