defacto_pan2020
Foto: Swedavia/Victoria Ström

Flygresandet på 80-tals nivå

Flygresandet i landet sjönk till nivåer som inte skådats sedan tidigt 80-tal enligt Swedavia.

centrum_artikel

Drygt 10,2 miljoner reste via Swedavias samtliga flygplatser i landet, en minskning meddela 74 procent eller 30 miljoner resenärer jämfört med 2019. Swedavia uppger i ett pressmeddelande att flygresandet i landet inte legat på nivåer kring tio miljoner för ett enskilt år sedan tidigt 1980-tal.

För Arlanda var minskningen 75 procent till 6 535 000 under 2020, att jämföra med cirka 25,6 miljoner under 2019. I december var det bara 271 000 som flög via Arlanda, en minskning med hela 85 procent.
– Flyget har drabbats extremt hårt av pandemin och den eskalerande smittspridningen med åtföljande reserestriktioner innebar att antalet passagerare minskade med 86 procent under december. Pandemins utveckling i kombination med nya och utökade restriktioner bidrar till ett fortsatt mycket osäkert marknadsläge i inledningen av 2021. Vintermånaderna är dessutom alltid en säsongsmässigt svag period för flygresandet, säger Jonas Abrahamsson, Swedavias vd och koncernchef.

Inför sommarsäsongen finns förutsättningar för en begynnande normalisering och en återhämtning av flygresandet, men utvecklingen är beroende av pandemin och den vaccinering som nu görs enligt Abrahamsson. Man räknar med att pandemin kommer ha fortsatt stor påverkan även 2021 då det råder osäkerhet vad gäller efterfrågan på flygresor.

speedy_vinter_helsida
centrum_helsida2020
ridskola2020_helsida
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
prima_helsida

Problem med sopinsamling på landsbygden

Nyheter Boende på landsbygden, främst Odensala, har klagat på sophanteringen den senaste veckan: - Det stämmer att vi ligger efter med sophämtningen hos en liten del av hushållen, säger Sigtuna Vattens VD Johan Stock.

januari_helsida
defacto_helsida
meko_helsida
dödsskjutningen i valsta

Polisen: Skotten var riktade mot mannen

Blåljus Ett flertal skott avlossades in i en restaurang på lördagen varpå en man avled. Polisen meddelar nu att skotten var avsedda för just den mannen i 40-årsåldern.

connys_helsida

Lurigt med snö på isarna

Notiser Många mindre sjöar runt om i kommunen och länet har fått is, en del kommuninvånare har även varit ute på Mälaren i Garnsviken. Men säkerställ att det är tjockt nog för promenad eller aktivitet varnar Issäkerhetsrådet.

centrum_sommar_out
moderat_outsider_jan
sigtuna_vatten_outsider
connys
swedol_outsider
speedy_vinter2020_outsider
prima_outsider
meko_outsider
ridskola_2020_outsider
nrh