moderaterna_panorama
Man kan bland annat utbilda sig till undersköterskaFoto: Daniel Gai/Pressbild

Flex vuxna studerar gymnasiekurser

Under våren studerade nästan 4000 kursdeltagare inom den kommunala vuxenutbildningen vilket är en ökning med drygt 70 procent jämfört med för ett år sedan enligt Sigtuna kommun.

Kommunen gör en treårig satsning på vuxenutbildningen för att mildra effekterna av coronakrisen i kommunen där arbetslösheten är uppe i kring tolv procent. Genom att studera vuxenutbildning kan invånare sm blivit eller riskerar arbetslöshet att skaffa sig kompetens som arbetsmarknaden efterfrågar.
– De flesta studerar inom bristyrken på yrkesvux och kommer att efter de drygt ett år långa utbildningarna vara mycket eftertraktade på arbetsmarknaden. Många studerar på vårdutbildningen för att bli undersköterskor. En annan stor utbildning är till barnskötare, säger Emma Kapusta Rönnberg, chef för Sigtuna kompetenscenter, som ansvarar för den kommunala vuxenutbildningen.

Andra populära utbildningar är till fastighetsskötare eller elektriker. Många väljer också att komplettera sina gymnasiebetyg för att bli behöriga till högskolestudier.
– Pandemin har drabbat kommunens arbetsmarknad hårt. Det är därför glädjande att många nu valt att vidareutbilda sig och rustar sig för arbetsmarknaden efter pandemin genom bland annat den satsning som gjorts i Arbetsmarknadspaketet. Att fler nu studerar inom bristyrken är viktigt för att både minska arbetslösheten och möta efterfrågan på arbetskraft inom dessa yrken, säger Mattias Askerson (M), ordförande för utbildnings- och arbetsmarknadsnämnden.

liber_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

2020_helsida
defacto_helsida
ewas_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

marinan_helsida
centrum_sommar2022_helsida
connys_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

mp_helsida_april

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

centrum_sommar_outsider2022
connys
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
sigtuna_vatten_outsider
mp_outsider2022
swedol_outsider
nrh
marina_outsider
ewas_outsider