moderaterna_panorama
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Flest obehöriga lärare i friskolorna

Friskolorna i kommunen har störst andel obehöriga visar en rapport som Arena idé tagit fram.

Den fackliga tankesmedjan Arena idé har tagit fram en rapport som visar att andelen obehöriga lärare är störst i friskolor generellt sett i länet. Länssnittet visar att drygt 8 av 10 lärare i kommunal skola är behörig med lärarlegitimation medan cirka 2 av 3 har lärarlegitimation i en friskola.
För Sigtuna kommuns del är det nästan exakt samma siffror som länssnittet, 8 av 10 är behöriga i kommunal skola och 2 av 3 i friskolan, skillnaden mellan skolformerna är 17,8 procent. När det gäller friskolorna i kommunen så har de lägre andel behöriga jämfört med rikssnittet för friskolor som är 7 av 10 lärare med legitimation.
Anelen obehöriga har ökat i den svenska skolan de senaste tio åren, det finns flera orsaker enligt Arena idé. Lärarbrist är en, en annan är att många väljer att anställa obehöriga lärare eftersom de kostar mindre. Enligt rapporten är det också fler utbildade lärare som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många väljs bort, kortsiktiga ekonomiska intressen kan gå före långsiktiga elevintressen enligt rapporten. Större klasser är en annan orsak till att det behövs färre lärare.
För att öka andelen behöriga lärare anser Arena idé att man ska ställa krav på huvudmän med flera skolor som har ojämn fördelning av behöriga, att om man har obehöriga lärare ska även skolpengen påverkas, att man stoppar möjlighet till fjärr- och distansundervisning som ersättning för behöriga lärare samt att stärka de obehöriga lärarnas ställning gentemot arbetsgivaren.
mp_helsida_april
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

connys_helsida
liber_helsida
defacto_helsida
centrum_sommar2022_helsida
EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

marinan_helsida
2020_helsida

Pristak införs i SL-trafiken

Nyheter Region Stockholms Trafiknämn har klubbat igenom ett pristak i SL-trafiken: - Bort med onödiga debiteringar och in med resenärerna. Det är målet när vi inför capping. Först ut är enkelbiljetter med målet att också öppna upp för månadskorten, säger Kristoffer Tamsons (M), ordförande för trafiknämnden.

ewas_helsida

Gemensam skogsstrategi i länet

Nyheter Länsstyrelsen har antagit en gemensam strategi för skogar i länet: - Vi behöver göra skogen och dess betydelse och möjligheter mer känd. Det övergripande målet är att ha en livskraftig och varierad skogsnäring i länet, med hållbarhet och tillväxt i fokus, säger landshövding Sven-Erik Österberg.

Kommunledningen välkomnar Arlandautredningen

Politik På fredagen presenterade regeringen resultatet av Arlandautredningen: - Det är oerhört tillfredsställande att utredningen nu föreslår att en Arlandaförhandlare utses. Det är något jag och Sigtuna kommun de senaste fyra åren lagt mycket tid på att få till stånd, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
ewas_outsider
mp_outsider2022
nrh
centrum_sommar_outsider2022
connys
swedol_outsider
moderat_outsider
marina_outsider
sigtuna_vatten_outsider