moderaterna_riksdag
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Flest obehöriga lärare i friskolorna

Friskolorna i kommunen har störst andel obehöriga visar en rapport som Arena idé tagit fram.

centrum_artikel
Den fackliga tankesmedjan Arena idé har tagit fram en rapport som visar att andelen obehöriga lärare är störst i friskolor generellt sett i länet. Länssnittet visar att drygt 8 av 10 lärare i kommunal skola är behörig med lärarlegitimation medan cirka 2 av 3 har lärarlegitimation i en friskola.
För Sigtuna kommuns del är det nästan exakt samma siffror som länssnittet, 8 av 10 är behöriga i kommunal skola och 2 av 3 i friskolan, skillnaden mellan skolformerna är 17,8 procent. När det gäller friskolorna i kommunen så har de lägre andel behöriga jämfört med rikssnittet för friskolor som är 7 av 10 lärare med legitimation.
Anelen obehöriga har ökat i den svenska skolan de senaste tio åren, det finns flera orsaker enligt Arena idé. Lärarbrist är en, en annan är att många väljer att anställa obehöriga lärare eftersom de kostar mindre. Enligt rapporten är det också fler utbildade lärare som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många väljs bort, kortsiktiga ekonomiska intressen kan gå före långsiktiga elevintressen enligt rapporten. Större klasser är en annan orsak till att det behövs färre lärare.
För att öka andelen behöriga lärare anser Arena idé att man ska ställa krav på huvudmän med flera skolor som har ojämn fördelning av behöriga, att om man har obehöriga lärare ska även skolpengen påverkas, att man stoppar möjlighet till fjärr- och distansundervisning som ersättning för behöriga lärare samt att stärka de obehöriga lärarnas ställning gentemot arbetsgivaren.
happyhomes_sommar2020

Morgonkollen

Notiser Polis: Just nu inga speciella händelser att rapportera om. Väder: Några minusgrader i under dagen, ett snöfall drog in över…

mod_helsida
valet2022

Klart: Holst leder Moderaterna i valrörelsen

Politik Moderaterna gjorde på onsdagskvällen klart med valsedel och inte oväntat toppas den av Olov Holst: - Det är både roligt och tillfredsställande att nomineringsstämman nu slagit fast valsedeln för årets viktiga val, säger Holst i ett uttalande.

connys_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
handbollsskola
2020_helsida

Askerson: Går inte med på förtur till nyanlända

Politik Utbildnings- och arbetsmarknadsnämndens ordförande Mattias Askerson (M) får nu ny kritik för den så kallade "sociala dumpningen" där nyanlända slussats ut från kommunen.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

connys
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
moderat_outsider
swedol_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider