defacto_pan2020
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Flest obehöriga lärare i friskolorna

Friskolorna i kommunen har störst andel obehöriga visar en rapport som Arena idé tagit fram.

centrum_artikel
Den fackliga tankesmedjan Arena idé har tagit fram en rapport som visar att andelen obehöriga lärare är störst i friskolor generellt sett i länet. Länssnittet visar att drygt 8 av 10 lärare i kommunal skola är behörig med lärarlegitimation medan cirka 2 av 3 har lärarlegitimation i en friskola.
För Sigtuna kommuns del är det nästan exakt samma siffror som länssnittet, 8 av 10 är behöriga i kommunal skola och 2 av 3 i friskolan, skillnaden mellan skolformerna är 17,8 procent. När det gäller friskolorna i kommunen så har de lägre andel behöriga jämfört med rikssnittet för friskolor som är 7 av 10 lärare med legitimation.
Anelen obehöriga har ökat i den svenska skolan de senaste tio åren, det finns flera orsaker enligt Arena idé. Lärarbrist är en, en annan är att många väljer att anställa obehöriga lärare eftersom de kostar mindre. Enligt rapporten är det också fler utbildade lärare som skrivit in sig hos Arbetsförmedlingen som arbetssökande och många väljs bort, kortsiktiga ekonomiska intressen kan gå före långsiktiga elevintressen enligt rapporten. Större klasser är en annan orsak till att det behövs färre lärare.
För att öka andelen behöriga lärare anser Arena idé att man ska ställa krav på huvudmän med flera skolor som har ojämn fördelning av behöriga, att om man har obehöriga lärare ska även skolpengen påverkas, att man stoppar möjlighet till fjärr- och distansundervisning som ersättning för behöriga lärare samt att stärka de obehöriga lärarnas ställning gentemot arbetsgivaren.
sigtunastad_helsida
coronapandemin

Rekordmånga får intensivvård

Notiser I en lägesrapport från Region Stockholm gällande coronapandemin så konstateras att drygt 100 stockholmare är i behov av intensivvård.

connys_helsida
Moderaterna_helsida2021

Resam ger klimat- och energitips

Nyheter Rasam Sheibeh får den nyinrättade tjänsten som energi- och klimatrådgivare i Sigtuna kommun: - Som energiingenjör brinner jag för hållbara energilösningar. Jag kommer att göra mitt yttersta för att hjälpa kommunens invånare att minska sin klimatpåverkan, säger han i ett pressmeddelande.

centrum_helsida2020
ridskola2020_helsida
rentawreck_helsida
2020_helsida
speedy_vinter_helsida
vardcentral_helsida
happyhomes_sommar2020
EXTRA

Väsby missnöjda med nya riksintresset

Nyheter Upplands-Väsby kommun är missnöjda med det nya riksintresset för Arlanda: - Trafikverkets utspel om tystare flygplan och bättre möjligheter att bygga nära Arlanda, är ett hån mot Väsbyborna. Samtidigt som de talar om det, driver de på för mer buller över Väsby. Det håller inte ihop, säger oppositionsråd Mathias Bohman (S).

dackskiftarna_helsida
defacto_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

sigtunastad_outsider
rentawreck_outsider
moderaterna_sigtuna
dackskiftarna_outsider
speedy_vinter2020_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
vardcentral_outsider
sigtuna_vatten_outsider
connys