sportlov_centrum
Kommunfullmäktige

Flest avhopp i Sigtuna kommun

Flest politiker hoppade av i Sigtuna kommun enligt SVT Stockholm: - Vi försöker nu politiskt att stabilisera läget. Det var ju väldigt turbulent under förra mandatperioden, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande i Sigtuna, till SVT.

sportlov_centrum

Drygt var femte, 22 procent, hoppade av sina uppdrag i fullmäktige i landet den gånga mandatperioden. Det är den högsta andelen sedan Statistiska Centralbyrån, SCB, enligt SVT Stockholm.

I Stockholms län skedde flest avhopp i Sigtuna kommun där 4 av 10 hoppade av fullmäktige. Kommunstyrelsens ordförandeOlov Holst (M) ser mycket allvarligt på situationen:
– Det är ett hot mot vår representativa demokrati som bygger på att folk vill engagera sig. Om man slutar att engagera sig så har vi inga representanter kvar som kan representera resten av befolkningen, säger Olov Holst (M) till SVT.

Därför har man inför kommande kommunstyrelsesammanträde tagit fram helt nya etiska riktlinjer som ska gälla både för förvaltningen och de förtroendevalda, om hur man ska förhålla sig till varandra.
– De sakerna tror jag är viktiga för att folk ska ha förtroende för systemet och vilja engagera sig, fortsätter Holst.

Lägst andel avhopp i länet finns i grannkommunen Upplands-bro med 12 procent. Vanligaste avhoppen skedde från Sverigedemokraterna och lägst från Centerpartiet. Var tredje avhopp var från (SD) och 14 procent från (C).

EXTRA

Beslut: Kommunen kan vräka nyanlända

Nyheter Kammarrätten ger Lidingö rätt om att de får vräka nyanlända efter två år, det öppnar upp även för Sigtuna kommun som haft ett antal uppmärksammade fall det senaste året.

icavalsta_semlor
ridskola_2019_helsida

Flest städare och busschaufförer bor i kommunen

Nyheter Fackförbundet LO har tagit fram en rapport som visar vilka yrkesgrupper det finns mest av i en kommun: - Stockholms län är ett väldigt delat län. Människor med vårdbiträdelöner har inte råd att bo i kommuner som Danderyd. Det finns en tydlig koppling att kommuner med många högavlönade har få hyresrätter, säger Marika Lindgren Åsbrink, författare av rapporten hos LO.

connys
sigtunavatten_standard
happyhomes_2019
sportlov2019

Läsare: Rökare ta hand om ert skräp

Nyheter En läsare kontaktade märsta.nu med bild från Märsta station där det ligger massor med fimpar: - Till alla rökare: städa upp er egen skit ni slänger runt omkring er.

korpen_jan-feb
arlandagolf
tonårsmordet

Familjen anmälde försvinnandet till polisen: Hände inget på tio dagar

Nyheter Tonåringen som mördades gick till skolan som vanligt 4:e februari men kom aldrig hem berättar en familjemedlem för SVT Veckans brott.

sangensemble

Märstabo lurade CSN

Notiser En man som under åren 2013-14 bodde i Märsta lyckades få ut 260 000 kronor i studiemedel trots att han inte studerade.

tonårsmordet

Kommunen avser se över rutiner

Nyheter Mordet i Märsta hanterades i SVT Veckans brott under måndagen och det nya som framkom var att kommunen kommer att se över om man kunde gjort något annorlunda.

extravaganza_outsider
ridskola2019_outsider
nrh