mote_sommar
Foto: Genrebild/Jamshid Jamshidi

Fler lärare ska lockas till kommunen

Sigtuna kommun har i likhet med flera andra av länets och landets kommuner problem med att få tillräckligt många behöriga lärare till skolan, men nu ska det bli ändring på det är det tänkt.

centrum_artikel

märsta.nu rapporterade att lärarbehörigheten i Sigtuna kommun (alla skolor) är strax över 60 procent enligt siffror från Lärarförbundet 2018, men i den kommunala skolan är siffran 75 procent. Kommunen kommer att arbeta för att öka antalet behöriga lärare de kommande sex åren, bland annat genom ett samarbete med Uppsala Universitet så att lärarstudenter kan arbeta som lärarassistent och att man kan studera på 75 procent.

Fokus på utveckling
Kommunen kommer också vända sig till nyexaminerade lärare och erbjuda dem ett introduktionsår med en utbildad mentor. Lärarlönerna i kommunen är sedan tidigare bland de högsta i landet och det är en del som man inte kan höja så mycket mer. Istället är fokus på arbetsmiljö och utveckling:
– För oss i Sigtuna kommun är det jätteviktigt att skapa ännu bättre möjligheter till utveckling, delaktighet och inflytande för medarbetarna, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i Barn- och ungdomsnämnden

Brett samarbete
Satsningen är en del av det kompetensförsörjningsprogram som kommunen klubbat. Åtta universitet, högskolor eller andra skolor har avtal med kommunen och kan skicka hit lärarstudenter, bland dem Uppsala Universitet, Stockholms universitet, KTH och GIH.

landsbygd_sigtuna_helsida
2020_helsida
speedy_helsida
happyhomes_sommar2020
spedition_sigtuna
studeravidare_helsida
defacto_helsida
kaa_sigtuna_helsida
brobygget_helsida_valsta
centrum_helsida2020
connys_helsida
brobygget_midgard_helsida
nrh
ridskola_2020_outsider
landsbygd_sigtuna_outsider
marina_outsider
speedy_outsider
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
sigtuna_natur_sommar_outsider
brobygget_outsider_valsta
centrum_sommar_out
kaa_outsider
swedol_outsider
brobygget_midgard_outsider