center_pan21
Foto: Daniel Iskander/Genrebild

Fler barn lever i skuldsatta familjer

Över 1500 barn i kommunen lever med vårdnadshavare som har skulder till Kronofogden.

centrum_artikel

1536 barn i kommunen lever med skuldsatta föräldrar eller familjer där det pågår skuldsanering. Det är en ökning med 56 barn jämfört med samma tid förra året, det vill säga i början av juni. Enligt ett pressmeddelande från Kronofogden lever relativt många barn i kommunen i skuldsatta familjer. I en typisk grundskoleklass med 21 barn skulle tre av dessa leva i skuldsatta familjer.
– Vi vill lyfta fram en osynlig grupp och visa att det finns många barn i landet som lever i ekonomisk utsatthet, säger Tina Häggmark på Kronofogden.

Sommaren är en jobbig period för barn som växer upp i familjer med tuff ekonomi. Bris bemannar en jourtelefon man kan ringa till eller så kan man maila eller chatta. Även vuxna kan få stöd via Bris eller Kronofogden.
– I en samhällskris är det ofta de med minst marginaler som drabbas hårdast. När vuxna förlorar jobb och inkomst, eller oroar sig för framtiden, drabbar det barn. Det kan skapa ökad oro och konflikter hemma, och kan innebära att barnets möjligheter att delta i fritidsaktiviteter och sociala sammanhang på lika villkor som andra barn begränsas, säger Marie Angsell, sakkunnig socionom på Bris.

centrum_helsida2020
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
vaccin
helsida_var2021
connys_helsida
bostad_helsida
mp_host_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

mp-outsider
connys
vaccin-outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
nrh
ridskola_2020_outsider
bostad_outsider
sigtuna_vatten_outsider