budget_panorama
Foto: Jamshid Jamshidi
Foto: Jamshid Jamshidi

Fira nyår med förnuft

Nyår närmar sig och för den som vill fyra av fyrverkerier kan det krävas tillstånd enligt Polisen.

centrum_artikel

Det råder som bekant 18-årsgräns för att köpa, inneha eller använda fyrverkerier. Om dua ska fyra av inom tätbebyggt område så kan det även krävas tillstånd. Även om du ska ha smällare är det 18-årsgräns. Tillstånd söker man hos Polisen, den som ska sälja ska söka handelstillstånd via kommunen.

Varje år skadas ca 100 personer i samband med nyårsfirandet, direkt kopplat till fyrverkerier. Några av dessa blir så allvarligt skadade att de behöver läggas in på sjukhus. Trots åldersgränsen är det konstaterat att även minderåriga skadar sig.
– De som skadas är ofta ungdomar, trots att de faktiskt inte får använda fyrverkerier. Det är 18-årsgräns som gäller och det är olagligt för vuxna att köpa fyrverkerier till minderåriga, säger Åke Persson, Brandskyddsföreningens expert på explosiva varor, i ett pressmeddelande från Myndigheten för samhällsskydd och beredskap.

Det senaste dygnet har det på flera håll i länet rapporterats om att personer skjuter smällare på allmänna platser. Även i Sigtuna kommun har det kommit in incidenter. Händelserna rubriceras som brott mot ordningslagen. Polisen har dock inte kunnat ingripa vid någon av händelserna även om man hade en patrull utkallad till Valsta under annandagen exempelvis.

kkdk_helsida
corner_helsida
personal_sandstrom_helsida
centrum_helsida2020
skanela_event_helsida
defacto_helsida
helsida
landsbygdsdag
2020_helsida
meko_helsida
happyhomes_sommar2020
connys_helsida
kkdk_outsider
speedy_vinter2020_outsider
laddplats_out
budget_outsider
nrh
skanela_event_outsider
sigtuna_vatten_outsider
corner_outsider
centrum_sommar_out
outsider
meko_outsider
personal_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider