moderater_pan_sommar
Foto: Genrebild/Swedavia

Femton misstänkta och två mördade

Nyligen erkände artisten Leo ”Kinesen” Carmona delaktighet i Arlandarånet 2002 men två andra personer med misstänkt koppling till rånet ska ha mördats, skriver Expressen.

Tidningen Expressen rapporterar under onsdagen om Arlandarånet som skedde i juli 2002. Leo Carmona som avtjänar ett livstidsstraff för stämpling till mord för en person som man misstänkte var med i rånet erkände sin delaktighet den där dagen när flera personer beväpnade med automatvapen slog till på Arlanda.

SAS flight SK1254 från London landade klockan 22 på Arlanda med 15 säckar från Hongkong Royal Bank och Royal Bank of Scotland. Säckarna innehöll tiotals miljoner i utländsk valuta avsedda för Handelsbanken, Riksbanken och växlingsföretaget X-Change. Falck och Securitas var på plats för att genomföra transporten med två bilar.

Körde Volvo 850
När väktarna fått in en säck i bilen och är på väg att få in den andra så kommer rånarna med skrikande dock. En mörkgrön Volvo 850 kombi med tonade rutor tvärnitar mellan planet och värdetransportbilen. Två maskerade män kliver ut med sina automatvapen. De kommer över 13 av de 15 säckarna. När de är klara försöker väktare stoppa den genom att köra in i flyktbilen. Men de svarar med automateld och kommer undan.

30 poliser spanade utan resultat
Det stora pådraget bestående av 30 polispatruller kammar noll i sökinsatsen. Polisen misstänker att det fanns minst en insider som hjälpte till i rånet. Rånarna hittade bra på Arlanda trots att det pågick byggarbeten samtidigt. Rånarna var även klädda i svarta SAS-kläder, de valde också att slå till mot ett plan med en värdefull last. Bara ett fåtal personer kände till summan ombord på planet, men polisens förhör med ombordpersonalen ledde ingenstans.

Fick uppgifter
En person, Volkan Ünsal, träder fram och berättar för polisen vad han vet om rånet. Vem som var hjärnan och vilka flera av de inblandade var. Enligt honom hade tre personer utfört själva rånet och två andra hade i uppdrag att vilseleda polisen efteråt. Volkan är nu på flykt sedan ett pris ska ha satts på hans huvud i kriminella kretsar. Polisens bedömning var att Volkan hade intressant information men att han samtidigt ska ha varit inblandad, något han förnekade enligt Expressens reportage.

Mördades 2003
2003 mördas han i Helsingfors. Kroppen hittas inte men tre män döms för mord, Leo Carmona, döms för stämpling till mord för att han ska ha beställt jobbet. Samtliga döms till livstid. Men Volkans vittnesmål ledde till att flera personer anhölls och häktades. Två män åtalades för häleri för att ha spenderat delar av rånbytet. Totalt har 15 personer delgivits mistanke för inblandning, fem har varit frihetsberövade.

Dödsskjutning 2014
Ytterligare en person skjuts till döds på Kungsgatan 2014. Utredningen om råläggs ner något år innan det preskriberas. I måndags erkände Leo Carmona inblandningen för tidningen ETC:
– Jag planerade det och var med och utförde det. Och jag ångrar det djupt, det har förstört mitt liv, sa han till ETC.

Kan inte utreda längre
Oavsett vad som framkommer om rånet från eventuella inblandade så kan Polisen inte längre utreda det eftersom det är preskriberat:
– Om någon sedan berättar det på annat sätt – till en journalist eller skriver en bok om det, det är en annan sak. Men polis och åklagare kan inte jobba med preskriberade misstankar och heller inte hålla förhör eller någonting sådant, säger kammaråklagare Eva Thunegard till Expressen.

mp_helsida_april
connys_helsida
kso_helsida
defacto_helsida
centrum_sommar2022_helsida
social_helsida

Risk för skyfall i augusti

Nyheter Under fredagen var det ett kraftigt skyfall i kommunen med stor mängd nederbörd på kort tid. Risken för översvämningar är överhängande när det faller mycket regn på kort tid.

pantamera_avc_helsida
helsida_sfs

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

kso-duell_out
pantamera_out
sfs_out
centrum_sommar_outsider2022
swedol_outsider
connys
moderat_outsider
ridskola_2020_outsider
mp_outsider2022
outsider_social
nrh