defacto_pan2020
Foto: Pressbild/Blodcentralen

Färre och färre lämnar blod

Länsborna är sämst i landet på att lämna blod och siffran sjunker för varje år.

Boende i Stockholms län är sämst i landet på att lämna blod, färre stockholmare vill dessutom bli blodgivare rapporterar SVT Stockholm. Efter påsk var det akut blodbrist då det endast fanns 1400 påsar blod i lager när det ska finnas 2000 påsar normalt sett. Blodnivåerna är idag fortsatt låga men inte akuta enligt SVT:
– Nu är vi på väg att få upp blodnivån, men för några veckor sedan var det skralt i lagret, säger Ingrid Engström på Blodcentralen i Stockholm till SVT.

Bara 17 personer per 1000 invånare i länet ger blod, rikssnittet ligger på 20 per 1000 invånare. 2014 fanns det 44 000 blodgivare i länet och trots ökad befolkning är det idag 5 000 färre blodgivare. Det är oklart vad den negativa trenden beror på, det som är klart är att kvinnor är mer positiva till att ge blod. Yngre män är sämre på att ge blod, allt fler unga kvinnor vill ge blod men ett problem är att kvinnor ofta har lägre blodvärde.

centrum_helsida2020

Elever skickade brev till äldre

Ung & Student Elever på Steningehöjdens skola ville muntra upp äldre på Arhem genom skriva vykort med personliga hälsningar till dem: -Eleverna tyckte att det kändes jättekul att få kommunicera med de äldre och samtidigt få känna mening och betydelse trots att de ska befinna sig i skolan varje dag, berättar svenskläraren Ziri Sallahz på Steningehöjdens skola.

ridskola2020_helsida
salong_elisabeth_helsida
festspec_corona_helsida
2020_helsida
marina_helsida
operation gimle

Nya tillslag av Polisen

Nyheter Polisen genomförde en ny insats på onsdagen som en del av Operation Gimle: - Polisen jobbar vidare med de här beslagen för att knyta narkotikan till personer samtidigt som vi kartlägger kriminaliteten, säger polisinsatschef Martin Wallin i lokalpolisområde Sollentuna.

speedy_helsida
defacto_helsida
happy_homes_mars
coronakrisen

Vården utökas

Nyheter Region Stockholm meddelar att man arbetar på att utöka kapaciteten på akutsjukhusen i länet.

speedy_outsider
festspec_corona_outsider
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
marina_outsider
oppning_salongelisabeth_outsider
ridskola_2020_outsider