sommar
Foto: Pressbild/Blodcentralen

Färre och färre lämnar blod

Länsborna är sämst i landet på att lämna blod och siffran sjunker för varje år.

Boende i Stockholms län är sämst i landet på att lämna blod, färre stockholmare vill dessutom bli blodgivare rapporterar SVT Stockholm. Efter påsk var det akut blodbrist då det endast fanns 1400 påsar blod i lager när det ska finnas 2000 påsar normalt sett. Blodnivåerna är idag fortsatt låga men inte akuta enligt SVT:
– Nu är vi på väg att få upp blodnivån, men för några veckor sedan var det skralt i lagret, säger Ingrid Engström på Blodcentralen i Stockholm till SVT.

Bara 17 personer per 1000 invånare i länet ger blod, rikssnittet ligger på 20 per 1000 invånare. 2014 fanns det 44 000 blodgivare i länet och trots ökad befolkning är det idag 5 000 färre blodgivare. Det är oklart vad den negativa trenden beror på, det som är klart är att kvinnor är mer positiva till att ge blod. Yngre män är sämre på att ge blod, allt fler unga kvinnor vill ge blod men ett problem är att kvinnor ofta har lägre blodvärde.

arlanda_golf_juli
ica_valsta_choklad
EXTRA

Man stökade på Max

Blåljus En man omhändertogs enligt Lagen om omhändertagande av berusade sedan han stökat och uppträtt hotfullt på Max.

sigtunavatten_standard
defacto_helsida
sommar_centrum
happyhomes_2019

Planer för tiggeriförbud avskrivs i kommunen

Politik Något tiggeriförbud ligger inte inom räckhåll i Sigtuna kommun, detta då det saknas majoritet för ett förbud i fullmäktige.

defacto_outsider
nrh
connys
arlanda_golf_juli2_outsider