defacto_pan
Foto: Pressbild/Blodcentralen

Färre och färre lämnar blod

Länsborna är sämst i landet på att lämna blod och siffran sjunker för varje år.

banner_juni_artikel

Boende i Stockholms län är sämst i landet på att lämna blod, färre stockholmare vill dessutom bli blodgivare rapporterar SVT Stockholm. Efter påsk var det akut blodbrist då det endast fanns 1400 påsar blod i lager när det ska finnas 2000 påsar normalt sett. Blodnivåerna är idag fortsatt låga men inte akuta enligt SVT:
– Nu är vi på väg att få upp blodnivån, men för några veckor sedan var det skralt i lagret, säger Ingrid Engström på Blodcentralen i Stockholm till SVT.

Bara 17 personer per 1000 invånare i länet ger blod, rikssnittet ligger på 20 per 1000 invånare. 2014 fanns det 44 000 blodgivare i länet och trots ökad befolkning är det idag 5 000 färre blodgivare. Det är oklart vad den negativa trenden beror på, det som är klart är att kvinnor är mer positiva till att ge blod. Yngre män är sämre på att ge blod, allt fler unga kvinnor vill ge blod men ett problem är att kvinnor ofta har lägre blodvärde.

Alliansens budget för 2020 klubbad

Politik Under onsdagen antogs budgeten för 2020: - Alliansmajoritetens budget - en långsiktig, ansvarsfull budget som nu stabiliserat en mycket bräcklig ekonomi och samtidigt förmår skjuta till 120 miljoner kronor till skola, förskola, äldreomsorg, trygghetsarbetet och våra andra kärnverksamheter, skriver Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook.

ica_valsta_choklad
sigtunavatten_standard
defacto_helsida
colorama_april2
sbrf_helsida
midsommar_valsta_helsida
video

Här vattenbombas branden

Blåljus Branden vid Skoby utanför Arlanda pågår för fullt och lär dröja innan den är släckt. Helikopter vattenbombar under dagen och kvällen.

happyhomes_2019

Så många nya lärare behövs om fem år

Nyheter 12 procent av alla behöriga lärare i kommunen försvinner inom fem år rapporterar Mitt i Stockholm: - Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

banner_juni_helsida
sommar
fme_outsider
connys
midsommar_valsta_outsider
colorama_april
sportfiske_sommar
nrh
sbrf_outsider
defacto_outsider