defacto_pan2020
Cyklist på väg 263

Färre cyklister och fotgängare skadas allvarligt

Under de senaste tio åren har antalet olyckor med fotgängare och cyklister med motorfordon minskat kraftigt i kommunen uppger Försäkringsbolaget If.

De senaste fem åren har tretton svåra olyckor där cyklister eller fotgängare krockat med fordon inträffat i Sigtuna kommun enligt If som analyserat statistik från trafikdatabasen Strada. Just nu i samband med skolstarten är det många barn och unga som ska ut i trafiken. Polisen har med anledning av skolstarten även genomfört trafikkontroller i kommunen.

I kommunen har det totalt rapporterats in 51 olyckor mellan åren 2016-2021 där det är cyklister eller fotgängare inblandat. Tretton av dessa ledde till svåra skador eller dödsfall.
– Positiva faktorer som påverkar trafiksäkerheten är de åtgärder som sker successivt sedan drygt tio år för att få ner hastigheten i tätbebyggda områden, dels med hastighetsbegränsningar till 30-40 kilometer i timmen, dels med andra hastighetssäkrande åtgärder. Dessutom separeras oskyddade trafikanter i högre grad från motortrafiken, och fler bilar har teknik som autobroms och detektion av fotgängare och cyklister, säger Irene Isaksson Hellman, trafiksäkerhetsforskare på If.

Av samtliga olyckor har barn varit inblandade i åtta, så det är relativt ovanligt att barn är inblandade i olyckorna.
– Det är först i tonåren olyckor i möte med motorfordon ökar, då det blir vanligare att man tar sig ut i trafiken på egen hand, säger Irene Isaksson Hellman.

I jämförelse med andra länskommuner har Sigtuna fler olyckor än Vallentuna, Väsby, Bro. Dock har Sigtuna ett större geografiskt område med flera utbyggda cykelvägar. Men Sigtuna har också flera cykelvägar som korsar trafikerade vägar. Västra Bangatan brukar vara en plats där trafikolyckor med cykel/fotgängare inträffar samt centrala Sigtuna.

En åtgärd som många kommuner vidtar är att säkra övergångsställena med fartsänkande gupp, trafiksignaler eller att cykelvägarna görs helt fria från korsande biltrafik. Sigtuna kommun har en cykelplan sedan 2014 som är under omarbetning.

Nu blir det studentfirande igen

Ung & Student För första gången på två år får studenterna springa ut från Arlandagymnasiet igen: - Jag ser fram emot att vi äntligen ska få fira dagen på vårt vis, något som vi bara får uppleva en gång. Det är trist för de som gått ut innan oss och jag är tacksam att vi får fira studenten på ett vanligt sätt. Man vill ju ha med sin familj, berättar studenten Theresia Aslan.

retro_helsida
mp_helsida_april
EXTRA

Smash and grab mot fraktföretag

Blåljus Ett fraktföretag i Arlandastad utsattes under tidig morgon för en smash and grab: - Det låg fotanglar vid bron över järnvägen, berättar ett vittne för märsta.nu

centrum_sommar2022_helsida
logistik_sigtuna_helsida

Gravt funktionshindrad tonårsflicka nekas assistans för fritid

Nyheter En tonårsflicka med funktionshinder nekas assistans av Sigtuna kommun på fritiden och lov: - Jag vill och ska ha möjligheten att vara med mina kompisar eller göra det mina kompisar gör men ni ger mig inte de möjligheterna för att ni tycker att jag gör tillräckligt mycket saker med familjen, har flickan skrivit i ett brev till Sigtuna kommun efter beskedet om neddragen assistans.

2020_helsida
översiktsplanen

Norr om Aspvägen kommer inte att bebyggas

Politik Sigtuna kommun har antagit en ny översiktsplan i samband med fullmäktige på torsdagen. I den så har förslaget om bebyggelse norr om Aspvägen tagits bort.

nationaldag_helsida
connys_helsida
defacto_helsida

Lyckad Blåljusdag i Märsta Centrum

Nyheter I lördags var det Blåljusdag i Märsta Centrum: - Vi är mycket tacksamma för alla Märstabor som kom och gjorde dagen till en succé säger Helena Kihlanki, projektledare Trygg i Märsta.

helsida
liber_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022

ridskola_2020_outsider
nationaldag_out
swedol_outsider
outsider
moderat_outsider
connys
sigtuna_vatten_outsider
logistik_outsider
nrh
mp_outsider2022
centrum_sommar_outsider2022
retro_outsider