liber_pan_sommar
Foto: Sigtuna kommun

Farliga andningsskydd i äldreomsorgen

Sigtuna kommun är en av ett tiotal kommuner som köpt farliga andningsskydd avslöjar Uppdrag Granskning.

swedol_artikel

Uppdrag Granskning avslöjade på onsdagen att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd som är farliga och har vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation.

Sigtuna kommun var en av kommunerna som köpte in andningsskydden. Dessa ska ha haft fejkad CE-märkning, bluffcertifikat och intyg från instanser som saknar befogenhet att godkänna masker:
– Det utbröt en pandemi. Det fanns inte lager, inte skyddsutrustning. Och vi var tvungna att laga efter läge och få tag i den skyddsutrustning som var möjlig, säger Kristina Holmberg, kommunens förvaltningschef på äldre- och omsorgsförvaltningen, till Uppdrag Granskning.

Andningsskydden användes i bland annat äldreboendena och hemtjänsten, utan att testas. Holmberg menar att prioriteringen av sjukvårdsutrustning till sjukvården gjorde att kommunerna blev i händerna på leverantörer.

Undersköterskan Sandra Kinnunen säger till Uppdrag Granskning att det inte känns ok att använda grejer som inte är märkta.
– Klart man är lite nervös för att bli smittat, men man jobbar ju med omvårdnad och vill hjälpa till. I början var det nojjigt så klart, man vlll ha rätt förutsättningar… i början fick vi inte det.

happyhomes_sommar2020
connys_helsida
busshållsplatsmordet

Polischefen om domen: Dubbel sorg

Nyheter Polischefen Christoffer Boman kommenterar måndagens dom mot 23-åringen: – Det är en dubbel sorg att samhället ska behöva tilldela en ung person ett livstidsstraff och att en ung man förlorat livet, säger han i ett uttalande.

brobygget_night

All post till kommunen blir digital

Nyheter Oavsett om du skriver brev eller inte så kommer all post till kommunen att digitaliseras: - Att digitalisera vår posthantering möjliggör en snabb och effektiv hantering av den inkommande posten till kommunen, säger Åsa Otterbjörk, IT och Digitaliseringschef, Sigtuna kommun.

defacto_helsida
vardcentral_helsida
brobygget_day

Hyresgästföreningen larmar: Vill se fler hyresrätter

Politik Hyresgästföreningen kritiserar Kommunledningens ägardirektiv för SigtunaHem: - Det går inte att blunda för det faktum att många behöver och vill ha en hyresrätt, alla tusentals som står i kö visar tydligt det, uppger Hyresgästföreningen i Sigtuna via ordförande Hans Törnqvist.

centrum_helsida2020
coronapandemin

Testcenter öppnas på Arlanda

Notiser Ett testcenter för covid-19 öppnas på Arlanda på måndag: - Det är mycket positivt att vi nu kan erbjuda en efterfrågad och helt nödvändig service till våra resenärer och flygbolag. Testerna är viktiga inför återstarten av resandet, särskilt nu innan det digitala hälsopasset lanseras, säger Charlotte Ljunggren, direktör Marknad och kommersiell utveckling på Swedavia.

2020_helsida
rentawreck_helsida
ungsatsning
budget2022

Budgeten klubbad: Oförändrad skattesats

Politik Budgeten för 2022 klubbades under torsdagen och innebär bland annat att skatten lämnas oförändrad.

speedy_vinter_helsida
helsida_var2021

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

speedy_vinter2020_outsider
mp-outsider
rentawreck_outsider
connys
swedol_outsider
aftenbil_outsider
brobygget_night_out
ungsatsning-outsider
brobygget_day_out
vardcentral_outsider
centrum_sommar_out
ridskola_2020_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider