defacto_pan2020
Foto: Sigtuna kommun

Farliga andningsskydd i äldreomsorgen

Sigtuna kommun är en av ett tiotal kommuner som köpt farliga andningsskydd avslöjar Uppdrag Granskning.

centrum_artikel

Uppdrag Granskning avslöjade på onsdagen att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd som är farliga och har vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation.

Sigtuna kommun var en av kommunerna som köpte in andningsskydden. Dessa ska ha haft fejkad CE-märkning, bluffcertifikat och intyg från instanser som saknar befogenhet att godkänna masker:
– Det utbröt en pandemi. Det fanns inte lager, inte skyddsutrustning. Och vi var tvungna att laga efter läge och få tag i den skyddsutrustning som var möjlig, säger Kristina Holmberg, kommunens förvaltningschef på äldre- och omsorgsförvaltningen, till Uppdrag Granskning.

Andningsskydden användes i bland annat äldreboendena och hemtjänsten, utan att testas. Holmberg menar att prioriteringen av sjukvårdsutrustning till sjukvården gjorde att kommunerna blev i händerna på leverantörer.

Undersköterskan Sandra Kinnunen säger till Uppdrag Granskning att det inte känns ok att använda grejer som inte är märkta.
– Klart man är lite nervös för att bli smittat, men man jobbar ju med omvårdnad och vill hjälpa till. I början var det nojjigt så klart, man vlll ha rätt förutsättningar… i början fick vi inte det.

Värmebölja drar in

Nyheter En ordentlig veckolång värmebölja drar in över kommunen och temperaturer över 25 grader väntas varje dag.

brobygget_midgard_helsida
centrum_helsida2020
connys_helsida
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
defacto_helsida
brobygget_helsida_valsta
studeravidare_helsida
sigtunahem_sokbostad
helsida_sommarlov
sigtuna_vatten_outsider
nrh
swedol_outsider
studeravidare_outsider
brobygget_midgard_outsider
centrum_sommar_out
brobygget_outsider_valsta
outsider_sommarlov
ridskola_2020_outsider