defacto_pan2020
Foto: Sigtuna kommun

Farliga andningsskydd i äldreomsorgen

Sigtuna kommun är en av ett tiotal kommuner som köpt farliga andningsskydd avslöjar Uppdrag Granskning.

fraga_liberalerna

Uppdrag Granskning avslöjade på onsdagen att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd som är farliga och har vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation.

Sigtuna kommun var en av kommunerna som köpte in andningsskydden. Dessa ska ha haft fejkad CE-märkning, bluffcertifikat och intyg från instanser som saknar befogenhet att godkänna masker:
– Det utbröt en pandemi. Det fanns inte lager, inte skyddsutrustning. Och vi var tvungna att laga efter läge och få tag i den skyddsutrustning som var möjlig, säger Kristina Holmberg, kommunens förvaltningschef på äldre- och omsorgsförvaltningen, till Uppdrag Granskning.

Andningsskydden användes i bland annat äldreboendena och hemtjänsten, utan att testas. Holmberg menar att prioriteringen av sjukvårdsutrustning till sjukvården gjorde att kommunerna blev i händerna på leverantörer.

Undersköterskan Sandra Kinnunen säger till Uppdrag Granskning att det inte känns ok att använda grejer som inte är märkta.
– Klart man är lite nervös för att bli smittat, men man jobbar ju med omvårdnad och vill hjälpa till. I början var det nojjigt så klart, man vlll ha rätt förutsättningar… i början fick vi inte det.

connys_helsida
kkdk_helsida
speedy_vinter_helsida
happyhomes_sommar2020
manskold_helsida

Lurade COOP på 36 000 kronor

Notiser En man döms för omfattande bedrägeri som skett på flera platser i landet, bland annat lurades COOP i Märsta på varor för 36 000 kronor.

2020_helsida
defacto_helsida
helsida
centrum_helsida2020
meko_helsida
julen_helsida
kristina_helsida
manskold_outsider
outsider
kristina_outsider
centrum_sommar_out
swedol_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
julen_outsider
meko_outsider
kkdk_outsider
speedy_vinter2020_outsider
ridskola_2020_outsider
budget_outsider