moderater_pan_sommar
Foto: Sigtuna kommun

Farliga andningsskydd i äldreomsorgen

Sigtuna kommun är en av ett tiotal kommuner som köpt farliga andningsskydd avslöjar Uppdrag Granskning.

centrum_artikel

Uppdrag Granskning avslöjade på onsdagen att ett tiotal kommuner och flera regioner har köpt andningsskydd som är farliga och har vilseledande eller bristfällig säkerhetsdokumentation.

Sigtuna kommun var en av kommunerna som köpte in andningsskydden. Dessa ska ha haft fejkad CE-märkning, bluffcertifikat och intyg från instanser som saknar befogenhet att godkänna masker:
– Det utbröt en pandemi. Det fanns inte lager, inte skyddsutrustning. Och vi var tvungna att laga efter läge och få tag i den skyddsutrustning som var möjlig, säger Kristina Holmberg, kommunens förvaltningschef på äldre- och omsorgsförvaltningen, till Uppdrag Granskning.

Andningsskydden användes i bland annat äldreboendena och hemtjänsten, utan att testas. Holmberg menar att prioriteringen av sjukvårdsutrustning till sjukvården gjorde att kommunerna blev i händerna på leverantörer.

Undersköterskan Sandra Kinnunen säger till Uppdrag Granskning att det inte känns ok att använda grejer som inte är märkta.
– Klart man är lite nervös för att bli smittat, men man jobbar ju med omvårdnad och vill hjälpa till. I början var det nojjigt så klart, man vlll ha rätt förutsättningar… i början fick vi inte det.

Märstabo och före detta politiker döms för ekobrott

Nyheter En man från Märsta som varit en av förgrundsfigurerna inom ett av kommunens politiska partier döms till villkorlig dom för ekobrott. Han döms i en härva där pengar slussats från Sverige via honom för att undvika skatt. Skatteverket hävdade att pengar som betalats ut via märstabons bolag borde ha skattats för i Sverige.

jul2021
oppethus_helsida
julmarknad_helsida
2020_helsida
helsida_var2021
happyhomes_sommar2020

Fick böter för 30 sekunder: ”Vakten lurpassade”

Nyheter En man som skulle lämna av vid Arlanda flugplats fick böter för att ha stannat i 30 sekunder: - Självklart borde jag väl uppmärksammat strecken i asfalten men inte så lätt i mörkret och när man hastigt skall lämna en kär dotter. Jag betalar de 900 kronorna men vänder mig mot att parkeringsvakten stod och lurpassade och utan varning bötfällde, berättar mannen för märsta.nu

centrum_helsida2020
defacto_helsida
mp_host_helsida
connys_helsida
koppar_helsida
flygskola_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

centrum_sommar_out
jul_outsider
swedol_outsider
oppethus_outsider
connys
julmarknad_outsider
sigtuna_vatten_outsider
nrh
flygskolan_outsider
dack-outsider
ridskola_2020_outsider
mp-outsider
koppar_outsider