I maj 1896 trodde man för en kort stund i staden att det fanns ett sjöodjur i Sigtunafjärden.
märsta.nu har grävt i Kungliga bibliotekets arkiv och hittat en skräckfylld historia om ett sjöodjur i Sigtunafjärden. En historia som gäckade sigtunaborna ett par dagar innan man kom på att det inte var ett sjöodjur.
Det var tidningen Fyris som rapporterade i maj att redaktören av Sigtuna tidning när han skulle lägga till med båten mitt utanför staden upptäckte att han förföljdes av ett ”förskräckligt sjöodjur”. Sjöodjuret hade hittat vägen till ”våra lugna bygden” skrev tidningen. Redaktören och de andra i båten ropade på hjälp och båten Ekoln som fanns i närheten anslöt med sin besättning som rodde ut och slog till ”sjöodjuret” med åran så att det försvann.
Lokalbefolkningen i Sigtuna tyckte dock att historien lät lite väl märklig trots att redaktören räknades som trovärdig. Dagen efter åkte man ut och såg att odjuret i själva verket var ett klappträd som fastnat under båten och följt med under färden och orsakat ovanliga rörelser i vattnet som i skymningen och i månskenet kunde se skräckinjagande ut. Nåväl slutet gott allting gott – inget sjöodjur i fjärden.
Kultur & Nöje Magiska universitet, varulvar i Gamla stan och vänskap i livets allvar – Märsta bibliotek tipsar om tre ungdomsböcker som passar perfekt för sommarens lediga dagar.
Kultur & Nöje Mynt som hittats på Visingsö 2024 kan vara äldre än de mynt som från sen Vikingatid och tidig medeltid som grävts fram runt om i Sigtuna kommun.
Kultur & Nöje Sommaren 1945 anlände 600 unga kvinnor till Sigtuna. De var magra, många var sjuka, och de bar på erfarenheter som få ens kan föreställa sig.
Kultur & Nöje Sigtunastiftelsen är en av initiativtagarna till det nyinstiftade Se människan-priset, som ska belöna röster i det offentliga samtalet som präglas av värdighet, bildning och ett starkt fokus på människovärde. Priset delas ut för första gången under Bokmässan i Göteborg i september.
Kultur & Nöje På torsdagen hölls en vernissage på Rosersbergsvägen 7 där konst, hantverk och kvinnors hälsa stod i centrum. Bakom utställningen stod konstnärerna Julia Hoffner, Ing-Marie Hoffner och Linda Larsson.
Kultur & Nöje Den 6 juni invigs en ny utställning på Sigtuna museum med titeln "Sverige kanske började i Sigtuna?". Genom konstverk och texter undersöks frågor om identitet, tillhörighet och kulturarv – både ur ett historiskt och samtida perspektiv.
Kultur & Nöje Sigtuna museums chef Ted Hesselbom är åter aktuell som författare. Tillsammans med arkeologen Anna Lihammer har han skrivit Ragnarök – en bok som skildrar den dramatiska övergången från vikingatid till medeltid.
Kultur & Nöje Valborg är en tradition där våren hälsas välkommen med sång, vårtal och sprakande brasor. I Sigtuna kommun finns flera firanden att välja mellan under valborgsmässoafton 2025 – alla med sin egen prägel men med samma syfte: att samlas och fira vårens ankomst.
Kultur & Nöje Fredag den 2 maj öppnar årets vårsalong på Plåt-Pelles Kulturhus i centrala Sigtuna. Utställningen pågår till och med den 11 maj och presenterar verk från 25 konstnärer från hela landet.
Kultur & Nöje Den 8 april arrangeras Internationella Romadagen i Sigtuna kommun med ett event i Kulturlänken i Märsta. Evenemanget, som börjar klockan 18, lyfter fram romsk kultur och de insatser som görs för att stärka romers delaktighet och inflytande i samhället.
Kultur & Nöje Den 22 januari 2026 gästar komikern Özz Nûjen Märsta som en del av sin turné "Medborgare Nûjen". Föreställningen är hans tredje soloshow och kommer att framföras på 100 orter runt om i Sverige fram till valet 2026.
Kultur & Nöje Den 7 februari släpper Märstarapparen 25 sin nya singel "Hör dig". Låten beskrivs som en skildring av en turbulent kärleksrelation där båda parter vill lämna men hålls kvar av den starka kärleken.