aftenbil_helsida

Fanns det sjöodjur i Sigtunafjärden?

I maj 1896 trodde man för en kort stund i staden att det fanns ett sjöodjur i Sigtunafjärden.

swedol_artikel

märsta.nu har grävt i Kungliga bibliotekets arkiv och hittat en skräckfylld historia om ett sjöodjur i Sigtunafjärden. En historia som gäckade sigtunaborna ett par dagar innan man kom på att det inte var ett sjöodjur.

Det var tidningen Fyris som rapporterade i maj att redaktören av Sigtuna tidning när han skulle lägga till med båten mitt utanför staden upptäckte att han förföljdes av ett ”förskräckligt sjöodjur”. Sjöodjuret hade hittat vägen till ”våra lugna bygden” skrev tidningen. Redaktören och de andra i båten ropade på hjälp och båten Ekoln som fanns i närheten anslöt med sin besättning som rodde ut och slog till ”sjöodjuret” med åran så att det försvann.

Lokalbefolkningen i Sigtuna tyckte dock att historien lät lite väl märklig trots att redaktören räknades som trovärdig. Dagen efter åkte man ut och såg att odjuret i själva verket var ett klappträd som fastnat under båten och följt med under färden och orsakat ovanliga rörelser i vattnet som i skymningen och i månskenet kunde se skräckinjagande ut. Nåväl slutet gott allting gott – inget sjöodjur i fjärden.

helsida_var2021
sommarlov

Helena ordnar dansläger i Rävsta

Nöjesnyheter För andra året i rad arrangerar Sigtuna Dansskola läger för barn: - Vi är väldigt glada att så många gillar dans i kommunen och tänker definitivt anordna dansläger även nästa år, säger Helena Gunnarsson på Sigtuna Dansskola.

vardcentral_helsida
centrum_helsida2020
defacto_helsida
connys_helsida
ungsatsning
EXTRA

Äventyrsgolfen invigdes

Nöjesnyheter Äventyrsgolfen invigdes på torsdagen i Sigtuna stad av bland annat Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst: - Vi har diskuterat olika sätt att försöka få in historiska inslag i stadsbilden i Sigtuna stad och det Sigtuna IF nu gjort på äventyrsgolfbanan är ett utmärkt exempel på hur man kan göra det på ett roligt och pedagogiskt sätt, säger Holst.

happyhomes_sommar2020
mp-helsida
coronapandemin

Restriktioner mildras nästa vecka

Nöjesnyheter Folkhälsomyndigheten mildrar en del restriktioner från 1:a juni vilket möjliggör för religiösa besök och lägerverksamhet.

brobygget_day
brobygget_night

Don Demina och Hållbarhetsresan i Sigtuna

Nöjesnyheter Anis Don Demina var hos Sigtuna Golfklubb under tisdagen: - Det roligaste var att bygga med Ola (Jennersten). Han har lärt mig massor jag kommer ta med mig i livet. Som hur viktigt det är att bevara den biologiska mångfalden. Till exempel så har vi ca 300 olika arter av bin och humlor. Om de försvinner så förlorar vi tvåtredjedelar av all frukt, bär och annan mat. Vi skulle egentligen bara kunna äta gröt. Tråkigt, sa Anis Don Demina.

speedy_vinter_helsida
2020_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

centrum_sommar_out
speedy_vinter2020_outsider
swedol_outsider
ridskola_2020_outsider
vardcentral_outsider
ungsatsning-outsider
brobygget_day_out
aftenbil_outsider
nrh
connys
brobygget_night_out
mp-outsider
rentawreck_outsider
sigtuna_vatten_outsider