moderaterna_panorama
Etableringslyftet matchar kompetenser med behov. Nyanlända har kommit ut i arbete och egen försörjning på fem månader. Foto: Pressbild

Etableringslyftet kan läggas ner

Etableringslyftet som är ett samarbete mellan Sigtuna, Upplands-Väsby och Sollentuna kan läggas ner rapporterar Sveriges Radio.

Under flera års tid har etableringslyftet hjärt nyanlända och långtidsarbetslösa att komma ut på arbetsmarknaden. Projektet som drivits av tre kommuner tillsammans med Arbetsförmedlingen hotas nu av nedläggning enligt Sveriges Radio. Orsaken är att Arbetsförmedlingen inte kan betala ut ersättning som drivs i kommunal regi eftersom man är ålagda att handla upp den typ av tjänster av privata företag.
94 procent av deltagarna i Etableringslyftet har fått egen försköning efter i snitt fem månader. Projektet finansieras genom Europeiska socialfonden med vid årsskiftet tar pengarna slut enligt SR. Ann-Christine Frickner (C), kommunalråd i Väsby vill driva det vidare i kommunal regi med finansiering från Arbetsförmedlingen.
–  Jag ser i dag inte någon annan part som kan visa dom lyckosamma resultaten som Etableringslyftet visar genom sitt koncept att jobba, säger hon till SR.
Regeringen kommer under tisdagen lägga fram ett lagförslag som gör det möjligt för Arbetsförmedlingen att betala ut ersättning till kommuner men bara för tjänster som inte går att upphandla av privata aktörer.
Extra

Vapenlarm i Sigtuna

Blåljus Polis larmades till Sigtuna under tisdagseftermiddagen med anledning av att man sett en personer med vapenliknande föremål i en bil.

2020_helsida
mp_helsida_april
liber_helsida
sommar i sigtuna kommun

Så varmt är det i baden

Nyheter Det råder värmebölja i kommunen och för den som funderar på ett svalkande dopp så finns det gott om strandbad.

Hundens vecka i Märsta

Notiser Hundens vecka kommer att arrangeras hos Märsta-Sigtuna Brukshundklubb vecka 37: - 2021 blev rekordartad för Hundens vecka och vi hoppas på ett lika stort engagemang i år, säger Lovisa Palmblad, verksamhetsutvecklare på Studiefrämjandet Stockholm Gotland.

connys_helsida
defacto_helsida

Plankning minskar kraftigt

Nyheter Planeringen inom kollektivtrafiken minskar kraftigt: - Vår kontrolloffensiv för det hederliga Stockholm ger resultat. Tjuvåkningen nu trycks tillbaka på bred front och särskilt i spårtrafiken som uppvisar historiskt låga nivåer, säger trafikregionrådet Kristoffer Tamsons.

ewas_helsida
marinan_helsida
midsommar

Vädjar om färre samtal till 112

Nyheter Midsommarhelgen är en av högtiderna som det är extra högt tryck på SOS Alarm: - i vill uppmana var och en att fira in sommaren varsamt och att ringa rätt när det behövs, äger Björn Skoglund, verksamhetsspecialist på SOS Alarm.

EXTRA

Smällar från flygplan över Vidbo

Notiser Ett British Airways-plan som lyfte från Arlanda tvingades vända tillbaka efter ett tekniskt fel: - Det hördes flera smällar, uppger flera boende ute i Vidbo.

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

Julen 2021

Valet 2022