arlandagk_panorama
Esma Celik ska laga arbetskläder från äldreboenden. Foto: Sigtuna kommun

Esma ska laga äldreboendens trasiga kläder

Äldreboenden i kommunal regi och kommunens sociala företag Sigtuna Hantverkshus inleder ett samarbete om att laga arbetskläder istället för att slänga dem.

centrum_pask

Ett socialt hållbarhetsprojekt mellan kommunens äldreboenden och det sociala företaget Sigtuna Hantverkshus inleds. Sigtuna Hantverkshus kommer se till att arbetskläder som är trasiga lagas istället.
– Överenskommelsen innebär att vi inte bara sparar pengar utan att vi även tar ett miljöansvar och bidrar till samhällsnytta, säger Catarina Asplund, verksamhetschef för särskilt boende äldreomsorg på Sigtuna kommun, i ett pressmeddelande.

Det rör sig främst om textiler men även kläder av andra material som annars skulle slängas.
– Vi sysselsätter personer som har svårt att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. På så vis jobbar vi inte bara cirkulärt med resurseffektivisering utan tar även ett socialt ansvar, säger Ulrika Mensch, verksamhetsledare på M29-gruppen som äger Sigtuna Hantverkshus.

Ett nytt plagg till äldreboendets personal kostar ca 200 kronor, istället kommer man att betala Sigtuna Hantverkshus 40 kronor för lagning eller 80 kronor om en ny dragkedja ska ingå. Sigtuna Hantverkshus kommer även att hämta trasiga men rena kläder på samtliga äldreboenden, de kommer att sortera ut dem och om det är möjligt laga där det är möjligt, resterande återvinns. Samarbetet mellan kommunen och det sociala företaget pågår i ett år.
– Inom äldrevården är arbetsbelastningen hög. Vi har därför strävat efter att göra en så enkel modell som möjligt där vi erbjuder full service. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Ulrika Mensch.

valsta_utveckling

Telenät stängs ner

Notiser Det gamla kopparnätet som Telia har håller på att stängas ner och 2020 är det delen i Sigtuna som berörs.

fme_helsida
colorama_april2

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

happyhomes_2019
bonava_helsida

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

centrum_pask_helsida
ica_pask

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

sigtunavatten_standard
defacto_helsida

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

ridskola2019_outsider
bonava_outsider
colorama_april
sh_oppet
fme_outsider
sigtunavatten_outsider
defacto_outsider
valsta_utveckling_2