defacto_pan
Esma Celik ska laga arbetskläder från äldreboenden. Foto: Sigtuna kommun

Esma ska laga äldreboendens trasiga kläder

Äldreboenden i kommunal regi och kommunens sociala företag Sigtuna Hantverkshus inleder ett samarbete om att laga arbetskläder istället för att slänga dem.

Ett socialt hållbarhetsprojekt mellan kommunens äldreboenden och det sociala företaget Sigtuna Hantverkshus inleds. Sigtuna Hantverkshus kommer se till att arbetskläder som är trasiga lagas istället.
– Överenskommelsen innebär att vi inte bara sparar pengar utan att vi även tar ett miljöansvar och bidrar till samhällsnytta, säger Catarina Asplund, verksamhetschef för särskilt boende äldreomsorg på Sigtuna kommun, i ett pressmeddelande.

Det rör sig främst om textiler men även kläder av andra material som annars skulle slängas.
– Vi sysselsätter personer som har svårt att komma ut på den reguljära arbetsmarknaden. På så vis jobbar vi inte bara cirkulärt med resurseffektivisering utan tar även ett socialt ansvar, säger Ulrika Mensch, verksamhetsledare på M29-gruppen som äger Sigtuna Hantverkshus.

Ett nytt plagg till äldreboendets personal kostar ca 200 kronor, istället kommer man att betala Sigtuna Hantverkshus 40 kronor för lagning eller 80 kronor om en ny dragkedja ska ingå. Sigtuna Hantverkshus kommer även att hämta trasiga men rena kläder på samtliga äldreboenden, de kommer att sortera ut dem och om det är möjligt laga där det är möjligt, resterande återvinns. Samarbetet mellan kommunen och det sociala företaget pågår i ett år.
– Inom äldrevården är arbetsbelastningen hög. Vi har därför strävat efter att göra en så enkel modell som möjligt där vi erbjuder full service. Det ska vara lätt att göra rätt, säger Ulrika Mensch.

defacto_helsida
ica_valsta_choklad
bonava_juli_hel
sommar

Märsta Port byter namn

Notiser Märsta Port i Tingvalladalen/Valstabacken blir ett minne blott då Kultur- och fritidsnämnden fattat beslut om nytt namn.

happyhomes_2019
colorama_april2
sigtunavatten_standard
arlanda_golf_juli
sommar_centrum

uppdaterad Kraftig röklukt över Märsta

Blåljus Kraftig röklukt spred sig över centrala Märsta under förmiddagen: - Det var lite panik för oss boende då det ruktade rök från ventilation i både bostäder och butiker, säger en läsare till märsta.nu

nrh
colorama_april
connys
sportfiske_sommar
bonava_juli_outsider
arlanda_golf_juli2_outsider
defacto_outsider