defacto_pan2020
Det blir enklare att avhysa personer som ockuperar mark från i sommar. Foto: Insändarbild

Enklare att avhysa markockupanter

Det ska bli enklare att avhysa markockupanter från 1:a juli i sommar.

centrum_artikel

Sajten Lexbase rapporterar att regeringen lämnat över en proposition till Riksdagen med förslag som innebär att en ny form av särskild handräckning införs. I så fall skulle det bli lättare att avhysa personer som ockuperat mark, Sigtuna och andra kommuner har under flera års tid haft problem med personer som bosätter sig på mark utan tillstånd. Processen för avhysning kan ta allt från 3 dagar till veckor beroende på hur snabbt Kronofogden hanterar ansökningar om handräckning.

Tidigare måste även samtliga personer vara identifierade för att en avhysning ska kunna genomföras. Med det nya förslaget ska man kunna avhysa utan att lämna uppgifter om vilka de svarande är och man ska också kunna genomföra avhysningen mot de personer som tillkommit efter att en ansökan lämnats in.
– Det är viktigt att äganderätten kan värnas på ett effektivt sätt när någon utan tillstånd bosatt sig i till exempel parker eller på privat mark. Samtidigt behövs ett förfarande som ger utrymme för att ta hänsyn till att de som befinner sig på platsen ofta befinner sig i en ekonomiskt och socialt utsatt situation, säger justitie- och migrationsminister Morgan Johansson (S), enligt Lexbase.

defacto_helsida
connys_helsida
kcbygg_helsida
studeravidare_helsida
studenten2020_helsida
speedy_helsida
sommarlov_helsida
studenten2020_outsider
swedol_outsider
speedy_outsider
sommarlov_outsider
nrh
sigtuna_vatten_outsider
studeravidare_outsider
kcbygg_outsider
ridskola_2020_outsider