defacto_pan
Foto: Daniel Iskander

Elnätsavgiften gick upp med 1200 kronor

På bara ett år har elnätsavgiften höjts med 1200 kronor i Sigtuna kommun: - Regelverket som ska skydda kunderna från monopolprissättning anser vi är för svagt och vi vill ha till en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

banner_juni_artikel

Vattenfalls höjning av elnätskostnaden i det sk södra nätet drabbade Sigtuna kommun och alla andra kommuner som har Vattenfall som elnätsägare var 1185 kronor. Det gör att Sigtuna kommuns invånare betalar nästan mest i landet i elnätskostnad med 12 104 kronor per år. Sedan 2010 har kostnaden gått upp från 7610 kronor.

Villaägarnas Riksförbund är kritiska till Vattenfalls och Ellevios elnätskostnader. Som mest tar Ellevio 13800 kronor per år, det är 9000 kronor mer än i Lidköping som har lägst kostnad i hela landet. Bara i grannkommunen Väsby är elnätskostnaden knappt 6000 kronor per år, där är E.On elnätsägare, samma kostnad har invånarna i Upplands-Bro
– Energimarknadsinspektionen (Ei) som ska övervaka elnätsmonopolet har inte lyckats stå emot branschens krav. Bolagen har lyckats driva igenom avgiftshöjningarna i domstol, eftersom regelverket Ei lutar sig mot är för svagt. De som vill maximera sina vinster får större och större marginaler, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till Aftonbladet.

Alliansens budget för 2020 klubbad

Politik Under onsdagen antogs budgeten för 2020: - Alliansmajoritetens budget - en långsiktig, ansvarsfull budget som nu stabiliserat en mycket bräcklig ekonomi och samtidigt förmår skjuta till 120 miljoner kronor till skola, förskola, äldreomsorg, trygghetsarbetet och våra andra kärnverksamheter, skriver Kommunstyrelsens ordförande Olov Holst (M) på Facebook.

sommar
defacto_helsida
ica_valsta_choklad
midsommar_valsta_helsida
happyhomes_2019
colorama_april2
video

Här vattenbombas branden

Blåljus Branden vid Skoby utanför Arlanda pågår för fullt och lär dröja innan den är släckt. Helikopter vattenbombar under dagen och kvällen.

fme_helsida

Så många nya lärare behövs om fem år

Nyheter 12 procent av alla behöriga lärare i kommunen försvinner inom fem år rapporterar Mitt i Stockholm: - Alla kommuner står inför stora rekryteringsbehov och bristen på lärare slår hårt mot en likvärdig skola, säger Lärarförbundets ordförande Johanna Jaara Åstrand.

sbrf_helsida
sigtunavatten_standard
connys
fme_outsider
midsommar_valsta_outsider
colorama_april
defacto_outsider
nrh
sportfiske_sommar
sbrf_outsider