center_pan21
Foto: Daniel Iskander

Elnätsavgiften gick upp med 1200 kronor

På bara ett år har elnätsavgiften höjts med 1200 kronor i Sigtuna kommun: - Regelverket som ska skydda kunderna från monopolprissättning anser vi är för svagt och vi vill ha till en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

centrum_artikel

Vattenfalls höjning av elnätskostnaden i det sk södra nätet drabbade Sigtuna kommun och alla andra kommuner som har Vattenfall som elnätsägare var 1185 kronor. Det gör att Sigtuna kommuns invånare betalar nästan mest i landet i elnätskostnad med 12 104 kronor per år. Sedan 2010 har kostnaden gått upp från 7610 kronor.

Villaägarnas Riksförbund är kritiska till Vattenfalls och Ellevios elnätskostnader. Som mest tar Ellevio 13800 kronor per år, det är 9000 kronor mer än i Lidköping som har lägst kostnad i hela landet. Bara i grannkommunen Väsby är elnätskostnaden knappt 6000 kronor per år, där är E.On elnätsägare, samma kostnad har invånarna i Upplands-Bro
– Energimarknadsinspektionen (Ei) som ska övervaka elnätsmonopolet har inte lyckats stå emot branschens krav. Bolagen har lyckats driva igenom avgiftshöjningarna i domstol, eftersom regelverket Ei lutar sig mot är för svagt. De som vill maximera sina vinster får större och större marginaler, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till Aftonbladet.

helsida_var2021
defacto_helsida
bostad_helsida
centrum_helsida2020
2020_helsida
happyhomes_sommar2020
vaccin
mp_host_helsida
connys_helsida

Nyheter

Sport

Kultur & Nöje

Näringsliv

Debatt

Bostad

Förening

vaccin-outsider
swedol_outsider
nrh
centrum_sommar_out
sigtuna_vatten_outsider
bostad_outsider
ridskola_2020_outsider
connys
mp-outsider