defacto_pan
Foto: Daniel Iskander

Elnätsavgiften gick upp med 1200 kronor

På bara ett år har elnätsavgiften höjts med 1200 kronor i Sigtuna kommun: - Regelverket som ska skydda kunderna från monopolprissättning anser vi är för svagt och vi vill ha till en omedelbar skärpning av reglerna för att skydda kunderna, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarnas Riksförbund.

Vattenfalls höjning av elnätskostnaden i det sk södra nätet drabbade Sigtuna kommun och alla andra kommuner som har Vattenfall som elnätsägare var 1185 kronor. Det gör att Sigtuna kommuns invånare betalar nästan mest i landet i elnätskostnad med 12 104 kronor per år. Sedan 2010 har kostnaden gått upp från 7610 kronor.

Villaägarnas Riksförbund är kritiska till Vattenfalls och Ellevios elnätskostnader. Som mest tar Ellevio 13800 kronor per år, det är 9000 kronor mer än i Lidköping som har lägst kostnad i hela landet. Bara i grannkommunen Väsby är elnätskostnaden knappt 6000 kronor per år, där är E.On elnätsägare, samma kostnad har invånarna i Upplands-Bro
– Energimarknadsinspektionen (Ei) som ska övervaka elnätsmonopolet har inte lyckats stå emot branschens krav. Bolagen har lyckats driva igenom avgiftshöjningarna i domstol, eftersom regelverket Ei lutar sig mot är för svagt. De som vill maximera sina vinster får större och större marginaler, säger Jakob Eliasson, samhällspolitisk chef på Villaägarna, till Aftonbladet.

happyhomes_2019
sigtunavatten_standard
EXTRA

Man stökade på Max

Blåljus En man omhändertogs enligt Lagen om omhändertagande av berusade sedan han stökat och uppträtt hotfullt på Max.

defacto_helsida
ica_valsta_choklad
sommar_centrum
arlanda_golf_juli

Planer för tiggeriförbud avskrivs i kommunen

Politik Något tiggeriförbud ligger inte inom räckhåll i Sigtuna kommun, detta då det saknas majoritet för ett förbud i fullmäktige.

nrh
arlanda_golf_juli2_outsider
connys
defacto_outsider