marsta_centrum_blackweekend
Foto: Arkivbild

Elever och föräldrar på Ekillaskolan utbildas för att uppmärksamma kränkningar

Ekillaskolans personal, elever och vårdnadshavare har utbildats för att kunna bli mer uppmärksamma på kränkningar: - Den här satsning kommer ge kunskap om våld, genus och makt samt ge verktyg för att jobba med våldsprevention, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, i ett pressmeddelande.

oppethus_agy

Sigtuna kommuns skolor har nolltolerans mot våld och kränkningar. Därför har bland annat Ekillaskolans personal, elever och vårdnadshavare utbildats för att kunna bli uppmärksamma på det.
– Vi har inte mycket våld på Ekillaskolan, men däremot behöver vi, ja alla, lära oss att bli mer uppmärksamma på olika saker så att vi kan stävja det i tid. Det handlar om allt från sexuella trakasserier till blickar mellan tjejer, maktlekar och ”skojbråk” som inte alls är roligt för alla, uppger rektorn Karin Sagbrant.

Polis har medverkat
I utbildningen har även Kvinnojouren Sigtuna och fältarbetare medverkat för diskussion och föreläsningar kring olika typer av våld och kränkningar. Även polis och socialtjänst har bjudits in. Marie Unander-Scharin, preventions- och säkerhetssamordnare, är initiativtagare till utbildningen.
– Kommunen har ett tydligt våldspreventivt ansvar. Vi vet att skolan är ett ställe där många blir utsatta för olika former av våld för första gången och det är av största vikt att det får vara en trygg plats för alla.

Behov att prata hos ungdomar
Enligt Kvinnojouren Sigtuna så finns det ett stort behov hos ungdomar att prata med någon, det behövs också utbildning och kunskapsförmedling kring bland annat våld i nära relationer:
– Då vi besökt andra skolor i kommunen och föreläst har det resulterat i många anonyma samtal från ungdomar som haft frågor kring bland annat hedersvåld, pornografi och gränssättningar. Det är av största vikt att vi vågar prata med barn om det här redan i tidig ålder i syfte att förebygga våld, säger Selma Koso, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Sigtuna.

defacto_host2018
sportfiskebanner2
EXTRA

Varnar för farlig lek på skolgård

Nyheter Sigtuna Märsta Gymnastikklubb varnar sina medlemmar för en ny lek som förekommit på skolgårdar. Bland annat ska det ha resulterat i att en flicka fick åka ambulans till sjukhus.

happy_homes_juli
oppethus_agy
budget2019

Mer till skolor och äldreomsorgen

Politik Den borgerliga alliansen har lagt fram ett budgetförslag som ska gå igenom Kommunstyrelsen. I den ingår satsningar på förskola, skola, individ- och familjeomsorg samt äldreomsorg.

EXTRA

Kameraövervakning införs i Valsta

Nyheter Valsta får kameraövervakning meddelar lokalpolisområdeschef Emil Andersson: - Irriterat bland de kriminella eftersom vi valt att övervaka deras bästa plats, skriver han på Twitter.

Barnahus för brottsutsatta barn invigt

Nyheter Barn som blir utsatta för brott i bland annat Sigtuna kommun hänvisas till Barnahus Stockholm Nord som ligger i Sollentuna: - Ett sammanslaget Barnahus innebär fler ärenden under samma tak, berättar Anna-Karin Åberg, t f chef för individ- och familjeomsorgsförvaltningen i Sigtuna kommun.

connys
objekt4
komvuxq3_4
sbrf_sep
objekt2
sportfiske_banner
nrh_lania
colorama_vinter
skridskoskola
objekt3
outsider