arlandagk_panorama
Foto: Arkivbild

Elever och föräldrar på Ekillaskolan utbildas för att uppmärksamma kränkningar

Ekillaskolans personal, elever och vårdnadshavare har utbildats för att kunna bli mer uppmärksamma på kränkningar: - Den här satsning kommer ge kunskap om våld, genus och makt samt ge verktyg för att jobba med våldsprevention, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, i ett pressmeddelande.

centrum_pask

Sigtuna kommuns skolor har nolltolerans mot våld och kränkningar. Därför har bland annat Ekillaskolans personal, elever och vårdnadshavare utbildats för att kunna bli uppmärksamma på det.
– Vi har inte mycket våld på Ekillaskolan, men däremot behöver vi, ja alla, lära oss att bli mer uppmärksamma på olika saker så att vi kan stävja det i tid. Det handlar om allt från sexuella trakasserier till blickar mellan tjejer, maktlekar och ”skojbråk” som inte alls är roligt för alla, uppger rektorn Karin Sagbrant.

Polis har medverkat
I utbildningen har även Kvinnojouren Sigtuna och fältarbetare medverkat för diskussion och föreläsningar kring olika typer av våld och kränkningar. Även polis och socialtjänst har bjudits in. Marie Unander-Scharin, preventions- och säkerhetssamordnare, är initiativtagare till utbildningen.
– Kommunen har ett tydligt våldspreventivt ansvar. Vi vet att skolan är ett ställe där många blir utsatta för olika former av våld för första gången och det är av största vikt att det får vara en trygg plats för alla.

Behov att prata hos ungdomar
Enligt Kvinnojouren Sigtuna så finns det ett stort behov hos ungdomar att prata med någon, det behövs också utbildning och kunskapsförmedling kring bland annat våld i nära relationer:
– Då vi besökt andra skolor i kommunen och föreläst har det resulterat i många anonyma samtal från ungdomar som haft frågor kring bland annat hedersvåld, pornografi och gränssättningar. Det är av största vikt att vi vågar prata med barn om det här redan i tidig ålder i syfte att förebygga våld, säger Selma Koso, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Sigtuna.

sigtunavatten_standard

Glad påsk

Notiser Vi på märsta.nu önskar alla våra läsare en glad påsk!

happyhomes_2019
logistik_utbildning

Kommunens pressansvarige drabbades av blodpropp som 23-åring

Nyheter Sigtuna kommuns pressansvarige Anna Jernberg Carlsson fick blodpropp som 23-åring, nu vill hon uppmärksamma andra unga på att propp kan slå till när som helst: - Uteslut inte proppar för att du är i 20-årsåldern. Ju tidigare man upptäcker det, desto bättre hjälp kan man få, säger hon till Malou efter tio enligt Expressen.

defacto_helsida
bonava_helsida

Valsta får kontaktcenter

Notiser Valsta Centrum får ett kontaktcenter som invigs efter påsk: - Vi flyttar ut delar av vår service från kommunhuset till platser som är närmare invånarna, säger Olov Holst (M), kommunstyrelsens ordförande

centrum_pask_helsida
colorama_april2

Langby ny ordförande i SigtunaHem

Politik Erik Langby blir ny styrelseordförande i SigtunaHem efter Peter Kockum: - Det är roligt att komma in som styrelseordförande i ett välskött bolag som är i en spännande utveckling, säger Erik Langby i ett uttalande.

ica_pask

Ta det lugnt i påsktrafiken

Notiser Polisen uppmanar påskresenärer som ska ut på vägarna att köra försiktigt då det är en av de mest trafikerade helgerna under året.

Högt betyg för livsmedelskontrollanterna

Nyheter Kommunens livsmedelskontrollanter tillhör några av landets bästa enligt Sveriges kommuner och landsting: - Målet är ju att det ska vara tydligt för företagarna vilka lagkrav som gäller, men de ska också känna att vi gärna hjälper till med stöd och rådgivning, säger Magdalena Alehagen, samordnare för livsmedelskontrollen i kommunen.

valsta_utveckling
defacto_outsider
ridskola2019_outsider
colorama_april
sigtunavatten_outsider
bonava_outsider
fme_outsider
valsta_utveckling_2
sh_oppet