defacto_pan
Foto: Arkivbild

Elever och föräldrar på Ekillaskolan utbildas för att uppmärksamma kränkningar

Ekillaskolans personal, elever och vårdnadshavare har utbildats för att kunna bli mer uppmärksamma på kränkningar: - Den här satsning kommer ge kunskap om våld, genus och makt samt ge verktyg för att jobba med våldsprevention, säger Pernilla Bergqvist (L), ordförande i barn- och ungdomsnämnden, i ett pressmeddelande.

Sigtuna kommuns skolor har nolltolerans mot våld och kränkningar. Därför har bland annat Ekillaskolans personal, elever och vårdnadshavare utbildats för att kunna bli uppmärksamma på det.
– Vi har inte mycket våld på Ekillaskolan, men däremot behöver vi, ja alla, lära oss att bli mer uppmärksamma på olika saker så att vi kan stävja det i tid. Det handlar om allt från sexuella trakasserier till blickar mellan tjejer, maktlekar och ”skojbråk” som inte alls är roligt för alla, uppger rektorn Karin Sagbrant.

Polis har medverkat
I utbildningen har även Kvinnojouren Sigtuna och fältarbetare medverkat för diskussion och föreläsningar kring olika typer av våld och kränkningar. Även polis och socialtjänst har bjudits in. Marie Unander-Scharin, preventions- och säkerhetssamordnare, är initiativtagare till utbildningen.
– Kommunen har ett tydligt våldspreventivt ansvar. Vi vet att skolan är ett ställe där många blir utsatta för olika former av våld för första gången och det är av största vikt att det får vara en trygg plats för alla.

Behov att prata hos ungdomar
Enligt Kvinnojouren Sigtuna så finns det ett stort behov hos ungdomar att prata med någon, det behövs också utbildning och kunskapsförmedling kring bland annat våld i nära relationer:
– Då vi besökt andra skolor i kommunen och föreläst har det resulterat i många anonyma samtal från ungdomar som haft frågor kring bland annat hedersvåld, pornografi och gränssättningar. Det är av största vikt att vi vågar prata med barn om det här redan i tidig ålder i syfte att förebygga våld, säger Selma Koso, verksamhetsansvarig på Kvinnojouren Sigtuna.

sigtuna_funkis
korpen_jan-feb
frisyr_december
sigtunavatten_standard
outsider
connys
happyhomes_2019

märsta.nu klar etta som sökord

Nyheter märsta.nu är klart populäraste sökordet när kommuninvånare googlar, det visar siffror som märsta.nu tagit fram via Jorge Castro, SEO analytiker och marknadsförare på ABS Wheels.

nrh
banner_trerosor
funkis_2